Поки фермер стояв на Майдані, шахраї вкрали у нього землю

,

2607Історія, що сталася із керівником фермерського господарства «Барвінок», що у Знам’янському районі, Віктором Кльозом, сьогодні не виняток, а скоріше тенденція, яка «прижилася» у суспільстві, коли шахраї рейдерським способом захоплюють землю, відбирають господарства, збирають чужий урожай. Сподіваючись на безкарність, зазвичай діють нахабно і швидко. «КП» не раз писала про подібні історії. Саме так сталося з керівником господарства «Барвінок», кандидатом агрономічних наук, до того ж, людиною небайдужою до подій, що відбуваються у державі. Коли у Києві відбувалася революція Гідності, він, як і мільйони українців, стояв на Майдані, аби змінити життя у країні. А в цей час змінилося його життя, бо шахраї забрали у нього півсотні гектарів землі. Нині чоловік шукає правди у судах і сподівається повернути свою землю.

– Три роки тому зустрів свого знайомого і у розмові побідкався, що шукаю інвестиції, аби обробити і засіяти землю, – розповідає Віктор Кльоз і додає, що тоді розмова була цілком щирою. Знайомий йому поспівчував, а вже за місяць зателефонував і каже: «Пилиповичу, не хвилюйся, вже все зроблено, твоя земля оброблена і засіяна. Треба тільки оформити документи». – Я тоді звісно був вражений, кажу, витрати поділимо порівну. Ми навіть не обговорили, як ділитимемо прибутки, які отримаємо, зібравши врожай.

Тоді чоловіки домовилися, що укладуть угоду про спільний обробіток землі, але папери зразу не підписали. Компаньйон відтягував час, знаходив різні причини, щоб не підписувати угоду, а в один момент каже, треба швидко оформити документи.

Поспіхом, каже Віктор Кльоз, попідписував усі папери, думаючи, що засвідчує угоду про спільний обробіток землі. А коли прочитав, що підписав, з’ясувалося, що власнуруч переписав усе своє господарство зовсім на сторонню особу. Тільки тоді чоловік зрозумів, що його ввели в оману і він втратив керівництво над підприємством. Пізніше дізнався про те, що всі його родичі шляхом підробки документів були виключені зі складу фермерського господарства, а на їхнє місце до складу увійшли зовсім сторонні особи.

Договір був підписаний на два роки. За цей час з урожаю, який збирали новоспечені «господарі» на його землі, чоловік не отримав жодної копійки. Але навіть коли минув час дії угоди і землю мали повернути господареві, шахраї продовжують її обробляти.

Нині Віктор Кльоз шукає захисту у правознавців.

– Не зважаючи на те, що фермер звертався до правоохоронних органів, управління юстиції, податкової інспекції, до цього часу жоден із органів не провів перевірки та не поновив його права, – розповідає адвокат Центру аграрного та правового захисту селян Павло Попович. – Шахраї так і продовжують наживатися на незаконно захопленій землі не сплачуючи податки. Варто зазначити, що статтею 211 Земельного кодексу передбачено, що громадяни та юридичні особи несуть цивільну, адміністративну або кримінальну відповідальність у зв’язку з укладенням угод із порушенням чинного земельного законодавства, самовільним зайняттям земельних ділянок та порушення строків повернення тимчасово зайнятих земель.

Відповідно до статті 152 Земельного Кодексу держава забезпечує громадянам та юридичним особам рівні умови захисту прав власності на землю. Власник земельної ділянки або землекористувач може вимагати усунення будь­яких порушень його прав на землю, навіть якщо ці порушення не пов'язані з позбавленням права володіння земельною ділянкою, і відшкодування завданих збитків, – пояснює правозахисник і додає, що Віктор Кльоз разом з іншими членами фермерського господарства «Барвінок» звертається ще й до громадськості, аби захистити свої майнові права, оскільки тривале ігнорування його вимог офіційними інстанціями, куди він звертався, порушують ці права, які гарантує йому Конституція України.

За фактом самовільного захоплення земельної ділянки та підробки документів порушено кримінальне провадження. Шахраям загрожує до п’яти років позбавлення волі.
e-max.it: your social media marketing partner