Перші кавуни: ранні та чи безпечні?
Кіровоград заполонили перші кавуни. Апетитні на вигляд величезні ягоди ваблять їх спробувати, але ощадливих зупиняє ціна – 2,5-3 гривні за кілограм (у середньому один кавун затягне на двадцять гривень), інших – обережність, бо соковита рання скибка може нести у собі загрозу отруєння.
Зазвичай місце для продажу кавунів – ринки. Тут їх перевіряють на вміст нітратів та інших шкідливих речовин, місце їхнього походження тощо. Але кіровоградці не звикли купувати кавуни тільки на ринку, бо інколи донести 5-7 кілограмів плоду додому досить важко. Це розуміють і підприємці, яким цей сезонний бізнес приносить прибутки. Тож і викладають гори кавунів поближче до густонаселених вулиць. Найчастіше такі місця обирають чомусь біля дороги. І саме тут кавуни «добирають» небезпечних речовин, які можуть призвести до важких отруєнь.
На баштані уколи не роблять
Запевнила лікар комунальної гігієни комунального підприємства кооперативного ринку облспоживспілки Белла Токарєва:
- Сьогодні на ринки обласного центру надходять херсонські кавуни. Ми перевіряємо документи на кожну партію плодів і самі кавуни у санітарно-ветеринарній лабораторії ринку. Можу запевнити, що всі вони якісні. Зараз до нас везуть ранній сорт кавунів, ягоди соковиті, солодкі і смачні. Ніяких шкідливих речовин у них не виявляємо. Це неправда, коли кажуть, що в кавуни вприскують якусь речовину для швидкого дозрівання. Уявіть собі територію баштану – це цілі гектари. Хіба можна всі їх обійти, аби обробити таким чином кавуни?
Варто зазначити, що часто у тієї чи іншої людини виникає особисте неприйняття продукту, яке може виявитися симптомами отруєння. Кавун багатий на клітковину, яку слабкий шлунок може погано перетравлювати. Тоді через надмірну ферментацію людина може почуватися зле, проте не через шкідливість кавунів, а через особливості свого організму. Однак такі поодинокі випадки не можна вважати масовим отруєнням тим чи іншим сезонним продуктом, який щойно з’явився у продажу.
Випадки поганого самопочуття після поїдання перших кавунів, напевно, у кіровоградців уже були. Проте, як правило, до лікарні вони не поспішають звертатися. Це підтвердили й у міській санепідстанції. З початку появи кавунів у продажу випадків звернень до лікарні з отруєннями цими плодами зафіксовано не було.
Як уникнути отруєння?
Утім варто пам’ятати, що у ранніх кавунах концентрація нітратів може перевищувати безпечну норму у декілька разів. Лікарі відмічають, що наслідки вживання ранніх кавунів можуть бути дуже плачевними. Часте вживання продуктів, що містять нітрати, призводить до накопичення важких металів в печінці і нирках, нітрати можуть викликати у тому числі і онкологічні захворювання.
Визначення кількості шкідливих речовин у фруктах і овочах - процес тривалий навіть в лабораторних умовах. Тому при купівлі не треба соромитися перевіряти у продавців дозвільні документи і медичні книжки. Варто купувати фрукти тільки в магазинах і на спеціально обладнаних ринках, де дотримуються усіх умов зберігання і транспортування.
Інша небезпека, яку ховають у собі «вуличні» кавуни - їх здатність вбирати речовини з повітря. Тому не можна купувати кавуни край дороги, на жвавих трасах. Голий м’якуш вбирає токсини у декілька разів швидше, тому купувати розрізані кавуни і дині також дуже небезпечно.
Принесений додому кавун обов’язково треба промити під проточною водою. Після цього необхідно покласти кавун на стіл і дати йому висохнути.
Якщо після вживання кавуна ви все ж відчули погіршення самопочуття, необхідно якомога швидше викликати швидку допомогу. Ознаки отруєння «нітратними» кавунами схожі на звичайне харчове отруєння - виникають ріжучі болі в шлунку, пронос і блювота, піднімається температура тіла. Також хімікати можуть викликати головний біль та висипання на шкірі. До приїзду «швидкої» краще промити шлунок марганцівкою.
Найпростішими правилами, які убезпечать вас від отруєння першими кавунами, поділилася головний позаштатний інфекціоніст Кіровоградської області Олена Смирнова. За словами лікаря, усім нам влітку треба дотримуватися елементарних правил гігієни: мити руки з милом, обробляти овочі і фрукти (мити водою, обдавати окропом), не їсти їх брудними і недостиглими і вживати достатню кількість рідини. Отож, смакуйте сезонними фруктами та ягодами правильно та будьте здорові!