ВІЛ-інфіковані кіровоградці влаштували на центральній площі кладовище

,

1979На центральній площі обласного центру ВІЛ-позитивні люди влаштували імпровізоване кладовище. Причина – уряд і Міністерство охорони здоров’я не закупили для них життєво необхідних ліків. А ті, що є, ось-ось закінчаться.

Активісти прийшли на площу з плакатами та поминальними вінками, натякаючи, чим небезпечна для них перерва в лікуванні.

– Якщо питання не вирішать у найближчий час, ми перейдемо до більш радикальних дій. Адже мова йде про життя людей, які стали заручниками влади. Вони в паніці. Від цього залежить їхнє життя. Така ситуація за всю істо­рію боротьби з ВІЛ-інфекцією виникла вперше, – наголошує керівник обласного відділення усеукраїнської благодійної організації «Всеукраїнська мережа ЛЖВ» Олександр Александров.

1980Він пояснив, гроші на закупівлю медикаментів у сумі більш як 50 мільйонів гривень уряд надав підприємству-постачальнику ще наприкінці минулого року. Однак воно так і не придбало ліки. Тепер після зміни курсу валют постачальник забажав доплати ще десять мільйонів.

Акція ВІЛ-позитивних таки змусила відреагувати прем’єра. Той доручив міністру внутрішніх справ перевірити виконання постачальником умов договору.

Активісти закликають владу не зволікати. Адже вже в червні щонайменше дві сотні кіровоградців залишаться без терапії. Загалом без препаратів може залишитися 30 тисяч українців.

А тим часом фірма, яка зірвала поставки ліків проти ВІЛ, самоліквідується. Інформацію про це виявили в Єдиному державному реєстрі підприємців громадські активісти та пацієнти, які чекають на медпрепарати. У Міністерстві охорони здоров’я ж кажуть, що продовжують переговори й домагатимуться, щоб компанія таки закупила оплачені ліки.
e-max.it: your social media marketing partner