Юний кіровоградець потрапив до десятки кращих спортсменів світу з більярду

,

196112-річний кіровоградець Андрій Тихий став фіналістом всеукраїнського конкурсу «Диво-дитина». Серед кмітливих, розумних, спортивних, талановитих і відважних конкурсантів успіхи хлопця у більярді заслужили третього місця. Андрій поступився лише чемпіонам світу зі спортивно-бальних танців Дарії Ясеновській і Артему Панасенку та чемпіонці України з блискавичної гри в шашки, бронзовій призерці Чемпіонату України з класичної гри Дарині Скороход. Рідні, тренер і друзі такою перемогою хлопця пишаються.

Андрій уже четвертий рік поспіль захоплюється більярдом. Він – вихованець дитячо-юнацької школи «Зірка-Спартак».

– У нас у сім’ї всі займаються більярдом – мій чоловік, батько, брат... Ми хотіли відірвати його від комп’ютерних ігор. Тож коли Андрію виповнилося вісім, батько записав його на більярд, – розповідає «КП» мама хлопця Оксана Віговська і додає, що спочатку намагалися зацікавити сина гімнастикою та плаванням, однак він відмовився. Та й більярдом Андрій захопився не одразу.

– Восьмирічний хлопчик не одразу зрозумів, куди прийшов, а батько хотів, щоб він навчався більярду. Місяць – це були бої. Отак потихеньку ми почали займатися. Згодом він так хотів на тренування, що його стримати було важко. Тепер Андрій – один із найкращих більярдистів України, – пишається своїм вихованцем голова обласної федерації спортивного більярду Олександр Сінякевич.

Завдяки наполегливим тренуванням, торік Андрій став чемпіоном України серед юніорів, володарем Кубку серед юніорів, отримав титул кандидата у майстри спорту.

– Змагань було дуже багато. Найбільше пам’ятаю його першу перемогу. Це було рік тому. Одразу виборов перше місце. Тобто, не було ні другого, ні третього, а одразу перше. Це для нього були важкі змагання. Можливо, тому вони нам найбільше і запам’яталися, – каже мама Андрія.

Успіхи хлопця стали поштовхом для його участі у більш серйозних змаганнях. В одинадцять років він боровся із дорослими спортсменами!

– Це вперше в історії України дитина брала участь у чемпіонаті для дорослих. І вперше взяла бронзу. Потім Андрій взяв участь у номінації «Найспортивніша дитина». Коли оголосили його переможцем і сказали, що з більярду – голова фонду, мабуть, не до кінця зрозумів, що більярд – це вид спорту. До речі, Андрія вже зарахували до спортсменів, що представлятимуть Україну на в Олімпіаді у Токіо у 2020 році, – зауважує тренер.

Після конкурсу «Диво-дитина» Андрій уперше взяв участь у міжнародних змаганнях.

– Це неофіційний Кубок світу серед юніорів до 18 років. Ми поїхали, аби трохи набратися практики. То він зайняв дев’яте місце, увійшов до десятки кращих спортсменів світу з більярду! Дякуємо Володимиру Волошиновському – меценату з Малої Виски – за те, що підтримав нас із цією поїздкою, – ділиться Олександр Сінякевич.

Зупинятися на досягнутому хлопець аж ніяк не збирається. Попереду у нього ще чимало змагань і обов’язково ще більше перемог.

– Днями їдемо до Житомира на Чемпіонат України. Андрій ще раз має взяти чемпіонство. Ми поставили собі завдання – потрапити цього року на чемпіонат світу у Молдавії. Хотіли їхати раніше, але коштів не було, – констатує тренер.

Та попри захоплення більярдом Андрій встигає ще й добре навчатися. Серед улюблених – гуманітарні предмети.

– У сина достатньо високий рівень навчання. Улюблені предмети – історія та література. У свої дванадцять  років він розмірковує, як доросла людина, – говорить мама диво-дитини.
e-max.it: your social media marketing partner