Новий навчальний рік стартував не для всіх: в області закрили вісім шкіл. І це ще не межа!

,

2255«КП» уже повідомляла, що цьогоріч на Кіровоградщині закриють низку навчальних закладів. Першого вересня свої двері вже не відкрили вісім шкіл. Однак, кажуть у владних кабінетах, це ще не межа. Оскільки в регіоні майже половина шкіл – 228 – малокомплектні, процедуру з так званої оптимізації планують продовжити. Чиновники вже називають сім районів, де закриття шкіл уже обговорюється – Вільшанський, Устинівський, Бобринецький, Онуфріївський, Компаніївський, Голованівський і Кіровоградський. Чи справді ситуація там така, що вимагає саме закриття шкіл, – з’ясовувала «КП».

У районах одностайної думки з приводу необхідності закривати школи немає ані в чиновників, ані в батьків учнів. Одні підтримують реформу, інші – категорично проти.

Роблять все для того, щоб зберегти всі без винятку школи, в Компаніївському районі. Начальник тамтешнього відділу освіти Василь Шмега констатує: на сьогодні працюють всі, навіть Петрівська школа, яку хотіли закрити.

– У цій школі найменша кількість учнів – 29. З цього року діти навчаються за індивідуальним планом. Це, безумовно, погіршує якість освіти, однак батьки переводити дітей до іншого навчального закладу навідріз відмовляються. Хоча він знаходиться буквально за шість кілометрів – у сусідній Першотравенці. Ми навіть маємо два автомобіля для підвезення школярів, – каже Шмега.

Проте вихід із ситуації у районі все ж знайшли. Зараз малокомплектна школа утримується за рахунок спонсорів, зокрема, фермерського господарства.

– Ми проти (закриття школи, – ред.). Тут дитина під боком, поряд, може і з коровою допомогти, і взагалі по господарству. Не треба переходити ні в яку іншу школу. Ми вирішили, що не хочемо, – пояснює свою позицію мама учениці Петрівської школи Наталя.

Проти оптимізації навчальних закладів  і жителі Вільшанського району. Там у відділі освіти констатують: хоча у малокомплектній школі навчається лише два десятки учнів, закрити заклад станкувацька громада категорично не погоджується.

Трохи спокійніше відреагували батьки у Малій Вільшанці. У тамтешньому навчально-виховному комплексі навчалося всього 12 учнів.

У Голованівській райдерж­адміністрації на запитання «КП» про призупинення роботи шкіл категорично заявляють: і мови не може бути!

– У нашому районі такого поняття, як закриття шкіл не буде! Це непорозуміння. Жодну школу не закриватимемо ні в цьому, ні в наступному році. Наповненість шкіл дозволяє тримати їх на рівні І-ІІ ступенів, – прокоментував «КП» начальник відділу освіти райдержадміністрації Сергій Туз.

Аналогічну позицію має і керівник районної освіти в Бобринці. На думку Олексія Різуна, учні можуть здобути цілком якісну освіту й у малокомплектних школах.

– Моя позиція як начальника відділу освіти: жоден освітній заклад у Бобринецькому районі не закривався і не закриється! Якісну освіту діти можуть отримати не лише в районних школах, а й у сільських, де вчитель якраз приділяє найбільше уваги учням, оскільки їх небагато. Що б мені це не коштувало, закривати школи не будемо, – відрізав чиновник.

Омине поки що оптимізація малокомплектні школи і в Кіровоградському та Онуфріївському районах.

– У нас на сьогодні працюють усі 13 шкіл. Призупинення роботи поки що не планується, – повідомила начальник Онуфріївського відділу освіти Олена Самородченко, зазначивши, що найменша кількість учнів серед шкіл у районі – 37, частина з яких навчається за індивідуальним графіком.

Підтримують закриття шкіл в Устинівському районі. Там призупинили роботу дві малокомплектні школи. Шість учнів Ганно-Леонтовичівської школи перевели до сусідньої Серднівської. Батьки були не проти. Учителі ж, які працювали в навчальному закладі, звільнилися за вислугою років. Нині в школі є лише директор, яка залишатиметься на посаді до ліквідації юридичної особи.

– Друга школа – це Брусівська. Учні й учителі перейшли до Степанівської школи. І в першому, і в другому випадку організовано підвіз дітей на навчання, – уточнила начальник відділу освіти РДА Алла Семенюк і додала, ще одну школу – Сонцівську – цьогоріч не закрили, бо так і не вирішили питання з транспортом…

Директор департаменту освіти облдержадміністрації Володимир Таборанський уточнив, що загалом сьогодні зупинили свою роботу вісім шкіл. У Петрівському районі – Червоносільська школа Новостародубівської сільради. В Олександрійському – дві. У селі Дівоче поле – там була школа-дитсадок, але цьогоріч закрився шкільний підрозділ, а також у Костянтинівці. В Устинівському районі теж закрилися дві школи – одна в Ганно-Леонтовичевому, інша – у Брусівці. Добровеличківський район теж позбувся двох навчальних закладів – у селах Юріївка та Перемога. А в Долинському – свою роботу припинила Пишнівська школа. Щоправда, додає Таборанський, із закриттям останнього навчального закладу були певні труднощі.

– Частина батьків захотіла перевести дітей до Гуріївської школи, але там проблеми з автобусом і погана дорога. Але у райдержадміністрації запевняють, що вже частково проводиться ямковий ремонт, вирубують чагарники вздовж дороги, щоб дітей туди таки довозити, – зауважує голов­ний освітянин області.

Проте якщо із дітьми ситуація більш-менш вирішилася, то з учителями – ні. У департаменті освіти констатують: не всі педагоги, школи яких закрили, нині при роботі. Таборанський запевняє: посади запропонували кожному, але не всі пристали на пропозиції. Відтак, частина пішла на пенсію, хтось на службу до Збройних Сил, хтось пішов у декрет, а комусь довелося стати на біржу праці…

Тим часом у міністерстві попереджають, що процес закриття шкіл триватиме ще кілька років. Основний «удар» прийдеться на 2016-й. Однак, скільки саме закладів зникнуть з освітньої карти України й, зокрема, Кіровоградщини, у профільному відомстві не беруться озвучувати. Натомість у міністерстві вже порахували, що без роботи можуть залишитися щонайменше 10 тисяч учителів.
e-max.it: your social media marketing partner