У Гайворонському районі побралися переселенці з Дебальцевого

,

1937Раніше «КП» писала про те, що біженцям, які жили в Аджамській амбулаторії, надали житло в Гайворонському районі. І от нещодавно пара – Іван та Віра – стали на весільний рушник.

Переселенці розповідають, що зараз мають кращі умови проживання.

– Із 6 березня ми і ще одна сім’я живемо у селі Берестяги, – розповідає переселенець Іван Пліс. – Живемо непогано: дві кімнати в будинку, меблі є, пічне опалення, своє подвір’я, літня кухня. Біля будинку – криниця. Ось навіть кількох курей нам подарували місцеві жителі. Маємо також город. Плануємо посадити картоплю, цибулю, моркву, буряк... Цим уже жінки займатимуться. Взагалі вони не звикли до сільського життя, оскільки у нас у Дебальцевому була квартира. Але жити можна.

Єдине, що нині найбільше турбує родини зі сходу –  те, що вони за майже два місяці проживання в селі так і не змог­ли знайти роботу.

– Постійної роботи тут немає, – продовжує Іван. – То людям щось допоможемо на городах, лавочки поставимо, смородину посадимо – ото й увесь наш заробіток. Наші політики чомусь забули про людей, які приїхали зі сходу. Організацій, які б надавали гуманітарну допомогу, – ніяких. Допомагають тільки тим, що сільський голова зібрав і місцеві жителі.
1938 Переселенці кажуть, виплати, які вони не могли оформити кілька місяців у зв’язку з переїздами по області, вже отримують, проте грошей не вистачає. Втім, побутові питання не стали на заваді сімейному щастю. Іван та Віра вирішили побратися.

Щойно дізнавшись про подію, народний депутат, екс-очільник Кіровоградщини Сергій Ларін подарував молодятам те, чого їм найбільше бракувало, – холодильник. А заразом передав маленькому Іванкові дитяче харчування.

– Найперше завдання, яке переді мною поставив Сергій Ларін, – дізнатися, скільки в області переселенців, в яких умовах вони живуть і з якими проблемами стикаються,­ – говорить помічник народного депутата Сергія Ларіна Ліра Ільченко. – Цій родині ми вже неодноразово допомагаємо. Сьогодні ось приїхали привітати з весіллям. Насправді ця сім’я – втілення справжнього кохання і мужності. Віра – молода мама – народила найменшу дитину, коли почалися найсильніші обстріли в Дебальцевому. Їй спочатку довелося з малими дітьми сидіти в підвалі без їжі та гігієнічних засобів, а потім тікати на мирну територію. Вона – героїчна жінка. І те, що саме в нашій області офіційно народилася їхня родина – це велика радість.

Переселенці кажуть, що неодноразово зверталися за допомогою і до депутатів, і до можновладців, проте реакції жодної. Допомагали здебільшого журналісти, волонтери й просто небайдужі люди.

– Велика подяка Сергію Ларіну і його помічникам, – наголошує Іван Пліс. – Це люди, до яких можна звернутися і бути впевненим, що вони підтримають. На жаль, решту депутатів там, у Києві, хвилює абсолютно інше. Про біженців же ніхто не піклується.
e-max.it: your social media marketing partner