Кавомати. А ви знаєте, що п’є ваша дитина у школі?

,

1711У багатьох школах Кіровограда при вході стоять кавові апарати. Такий досить прибутковий бізнес не лінуються розкручувати навіть на дітях, хоча ще з 2006 року у школах заборонено продавати продукти, що містять синтетичні барвники та ароматизатори. Із 15 перевірених «КП» шкіл таких автоматів нарахували у п’ятьох із них. Цікаво, що навіть діти молодших класів показують дорогу до автомата і розповідають про ціну напоїв. Батьки скаржаться, що півроку тому «кавова» проблема підняла всіх на вуха, проте результат виявився нульовим – кавові автомати продовжують стояти. Управління освіти запевняє – комісія перевіряла, все в нормі. А в санепідстанції кажуть, що вже не мають права їх перевіряти.

–Мій син кілька тижнів тому в обід випив какао з автомату, а під вечір у нього розболівся живіт, – розповідає мама другокласника Яна. – Я, звичайно, проти таких автоматів у школах. Каву вони можуть купити і за межами школи, а ось те, що одяг можуть забруднити і себе облити окропом, – непорядок. Пластикові стаканчики ж ледве-ледве тримаються.

Як пояснюють у санепідслужбі, з серпня минулого року за розпорядженням Кабміну вони вже не мають законного права здійснювати перевірки. Тобто, вже півроку ніхто не контролює, що продається у шкільних кавоматах.

– Зараз діє мораторій на перевірки, – пояснює начальник Кіровоградського міжрайонного управління Головного управління Держсанепідслужби в області Сергій Сидоренко. – Із серпня минулого року заборонено будь-які перевірки господарської діяльності. І на перше півріччя цього року продовжили дію мораторію. Навіть якщо буде скарга батьків на ці автомати, ми їх можемо перевірити тільки з дозволу Кабміну.

Сергій Сидоренко зізнається, що бажання перевірити шкільні кавомати є, проте законно зробити цього не можуть. Зараз якість пропонованих товарів в автоматах тримається лише на совісті власника.

– Коли влітку надходили скарги, ми знайшли спільну мову з власником, і він провів лабораторні дослідження продукції (води, сумішей). Тоді все відповідало нормам. За нормативами у школах дозволяється продавати продукти, які не мі­стять натуральної кави. Можна чай, цикорій, кавові напої (какао). Зараз уся відповідальність покладена на власника, який реалізує цю продукцію.

В управлінні освіти запевнили «КП», що в автоматах, які розташовані на територіях шкіл міста, в асортименті тільки чай і какао. Тобто жоден автомат кави не готує. А дозволяти дітям купувати продукцію чи ні – повинні вирішувати самі батьки.

– Ці автомати називаються­ кавовими, але кава в них не продається, – запевняє начальник управління освіти Кіровограда Лариса Костенко. – Сьогодні ми йдемо в Європу, і кожен має право вибору, що йому купувати. Батьки виховують дітей, дають їм кошти і говорять, на що їх можна витратити. Одні мають можливість піти в їдальню купити собі чай чи сік, а деякі можуть скористатися тим, що є в автоматі. Такі умови створюються не тільки для дітей, а й для батьків і педагогічних колективів закладу. Працівники користуються на перерві або у вільний час цією машиною. Є дозволи і санепідемстанції, і управління власності, і всіх відповідних структур. Є договір на розміщення, власники платять оренду, їх постійно перевіряють, вони мають сертифікати якості. Комісія перевіряла, що кава в тих автоматах не продається. Там навіть кнопки «кава» немає. Якщо були б знайдені якісь порушення або зауваження, то ці апарати там уже б не стояли.

Як розповідають директори, коли їм запропонували встановити кавомати в школах, могли добровільно відмовитися. Проте не всі це зробили.

– Нашій школі пропонували встановити такі кавоавтомати, проте ми відмовилися, – розповідає директор однієї зі шкіл обласного центру. – У нас просто не було такої потреби. Там же такі продукти, які не кожній дитині можна. Для дітей такі напої, мабуть, необов’язкові. У нас гарна їдальня, де є соки, чаї, компоти. Для колективу у нас в учительській є чай, кава, чайники, все що потрібно.

Лікар-гастроентеролог Ірина Дуванова розповіла «КП», що дітям шкільного віку не дозволяється вживати каву й інші напої, які містять кофеїн.

– Розчинна кава виготовляється з дуже низьких сортів кави. Кофеїн, який міститься в каві, дуже погано впливає в першу чергу на серце дитини та нервову систему. Окрім того, він має збудливу дію, дитина швидко втомлюється. Тому розчинну каву давати дітям небажано. Напої ж з цикорію у деякій мірі навіть корисні, – коментує Ірина Дуванова.

А от як кавомати потрапляють до шкіл – «КП» поцікавилася у відділі торгівлі міської ради, представившись потенційним продавцем. І що цікаво, там «КП» одразу попередили, що зараз у школах краще цього не робити, мовляв, можна прогоріти, тож порадили підшукати інше місце.

– У школах ви їх зараз не встановите. Щось там санепідстанція проти була. Зверніться спочатку в управління освіти. Коли начальник дозволить – ідіть у санстанцію. І в останню чергу звертайтеся до відділу торгівлі. Вам треба договір оренди, ваше свідоцтво та погодження із санстанцією. Це питання в тому році дуже серйозно піднімалося батьками. Тому добре подумайте, щоб ви не закупили автомати і не влізли в халепу. Краще шукайте якісь виробництва, заводи, фірми. Там реальніше і перспективніше встановити, ніж у школах, – пояснили у відділі торгівлі міськради.

Проте альтернативою кавоавтоматів можуть стати молокомати. З такою ініціативою виступили користувачі Facebook. Кажуть, від молока дітям буде більше користі, аніж від штучних напоїв невідомо якого походження.

«КП» зв’язалася з найбільшим молочнотоварним комплексом в Україні «Петриківське молоко». Там газеті заявили, що встановити такі автомати готові, але за умови, що на них буде попит.

– Узагалі молокомат – ідея дуже хороша і для дітей це корисно, оскільки наше молоко дуже якісне, – говорить керівник прес-служби компанії Олена Святець. – Теоретично ми могли б їх встановити. Минулого року навіть розроблявся проект і обговорювалося питання про те, щоб поставити кілька молокоматів в Олександрії. Але загальмувалася ця ідея через економічне питання. Ми побоялися, що не буде попиту. Молоко треба швидко випивати, щоб воно не псувалося. А кава вигідна тим, що суха речовина не псується. Якщо батьки дійсно доведуть, що їхні діти братимуть це молоко в шкільних автоматах, – можемо встановити.
e-max.it: your social media marketing partner