У Кіровограді відкрили унікальний онкоцентр за 250 мільйонів гривень

,

2059При обласному онкодиспансері віднині працюватиме унікальний для всієї держави Центр томотерапії. Там здійснюватимуть ранню діагностику та лікування онкозахворювань. У дітей Кіровоградщини – безкоштовно! Засновником та інвестором стало словацьке підприємство.

Відкриття Центру томотерапії відбулося у присутності міністра охорони здоров’я Олександра Квіташвілі, одного з ідейників проекту, ще донедавна головного онколога регіону, а нині нардепа – Костянтина Яриніча, першої особи області Сергія Кузьменка та інших. Приїхав і колишній губернатор Андрій Ніколаєнко, який фак­тично дав зелене світло створенню надсучасної клініки.

Інвестори розповідають, що встановили в центрі новітнє американське, шведське і японське обладнання. Там працює три десятки фахівців. Усі вони пройшли навчання за кордоном.

Унікальний медзаклад здатен приймати більше двох тисяч пацієнтів із усієї України за рік – як дорослих, так і дітей. Та найголовніша для усіх нас новина – діти з Кіровоградщини вже цьогоріч зможуть проходити безкоштовну діагно­стику, а з наступного – отримувати безкоштовне лікування! Усього в 2016 році в онкоцентрі обіцяють безкоштовно лікувати близько півсотні дорослих і дітей з обла­сті, оскільки наш регіон має один із найвищих показників захворюваності та смертності від раку і, власне, такою була домовленість із владою, коли давалася згода на відкриття клініки.

За умовами договору соціального партнерства, дітей віком від 8 до 14 років із підозрою на злоякісні новоутворення діагностуватимуть у центрі безкоштовно, а з наступного року так само безкоштовно лікуватимуть. Це буде соціальним внеском Центру у справу по боротьбі з раком на Кіровоградщині, яка має один із найвищих рівнів захворюваності у державі.

Такі центри побудуємо по всій Україні

–Цей онкоцентр – наглядний приклад того рівня і тієї якості медицини, про яку я останні шість місяців розповідаю в Україні. Для мене головне, яка модель була використана для того, щоб цей центр з’явився. Адже це те, що ми хочемо побудувати по всій державі. Усі повинні мати доступ до таких центрів. Не лише ті, хто має фінансові можливості, зв’язки чи статус, а всі люди. Така модель працює у розвинених країнах і, безумовно, працюватиме в Україні, – заявив міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі.

– Дуже відрадно, що такий медзаклад є в центрі країни. У Кіровограді зібралися­ люди, вирішили втілити такий проект і зробили це. Велике спасибі, що пішли на це, оскільки відкриття такого центру – це ризик і фінансовий, і управлінський. Це не тільки бізнес, а й порятунок людей. Треба, щоб ми не наздоганяли, а були в авангарді. Тобто не стояли і спостерігали, як це робиться в Америці, а, навпаки, відкривали у себе, щоб до нас приїжджали і вчилися, переймали досвід. Для цього в України є всі передумови. Якщо ми лікуватимемо людей за державні гроші, такі центри почнуть з’являтися по всій країні. Як тільки ми перейдемо на нормальне фінансування, це стане стандартним, незворотнім процесом, – запевняє міністр.

206120602062

Україні потрібні десятки таких центрів

За словами ініціатора проекту «Український Центр Томотерапії» Костянтина Гаєвського, такий центр – це крапля в морі у порівнянні з потребами онкохворих українців. Його відкриття не лише покладає початок сучасному та якісному лікуванню онкозахворювань, а й демонструє готову модель, механізм, як це можна зробити в інших регіонах за принципом партнерства приватних підприємців і держави.

– У Європі вважається стандартом один прискорювач – і немає значення, як він називатиметься – гамма-ніж, томотерапія – на 250 тисяч населення. До прикладу, у Польщі таких приладів близько півтори сотні, вони вже наблизилися до стандарту. Україні ж треба 160 таких систем, у той час, як є всього 17. Це 10% необхідного мінімуму, – констатує Костянтин Гаєвський.

Стосовно фінансування пояснює: прямих інвестицій вкладено небагато – 25 мільйонів гривень. Оскільки має дуже гарні зв’язки з постачальниками медобладнання, техніка надана у фінансовий лізинг. За неї треба буде розрахуватися протягом п’яти років.

– Я весь час думав – як же реалізувати те, що я бачу за кордоном. Я не зміг надати допомогу доньці тут, і мені довелося лікувати її у всесвітньо відомій клініці в штаті Міннесота. Це по суті село з 20 тисячами населення, але туди приїжджає лікуватися весь світ. Ось відповідь на запитання, чому відкрили центр саме в Кіровограді. Навіщо я ініціював цей проект? Я хотів побудувати модель і за цією моделлю потім рекомендувати, як повинні розвиватися онкологічні центри. Я не придумав нічого нового, так система працює в Європі, Америці. В Україні треба зробити десятки центрів за таким прототипом, – переконаний ініціатор «УЦТ».

– Таке унікальне обладнання, яке ми отримали, для нас – диво, – підкреслив голова облдержадміністрації Сергій Кузьменко. – Це можливість для жителів області та усіх людей, які потребують лікування, отримати своєчасну якісну медичну допомогу. Цей центр дає можливість не лише врятувати та вилікувати людину, а й залишити її соціально активною, зберегти для неї звичний режим життя. І це дуже важливо.

Онкоцентру в Кіровограді могло і не бути

Екс-головний лікар обласного онкодиспансеру, народний депутат Костянтин Яриніч каже, ідея створити Центр томотерапії саме в нашому місті виникла п’ять років тому. Сьогодні ж є можливість говорити про перші результати. І це велике досягнення.

– До цього можливості проходити таке лікування в Україні не було взагалі. Пацієнти або їхали за кордон, або просто не отримували належного лікування. Тому, коли ми задумували цей проект, ми не починали з калькуляції послуги, а з розуміння, що це необхідно зробити в Україні, що це дасть свій результат, хай не сьогодні, але люди отримають доступ до цього методу медичної допомоги, – говорить Костянтин Яриніч.

– П’ять років тому ми випадкового зустрілися з Костянтином Гаєвським у Рівненському радіологічному центрі і вирішили, чому б нам не спробувати зробити такий проект. Ми прийшли до тодішнього губернатора області Андрія Ніколаєнка і після розмови побачили дві піднятих руки і бажання втілити це в життя. Дуже приємно, коли влада відразу розуміє, що такі речі треба робити і всіляко підтримує, – каже нардеп і додає, якщо б не сприяння Ніколаєнка, у Кіровограді унікального центру не було б.

Власне, кілька років тому поклавши початок реалізації проекту, Андрій Ніколаєнко просто не міг не приїхати на відкриття онкоцентру. Каже, неймовірно радий бачити втілення в життя такого надзвичайно важливого задуму і, звісно, побувати у Кіровограді.

– Коли до мене звернулися ініціатори проекту, я пообіцяв підтримку. На найближчій сесії облради ми виділили під онкоцентр приміщення за одну гривню і домовилися, що натомість там лікуватимуть максимально можливу кількість жителів Кіровоградщини безкоштовно. Сьогодні ж Костянтин Яриніч запросив мене на відкриття. Я стежу за подіями на Кіровоградщині і мені дуже цікаво було приїхати й подивитися на результат наших спільних зусиль, – прокоментував «КП» Андрій Ніколаєнко.

Відомчим лікарням Кіровоградщини дадуть 15 мільйонів

Окрім відкриття томоцентру, міністр охорони здоров’я також встиг зустрітися з медиками регіону, аби поспілкуватися про реформу та відповісти на питання кіровоградських лікарів. Найбільше останніх турбувала доля медико-санітарних частин, які на сьогодні перебувають у «підвішеному» стані. Олександр Квіташвілі запевнив, що відомчі лікарні та ­медико-санітарні частини, яких в області на сьогодні п’ять, не закриватимуть.

– Я скажу вам по секрету, закрити деякі заклади можуть лише у великих містах, де таких медсанчастин багато і вони дублюють одна одну. На Кіровоградщині ніхто нічого не закриватиме, – зазначив міністр, додаючи, що в той же час у ході реформи охорони здоров’я ці заклади виведуть із підпорядкування міністерству і передадуть на баланс областей.

– Це можуть бути комунальні підприємства чи підприємства іншої форми. Вони самі визначатимуть свій штатний розпис і отримуватимуть державне фінансування за кількість наданих послуг, – додав Олександр Квіташвілі.

За його словами, міністерство вже підготувало постанову щодо виділення додаткових коштів на фінансування медсанчастин і відомчих лікарень, яку незабаром має розглянути Кабмін. Квіташвілі запевняє, до кінця року всі відомчі лікарні отримають необхідне фінансування. Згадані медзаклади Кіровоградщини, зокрема, 15 мільйонів гривень.

Вакцина від поліомієліту і БЦЖ буде

Торкнувся міністр і проблеми з вакциною в Україні. Запевняє, дефіциту на вакцини від БЦЖ і поліо­мієліту цього року не буде: Україна вже закупила необхідну кількість препаратів.

– Завдячуючи ЮНІСЕФ і канадському уряду ми отримали на 3,5 мільйона доларів вакцин від поліомієліту французького виробництва, які покриють потребу до кінця цього року. Ми зможемо щеплювати дітей, які не були вакциновані останні п’ять років, – запевнив Олександр Квіташвілі й додав, що в свою чергу вакцина від БЦЖ вже розповсюджується по країні.


e-max.it: your social media marketing partner