Голосувати по-новому: особливості місцевих виборів-2015

,

2413Уже за два дні в Україні пройдуть місцеві вибори. Цього разу волевиявлення відбудеться за новим законом, який Верховна рада ухвалила в липні. Кожен, хто прийде голосувати, отримає відразу кілька бюлетенів. Як не заплутатися у них та яким чином цьогоріч ваш голос може вплинути на результат, «КП» розповів експерт із питань виборчого законодавства, юрист, правозахисник, президент Громадської організації «Центр співпраці та підтримки міжнародних проектів» Ярослав Турчин.

Нова система виборів передбачає голосування одразу за місцеву організацію політичної партії, за прізвище першого номера у списку кандидатів і за кандидатів, закріплених політичною силою у територіальних виборчих округах (на окремих територіях). При цьому віконце для голосування у виборчому бюлетені лише одне.

– Сам бюлетень для голосування до обласної, районної та міської рад виглядатиме наступним чином: за номером місцевої організації партії справа розташоване віконце для голосування, в якому виборець має поставити відмітку про своє волевиявлення. Далі праворуч великими літерами вказана назва місцевої організації партії, а в дужках прізвище, ім’я та по батькові першого кандидата у списку і через тире великими літерами прізвище, ім’я та по батькові кандидата, висунутого цією місцевою партійною організацією у відповідному територіальному окрузі (на відповідній території), – пояснює Ярослав Турчин.

Відтак людина має зважити, що її голос буде одночасно врахований і за місцеву партійну організацію, і за перший  номер у списку, і за кандидата, висунутого у територіальному виборчому окрузі.

– Так само й у випадку, коли виборець симпатизує певній політичній партії або її місцевій організації. Проголосувавши за місцеву партійну організацію, голос виборця йде кандидату, що закріплений за територіальним округом, – додає юрист.

Ярослав Турчин зауважує, що колонка для голосування «проти всіх» на місцевих виборах у бюлетені, як і минулого разу, відсутня. Відтак кожен виборець має визначитися з назвою політичної партії та кандидата, за яких він готовий віддати свій голос.

Бюлетенів буде кілька, кожен матиме різний колір.  Зокрема, виборці Кіровограда отримають на руки чотири види виборчих бюлетенів: із виборів депутатів обласної ради (блакитний), із виборів міського голови (світло-рожевий), із виборів міської ради (світло-жовтий) та з виборів Кіровської або Ленінської районноих у місті рад (світло-зелений). Крім того, жителі селища Нового отримають два бюлетені для обрання депутатів селищної ради та селищного голови.

Жителям районів області дадуть чотири види бюлетенів для голосування, а жителі міст обласного значення без районного поділу  отримають усього три.

– На відміну від депутатів, що розміщені у бюлетені за номерами парторганізацій, прізвища кандидатів на посади сільських, селищних та міських голів розташовуються у бюлетені в алфавітному порядку, – зауважує правозахисник.

Ярослав Турчин зазначає, що за новаціями закону, мандат депутата обласної, районної або міської ради отримає не обов’язково кандидат, який переміг на окремій території (у своєму територіальному окрузі), а той, котрий набрав із-поміж інших своїх колег більший відсоток голосів та водночас політична партія якого пройшла 5%­ бар’єр відповідно по області, району або місту.

– Тобто можлива ситуація, за якої кандидат в окрузі отримає найбільшу кількість голосів, однак цієї кількості голосів не вистачить для того, аби політична сила подолала 5% бар’єр. Тож ця людина не стане депутатом попри свою перемогу, – констатує юрист і додає, що через це окремі міста та райони області взагалі залишаться без своїх представників в облраді, а інші будуть представлені кількома обранцями.

У той же час із виборами очільників сіл, селищ і міст ситуація виглядає простішою. Кандидат, який отримає найбільшу кількість голосів виборців, стане відповідно сільським, селищним або міським головою. Виняток становить лише місто Кіровоград, у якому міським головою буде кандидат, який або набере більше 50% голосів виборців або ж переможця визначить повторне голосування, тобто другий тур. У ньому візьмуть участь два кандидати, які наберуть найбільше голосів кіровоградців цієї неділі.
e-max.it: your social media marketing partner