У долинському дитсадку працювала хвора на відкриту форму сухот кухарка

,

2430У працівниці Долинського дитячого садочка №5 «Ружечка» виявили відкриту форму туберкульозу. Жінка майже рік готувала їжу для вихованців закладу. Затемнення в легенях на флюо­рограмі кухарки були помітні ще в січні цього року, однак її допустили до роботи в дитячий колектив. Остаточний діагноз встановили за десять місяців – у вересні і тоді кухарку госпіталізували. Батьки ж дітей обурені, адже чиновники все намагалися від них приховати, йдеться у сюжеті «ТСН».

Сестрички Саша і Ганнуся вже майже місяць не відвіду­ють дитячий садок. Батьки бояться туди водити дітей, бо у кухарки дитячого закладу виявили відкриту форму туберкульозу.

– Вони хочуть у садочок, але ми з чоловіком хвилюємося. Ну не можемо ми їх пустити у садочок! – каже мама дівчаток.

Батьки і працівники закладу твердять: приміщення садка так і не знезаразили, а отже там і досі небезпечно.

– Ми ніяк не можемо домогтися,­ щоб нам зробили заключну дезінфекцію. Ми зробили поточну дезінфекцію своїми силами. Місця загального користування не були продезінфіковані, – говорить працівниця закладу.

– Вважаємо, що треба робити дезінфекцію, і не тільки в нашому садочку, – продовжує інша працівниця. – Тому що у нас 280 дітей, вдома у кожного є старші діти, вони ходять до школи, не дай Бог, вони теж можуть стати носіями. Санстанція відписує, що не має таких повноважень.

Інформацію про хворобу кухаря, переконують у дитсадку, від них приховували. Спочатку переконували, що в неї закрита безпечна форма.

Хвора кухарка зараз госпіталізована у протитуберкульозну лікарню. З підозрою на сухоти нині там обстежують і вихованку сусіднього закладу. Влітку дитина ходила у дитячий садок, де і працювала недужа жінка.

Утім, в обласному управлінні охорони здоров’я переконують: обидва випадки не пов’язані, спалах хвороби локалізований, кухарка нікого заразити не встигла.

– Для всіх контактних проведено обстеження, усі дорослі і діти здорові, жодна людина не захворіла, епідеміологічний ланцюжок розірваний. Протягом року будуть спостерігатися усі контактні, – констатує керівник обласного управління охорони здоров’я Олег Рибальченко.

Медиків, які не розгледіли туберкульоз ще у січні, обіцяють відправити на переатестацію. Звинувачення на свою адресу спростовують і санітарні лікарі.

– Прийнято рішення про те, що якщо хочуть батьки, то дійсно буде організована і проведена дезінфекція усього садочка, хоча нормативна документація цього не вимагає, – каже заступник головного санітарного лікаря області Тамара Ланкмілєр.

Втім батьки вихованців і працівники садочка мають намір звернутися до прокуратури і вимагати притягнути до кримінальної відповідальності винних у пізньому виявленні туберкульозу і тих, хто приховував інформацію про хворобу.
e-max.it: your social media marketing partner