Фольклорний гурт «Ексампейя»: Ми – як нитка між тими роками і сьогоденням

,

2192Найстаршій пісні, яку вони співають, близько чотирьохсот років. Із музичних інструментів – вдале поєднання скрипки й гітари з українською народною мелодією. У їхньому одязі – сучасність, народні мотиви та скіфська епоха. Подих давнини і колорит сьогодення передає автентичний фольклорний гурт Соколівського сільського будинку культури «Ексампейя».

На теренах Кіровоградського району колектив з’явився два роки тому. За цей час яскравою зіркою зійшов на небосхилі автентичних і фольклорних колективів України. З останніх перемог: заснування фестивалю «Батьків хутір», перше місце на цьогорічному всеукраїнському фестивалі-конкурсі народної творчості «Червона калина», перемога у відбірковому турі на участь у телепроекті «Фольк-music», який проводила народна артистка України Оксана Пекун.

У костюмах – зв’язок Скіфії, стародавньої України та сучасності
–У селі Соколівське чимало різних колективів, які несуть у собі неповторність нашої пісні, а своїм співом і народними костюмами передають українську самобутність і красу. Думали створити щось неповторне, особливе, з відголосками минулого, давнього і одночасно з нотками сучасного, – розповідає директор Соколівського сільського будинку культури, вокалістка гурту Тетяна Дикаренко.

Крапку у цих творчих пошуках поставив чоловік Тетяни, за сумісництвом художній керівник сільського будинку культури, Едуард Дикаренко. Він, власне, і запропонував соколівським співачкам об’єднатися в автентичний колектив.

– Нас було спочатку десятеро, але з часом ми «доросли» до чотирьох, – жартує керівник «Ексам­пейї» Едуард. – Ми експериментували з учасниками, поєднували різні голоси, інструменти. Але за рік творчих пошуків зійшлися на тому, що у нас залишається чотири постійні учасники.

Оскільки гурт повинен нести «подих давнини», говорить організатор, тому й назву підбирали відповідну. Кажуть, як корабель назвеш, так він і попливе.

– Назва гурту походить від скіфського періоду. Нинішня Кіровоградська область називалася «Ексампей» – це був скіфський центр. До назви ми додали літеру «я», назвали гурт «Ексампейя»,­ – пояснює чоловік. – Чому автентичні пісні? Бо це стародавній спів. Будь-яка автентичність визначає коріння і суть народу. Тобто ми копали глибше, ніж народний спів. У нас є пісні старослов’янською мовою. Там своєрідний діалект. Вирішили працювати здебільшого в автентичному напрямку. Хоча в наших піснях є і народні напрямки.

Ми не знаємо, коли ця пісня почалася
Творчість «Ексампейї» – це пісні, виткані з минулого. Учасники гурту їх записують із уст літніх жителів, зберігають, аранжують, а вже потім доносять до слухачів.

– Найстаршій пісні, яку ми виконуємо, близько чотирьохсот років. Це пісня «На вигоні» – вона з нашого центрального регіону, хоча зустрічається й у Вінницькій області. Є пісня «Туман яром» – вона теж дуже давня. У нашому репертуарі – пісні, які співали ще наші бабусі. Коли ми їх знаходимо, навіть самі бабусі нам кажуть: «Ми не знаємо, коли ця пісня з’явилася»… Реально визначити вік пісні можна до двохсот років – за тематикою, діалектом, епосом, – зауважує Едуард Дикаренко і додає, що в репертуарі є такі пісні, що вирахувати їхній вік практично не можливо.

В автентичному гурті «Ексампейя»­ пісні серед старожилів збирає вокалістка Світлана Буланова.

– Ми – як одна сім’я: хтось ідею подає, хтось пісню шукає. Ми посилаємося до різних витоків: музеїв, записуємо від старожилів... Навіть в інтернеті шукаємо. Я народилася і дитинство своє провела у селі Розсохуватка Маловисківського району. Саме там завжди записую пісні у бабусь, вивчаю на слух. У селі Федорівка Кіровоградського району жінки дуже гарно співають, у них ми теж переймаємо пісні. Я займаюся етнічними і фольклорними дослідженнями Кіровоградщини, Полтавщини, Черкащини. Автентичний спів – унікальний. У нас культура і душа одна – українська, – говорить Світлана.

Автентичні пісні мають свою особливість, зауважує жінка, їх потрібно не просто вчити, а відчувати серцем, як щось старовинне і далеке, але водночас рідне.

– У мене бабуся дуже гарно співала. Вона співала до останнього подиху, а померла у 95 років. Співала старовинні автентичні пісні. Мене навчила багато чого: різних переходів, голосових фішок, обривання наприкінці фрази, недоспівування декількох букв у слові, «йокання», «окання», добавляння «ги», «га». Плюс багатоголосся. Це все притаманне саме Кіровоградській області. Цю особливість автентичного співу я відчувала з самого дитинства, тому зараз ці автентичні пісні так легко йдуть із мого серця, – пояснює вона.

«Ексампейя» – це інший погляд на творчість
Та якби соколівський гурт «Ексампейя» співав традиційні автентичні пісні, він би не мав зараз скільки шанувальників, переконаний керівник Едуард Дикаренко.

– Ми почали виконувати автентичний спів, а потім я зрозумів, що на п’ятій пісні молоді це не цікаво слухати. Тоді я запропонував зробити сучасні аранжування в стилі рок, блюз, регі. Кажу: запустимо і подивимося на реакцію людей, – розповідає Едуард.

Так до народних пісень додалася гітара. Своєї нотки мелодійності та витонченості творчому автентичному міксу додала і гра на скрипці.

– Такими міксами ми хочемо донести до молоді автентичний спів, щоб вона легше його сприймала. Ми – як нитка між тими роками і сьогоденням, як провідник. Не завжди молодь може сприймати автентичний спів, як його раніше виконували наші бабусі, прабабусі. А коли вже іде в аранжуваннях – це зовсім по-іншому звучить, – ділиться­ вокалістка Світлана Буланова.

Зараз «Ексампейя» – чи не єдиний гурт на Кіровоградщині, який так «смачно» і оригінально подає автентичний спів. І це, запевняє Едуард, принесло гурту перемогу не лише на різних фестивалях і конкурсах, а й, що важливо, – викликало інтерес у молоді.

– Таке поєднання спрацювало. У Соколівці є молодь, яку цікавить автентичний спів із сучасним аранжуванням. Багато приходять, кажуть, що їм подобається. Можливо, ми створимо схожий колектив з молоді, – з гордістю розповідає музика.

Керівник гурту переконаний, що таку манеру виконання потрібно розвивати, вдосконалювати і підтримувати. Адже так можна зберегти стародавнє і осучаснити сьогоднішнє.

– «Ексампейя» – це інший погляд на творчість. Ми підійматимемо фольклор по всій країні. Основою буде автентичний фольклор Кіровоградщини, він у нас пов'язаний із Черкащиною та Полтавщиною, – ділиться планами Дикаренко і додає, що в подальшому гурт має намір заявити про себе і на фестивалях за кордоном.
e-max.it: your social media marketing partner