Розбиті надії: 72% українців невдоволені тим, у якому напрямку рухається країна

,

2522За два роки після Революції гідності провідні інститути держави – центр «Соціальний моніторинг», Український інститут соціальних досліджень імені Яременка та відділ моніторингових досліджень соціально­економічних трансформацій Інституту економіки й прогнозування Національної академії наук – вирішили з’ясувати, чи задоволені українці змінами, заради яких стояли на Майдані. Результати моніторингу втішають мало – кількість невдоволених тим, куди нині рухається країна, різко зросла – таких 72% співвітчизників.

За даними опитування, частка українців, які так чи інакше вірять у сили, здатні покращити ситуацію в державі, зменшилася до 45%. Як і раніше, більшість опитаних покладають найбільшу відповідальність за економічне зростання і добробут населення на уряд (47%) та бізнес (40%).

За соціологічним зрізом, війна на сході все ще залишається основною проблемою. Понад 60% громадян зараховують її до найважливіших. Утім, зросла кількість тих, хто основними проб­лемами називає здорожчання товарів (63% проти 58%) та завищені тарифи на житлово­комунальні послуги (57% проти 53%).

Помітна тенденція погіршення оцінки українцями свого матеріального становища: 30% вважають, що мають низький та дуже низький рівень добробуту. Ще 38% – назвали своє матеріальне становище «нижче середнього». Люди кажуть, на харчування витрачають понад 40% доходу, що є індикатором бідності.

Зважаючи на кризу, міграційні настрої співвітчизників значно посилилися. У листопаді 2015 року частка тих, хто хотів би поїхати з України на постійне місце проживання будь­куди за кордон становила 22%. Частіше про такі наміри повідом­ляла молодь.

Владу ж українці сприймають нині гірше, ніж раніше. Наприклад, показник довіри до Президента суттєво знизився: від позитивного балансу у грудні минулого року на рівні «плюс 4,1%» до негативного на рівні «мінус 45,7%» у листопаді.

Високим є також рівень недовіри до правоохоронних органів (мінус 43,7%), у тому числі міліції (мінус 57,2%), прокуратури (мінус 66,9%), судової системи (мінус 69,7%).
e-max.it: your social media marketing partner