У Кіровограді зафіксували 16 жертву скаженого кота

,

2414У Кіровограді у 101-му мікрорайоні безпритульний кіт, який був місцевим улюбленцем, почав  кидатися та кусати дорослих і дітей. Пізніше з’ясувалося, що тварина скажена. Її жертвами стало вже 16 людей.

–У 101-му мікрорайоні неподалік магазину «Фуршет», біля гуртожитків жив безпритульний кіт. Люди його підгодовували, доглядали – він був улюбленцем  усього мікрорайону. Та з 5 жовтня цей кіт почав кусати людей. Потерпілі  звернулися до травмпункту за допомогою, – розповідає «КП» заступник начальника епідеміологічного відділу Кіровоградського міськміжрайонного управління головного управління Держсанепідслужби в області Галина Сабадаш.

Спеціаліст санстанції розповідає, вірус передався людям від кота через подряпини, укуси і ослизнення. Постраждалі жителі або хотіли погодувати улюбленця, або погладити. На деяких тварина кидалася безпричинно.

– Були випадки, що люди просто проходили повз, а кіт раптово на них кидався. Коли в тварини з’являються клінічні прояви, вона стає агресивною, може сидіти, забившись у куток, а потім раптово вистрибнути на предмети, що рухаються, – пояснює Галина Сабадаш.

– Коли вдома є залишки їжі, я завжди виношу її безпритульним тваринам, – розповідає «КП» постраждала від скаженого кота жінка. – Поклала їжу і цьому коту. Він підійшов почав нюхати, я хотіла погладити, а він раптово вкусив за руку.

За тиждень після нападів кота на людей його знайшли мертвим. Достеменно невідомо, вбили тварину чи ні, однак, за словами фахівця, труп кота знайшов один із постраждалих 12 жовтня. Чоловік самостійно доставив мертву тварину до ветеринарної лабораторії.

– Спеціалісти ветеринарної лабораторії вже наступного дня зробили висновок: у кота був сказ. Проводилася мікроскопія головного мозку і чітко підтвердився випадок сказу, – говорить Галина Сабадаш і припускає, кіт заразився через укус скаженої дикої тварини. Можливо, лисиці з Кіровоградського району. Там регулярно фіксуються випадки захворювання на сказ серед тварин.

– 101-й мікрорайон – це прилег­ла територія до Кіровоградського району. А там цьогоріч зареєстровано вже сім випадків сказу серед тварин – як великої рогатої худоби, так і домашніх тварин. Лисиці, куниці, собаки. У цьому плані територія Кіровоградського району є неблагополучною, оскільки випадки сказу трапляються із року в рік. У Кіровограді ж останній випадок був зареєстрований у 2008 році в районі Ковалівки. Більше жодного до цього часу зареєстровано не було. А от по області торік був зафіксований летальний випадок у Маловисківському районі. Жінку вкусила скажена лисиця, – говорить фахівець санепідслужби.

На сьогодні налічується 16 постраждалих від скаженого кота кіровоградців. Троє з них – школярі. Усі сьогодні проходять курс вакцинації. – Буквально днями звернулася­ шістнадцята потерпіла. Жінка первинно обробила рану, медична допомога їй була надана, але ж потрібно було розпочинати курс щеплень. Сьогодні вона, як і решта постраждалих, приймає цей курс. Усього потрібно зробити п’ять-шість щеплень, – каже Галина Сабаташ. – Думаю, нових випадків не буде, ми провели широку інформаційну кампанію, а також позапланове щеплення від сказу як домашніх, так і безпритульних тварин мікрорайону. Усі постраждалі отримують безкош­товний лікувальний курс – вакцину індійського виробника. Ліки є у достатній кількості. Тому, якщо з’являться ще постраждалі від скаженого кота, треба негайно звертатися за допомогою до травмпункту.
e-max.it: your social media marketing partner