Квіт: Вишів поменшає утричі, а школа знову затягне на 12 років

,

1702В обласному центрі з робочою поїздкою перебував Міністр освіти і науки Сергій Квіт, сьогодні, 5 лютого. Він зустрівся зі студентами, педагогами й журналістами. Пообіцяв, що в освіті поменшає бюрократії, скоротиться утричі кількість вишів, а в школі діти навчатимуться 12 років.

– Згідно з новим законом про вищу освіту, із 802 вишів вже залишилося 317. До кінця навчального року, я прогнозую, їх буде приблизно 270. Але окремого списку закладів, які мають бути закриті, немає, – говорить Квіт і уточнює, що наразі не знає, чи в самому Кіровограді поменшає вищих навчальних закладів.

Водночас міністр наголосив, що університети мають бути повністю фінансово автономними. А все, що витрачається на освіту, – є інвестиціями, а не витратами.

Він також заявив, що «совкове» відпрацювання направлень має щезнути. З цього приводу вже підготовлено рішення, яке незабаром виноситиметься на розгляд Кабміну.

Окрім того, має поменшати і бюрократії в навчальних закладах. Щоправда, сам Сергій Квіт каже, що ці самі заклади ще не готові відмовитися від застарілої системи.

– Ми хочемо, щоб зайва бюрократія зникла, – переконує міністр. – Це частина спадщини радянського світу. З наступного року бюрократії поменшає. Проте, в українських вузах студенти більше готові давати хабарі, ніж викладачі їх брати.

У шкільній освіті теж обіцяє чимало змін. Передбачається 12-річна школа та спрощена система початкової школи. Зокрема, на вчителів чекає зменшення паперової звітності. А для усіх школярів планують запустити волонтерський проект – «Літня школа англійської мови», яка, імовірно, прийде на зміну літнім таборам.

Говорив Квіт і про професійно-технічну освіту. На думку міністра, вона має реформуватися за голландською системою і підтримуватися бізнесом. Окрім того, активно треба використовувати дуальну форму навчання. Це означає, що освітній процес не повинен відділятися від безпосередньої роботи на виробництві.

e-max.it: your social media marketing partner