У Новомиргороді померли новонароджені близнюки

,

1686Нещодавно в Новомиргородській районній лікарні померли новонароджені близнята. 26-річна жінка народила їх уранці, однак увечері помер перший хлопчик, якого вже встигли назвати Дмитриком, а наступного дня – й другий син.

Вагітна жінка стала на облік у Новомиргородській лікарні лише торік у листопаді. Пізній прихід вона пояснила медикам тим, що раніше жила і працювала в Києві. У Новомиргороді жінка тричі була в консультації. Про проблеми вагітності їй повідомили під час третього обстеження.

– Ще під час другого візиту, а це було 10 листопада, вагітній встановили 21 тиждень вагітності, повідомили, що народиться двійня. Сказали, що необхідно їхати в обласну жіночу консультацію на дообстеження. А вже під час третього обстеження у грудні у неї виявили неправильне розташування плоду, поставили діагноз «анемія вагітної першого ступеня за гіпотонічним типом», – розповідає «КП» начальник відділу захисту прав і свобод дітей прокуратури області Алла Мороз.

10 січня цього року вагітну доставили у лікарню. Сталося це о п’ятій ранку. У жінки були передчасні пологи. Медики відразу обстежили пацієнтку, встановили, що термін вагітності – 28 тижнів, і що спостерігається анемія.

Сама ж жінка розповіла лікарям, що два дні до того вона впала вдома і отримала травму живота, однак за медичною допомогою не зверталася, думала, все обій­деться. Наступного дня увечері жінці знову стало зле, почалися перейми.

– Уже 10 січня о 4:30, коли в жінки були сильні перейми і почалися виділення крові, вона викликала швидку. За півгодини її вже госпіталізували. Під час ультразвукового дослідження перед пологами медики побачили, що пуповина обвила обидва плода і їх розташування було неправильним. Незабаром жінка народила першого хлопчика і через п’ять хвилин – другого. У первістка медики констатували важкий стан. Новонароджений мав легеневу недостатність, а також пневмонію третього ступеня, набряк головного мозку. Хлопчика відразу перевели у палату інтенсивної терапії, де підключили до апарату штучної вентиляції легень. Через важкий стан малюка не направили в обласний центр, – розповідає хронологію подій Алла Мороз.

Проживши трохи більше десяти годин, хлопчик помер. Аналогічні діагнози мав і його брат-близнюк. Він помер наступного дня. Від розтину дітей, який би встановив причини смерті, мама відмовилася.

З приводу оцінки роботи місцевої лікарні і всіх лікарів, які мають стосунок до цього випадку, прокуратура призначила спільну з департаментом охорони здоров’я облдержадміністрації службову перевірку. Результатів наразі немає. Чи були порушення, чи була необхідність направити вагітну до обласного перинатального центру ще після її першого візиту у районну лікарню, чи призвели до таких тяжких наслідків дії матері та ще низку моментів, нині з’ясовує комісія. Втім, Алла Мороз не відкидає думки, що смерть двох немовлят може стати причиною відкриття кримінального провадження.
e-max.it: your social media marketing partner