Кіровоградці через брак коштів зустрічатимуть новорічні свята вдома

, Олена Сідорова

2633Цьогоріч кіровоградці відмовлять собі у поїздках в інші міста на новорічні та різдвяні свята. Натомість проведуть ці дні затишно і по-­родинному: сидітимуть вдома перед телевізором або поїдуть до близьких у райони. Кажуть, фінансова криза добряче проїла гаманці, тому зараз кудись їхати на відпочинок навіть за середніми витратами можливості немає. Ті, хто таки назбирав коштів на відпочинок, відправляться у столицю або на захід України – у Львів чи Карпати. Активна молодь, у якої бракує коштів на курорти, знаходить альтернативу – вона їздитиме від міста до міста автостопом і ночуватиме у друзів.

Більшість опитаних «КП» кіровоградців кажуть, що цього року вимушено повернуться до старої традиції зустрічати Новий рік вдома. Причому справа не стільки в домосідстві, скільки у відсутності коштів на яскраві святкування.

– Коли ми вп’ятьох – я, чоловік і троє дітей – живемо в однокімнатній квартирі, коли грошей ледь вистачає на харчування, одяг і комуналку, то особливо вибору немає, куди витратити зайву копійку, – пояснює 36­-річна кіровоградка Тетяна. – Будемо святкувати вдома перед телевізором.

– Нікуди ми не поїдемо… У нас двоє маленьких дітей. Якби були гроші, то можна було б залишити дітей на батьків у селі, а так коштів ледве вистачає на памперси і зимові речі на малих. Я отримую «дитячі», а чоловік нещодавно влаштувався таксистом, зарплата невисока. Собі обновки вже давно не купуємо, бо нема за що. Про які там поїздки можна казати? Ми ніколи вдвох із чоловіком ніде не відпочивали. Поведемо дітей у центр на ялинку, на тому і все, – скаржиться кіровоградка Ірина Шевченко.

Найбільше новорічним святам радіють пенсіонери: до них у цей час саме з’їдуться діти й онуки.

– На Новий рік усі збираються у мене, – розповідає 74­-річна пенсіонерка Тетяна Василівна. – Це сімейне свято. У нас так прийнято – сходитися в рідний дім. Я залишилася сама, тому для мене гості – це єдина радість. Півроку з пенсії відкладала по двісті гривень, щоб достойний стіл накрити. Якщо я можу обійтися без м’яса і ковбаси в будні дні, то на Новий рік – це святе, треба купити. Холодець робитиму обов’язково, олів’є, картоплю з м’ясом. Торік було трохи легше, бо продукти були дешевші. Зараз дуже складно. Добре, що у мене діти хороші, допоможуть, якщо пенсії не вистачатиме.

Із кількох десятків опитаних кіровоградців святкуватимуть вдома майже 75%. Деякі їхатимуть до родичів в інші міста або районні центри Кіровоградщини. На запитання, чи не збираються за кордон, містяни просто відповідають посмішкою.

– Новий рік ми з чоловіком зустрічатимемо у родичів в Одесі. Хотіли поїхати в Карпати, але не склалося. Справа не в грошах, а в інших обставинах. Звичайно, коли плануєш поїздку, то думаєш про гроші, чи вистачить тобі хоча б на елементарне, чи зможеш дозволити собі більше. Оскільки Новий рік зустрічатимемо у родичів, то особливих витрат не буде, лише на подарунки та квитки, хоча квитки зараз також недешеве задоволення, – говорить студентка педагогічного університету Анастасія Чередник.

– Я поїду зі своєю дівчиною святкувати до батьків додому. Звичайно, мрію повезти кохану і до Львова, і в гори, і на море. Але, враховуючи мої фінансові можливості, буде це не скоро. Інколи соромно перед нею, що не можу навіть за межі області вивезти, але вона у мене все розуміє, – каже студент педагогічного університету Максим.

Дехто збирається провести новорічну ніч у сауні, бані або на орендованій квартирі.

– Ми з друзями подамося в сауну, – ділиться продавець­консультант побутової техніки Дмитро. – Без дівчат. Бо у нас їх поки що немає. Замовляли місця майже за місяць до Нового року, бо бажаючих багато. І саме в час із півночі до ранку ціна збільшується майже вдвічі. Але ходити в сауну – у нас така традиція вже років п’ять, тому доводиться викладатися.

Економіст Наталя радіє, бо зустріне Новий рік у місті, де давно хотіла побувати.

– Львів! Довгоочікуваний Львів! Скільки я про нього чула, скільки читала! Поїду туди вперше, та ще й зі своїм хлопцем. Три дні хочемо там побути – з 7 по 10 січня. Буде чудово, якщо випаде сніг. Якщо ні, то мандаринами і цукерками підніматимемо новорічний настрій. Це має бути мій найкращий Новий рік. Батьки в село поїдуть до бабусі, а друзі парами збираються в Карпати, – ділиться дівчина.

Попри кризу, деякі кіровоградці збираються на лижні курорти. Обирають більше вітчизняні, бо вони трохи дешевші. Керівник кіровоградського екстрим­клубу «EKVITAS» Вадим Хрипливий навіть організовує кількаденні тури на Буковель.

– На Новий рік залишуся в Кіровограді, – каже хлопець. – Хочу зустріти свято з друзями. А от на Різдво буду в Буковелі. У нас на цей час запланований другий заїзд, який ми організовуємо для кіровоградців. У першому заїзді було 18 людей. У другому поки не знаю, скільки захоче поїхати. Загалом поїздка обходиться не дуже дорого – трохи більше двох тисяч за чотири дні. Це проїзд, харчування, проживання, страхування, трансфер. А команда організаторів пропонує веселу і дружню компанію. До того ж, учасники заїзду можуть бути впевнені у своїй безпеці, бо з ними постійно поряд команда екстрималів-­професіоналів.

Деякі молоді люди, яких приваблюють подорожі, але в яких не вистачає коштів для поїздок, знаходять можливості відпочивати з мінімальними затратами.

– Я очолюю громадську організацію у Кіровограді. Мені подобається в цій організації те, що усі члени в інших містах автоматично стають твоїми друзями, – розповідає Дмитро Бабак. – Тому святкуватиму Новий рік спочатку з одеськими активістами, а потім їдемо у Черкаси і там відпочиватимемо за містом. Далі автостопом добиратимуся до Дніпропетровська, Запоріжжя, Миколаєва і Одеси. Планую, затрати будуть мінімальні. Такий варіант відпочинку найоптимальніший для студента зі стипендією, який хоче круто провести час, побувати в нових місцях та поспілкуватися з цікавими людьми. Емоцій буде багато, а це – головне.
e-max.it: your social media marketing partner