Пришкільні загони, оздоровчі табори або робота: чим батьки можуть зайняти дітей влітку?

,

1978Наступного тижня на Кіровоградщині офіційно стартує літньо-оздоровча кампанія для дітей. Перед батьками постане питання: куди відправити своїх чад, аби ті гарно відпочили, провели час із користю та оздоровилися? Цьогоріч влада регіону запланувала оздоровити близько 60 тисяч маленьких кіровоградців. І для цього готова витратити більше шести мільйонів гривень із бюджету області. Решту коштів мають виділити місцеві бюджети та спонсори. Частина дітей відпочиватиме у літніх оздоровчих таборах. Інша – проводитиме час у пришкільних, які в області відкриє майже кожна школа. За бажанням учні можуть влаштуватися і на офіційну роботу. Двірниками.

Добровільні табори при школах

 

Найближчих і найдоступніших пришкільних таборів в обласному центрі заплановано відкрити чотири десятки у Кіровограді та більше півтисячі по області. Це, вважають чиновники, найкращий варіант для батьків, які захочуть зекономити.

Протягом двох тижнів – з 2 по 19 червня – для кіровоградських учнів, зокрема, обіцяють організувати «цікаву і насичену програму». Статистика показує, найбільшою популярністю традиційно користуються мовні загони, загони патріоти­чного виховання, спортивного, хореографічного і технічного напрямків.

– На базі обласного центру туризму, краєзнавства та екскурсій плануємо створити два загони школи виживання. Допомогу в організації літнього відпочинку закладам освіти надасть і дитяча спортивна школа «Надія». Діти зможуть відвідувати басейн, але платно, за кошти батьків, – говорить начальник управління освіти Кіровоградської міськ­ради Лариса Костенко.

Харчування при таборах теж буде платним. Вартість сніданку і обіду складатиме 12 гривень на день і одноразового – шість гривень. Безкоштовне харчування передбачене лише для дітей-пільговиків: сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування, з малозабезпечених сімей, дітей загиблих, поранених учасників АТО і воїнів, що перебувають у зоні антитерористичної операції.

Для оздоровлення дітей в області є шість таборів

 

Після відпочинку в пришкільних таборах дітей можна відправити до оздоровчих закладів. Цьогоріч на Кіровоградщині працюватиме шість таборів, які розпоч­нуть роботу з 15 червня.

Оздоровлюватимуть їх у таборах «Жовтень» (Олександрівський район), «Бригантина» (Новоархангельський район), «Лісова пісня» (Маловисківський район), «Хвиля» (Світловодський район), «Чайка» (місто Гайворон), «Дружба» (Олександрійський район).

Цього року влада виділила близько ста путівок для сиріт, дітей із багатодітних родин, дітей учасників АТО і загиб­лих, а також переселенців.

Обдаровані діти та відмінники вперше не отримають путівок. Натомість для них організують наметовий табір у селі Бірки Олександрівського району.

– На початку дев’яностих років в області функціонувало близько чотирьох десятків оздоровчих таборів, – розповідає директор департаменту соціального захисту населення облдерж­адміністрації Олександр Догаров. – Зараз їх залишилося лише шість. І добре, що хоч вони існують. В обласному центрі немає жодного. Це велика проблема.

Найкращим закладом дитячого літнього відпочинку в області вважається­ «Бригантина». Ще один заклад вищої категорії – «Дружба» у селі Войнівка Олександрійського району. Вартість перебування в усіх таборах майже однакова – трохи більше півтори сотні гривень на день.

Олександр Догаров звертає увагу на те, що Фонд соціального страхування у цьому році не передбачив кошти на оздоровлення та відпочинок дітей. Тож фінансування лягло на плечі місцевих бюджетів.

– Порівняно з минулим роком, ми у гіршому фінансовому стані, – продовжує посадовець. – Торік оздоровча кампанія була організована найбільш вдало – ми залучили найбільше дітей і найбільше змогли зібрати коштів для їхнього оздоровлення – понад 35 мільйонів гривень. Але, не зважаючи на скрутну ситуацію, будемо намагатися зробити так, щоб діти, які відпочиватимуть в школах і стаціонарних таборах, провели це літо цікаво і з насиченим дозвіллям.

Школярі зможуть офіційно попрацювати прибиральниками

 

А тим часом старшокласників запрошують до «Трудових загонів». У такий спосіб вони матимуть можливість не тільки допомогти з благоустроєм обласного центру, а й отримати зарплату і навіть відмітку в трудовій книжці. Минулого року такою можливістю скористалися 137 школярів.

Двотижнева робота стартує з 6 червня. Бригади формуватимуть недалеко від місця проживання дітей, аби ті не витрачалися на проїзд. Наглядатимуть за ними педагоги-­організатори.

Робочий день починатиметься о 8:00 і триватиме до 12:00. А от скільки зможуть діти заробити, поки не відомо.

– Ми звернулися до обла­сної ради з тим, щоб з бюджету області виділили 50 тисяч гривень, як це відбувається щороку. Проте відповіді ще не отримали, – зауважила начальник управління молоді та спорту Кіровоградської міськради Людмила Дорохіна.

e-max.it: your social media marketing partner