Уникнути ЗНО не вдасться нікому

,

1678Нинішній рік запам’ятається випускникам надовго. І, насамперед, революційними змінами в освітній галузі, зокрема в частині складання зовнішнього незалежного оцінювання. Уникнути таких тестів не вдасться нікому – кожен одинадцятикласник повинен буде продемонструвати свій рівень знань. Хоче цього він чи ні.

–У зовнішнє незалежне оцінювання цього року внесено багато змін. З 5 січня по 20 лютого триває реєстрація на ЗНО. Тож хочу звернутися до батьків і учнів: не треба панікувати! Поки є час до здачі тестів, треба розібратися у змінах і, головне, випускникам учитися і готуватися до ЗНО, – попереджає директор департаменту освіти і науки облдержадміністрації Ельза Лещенко.

Цього року зі шкіл обла­сті випуститься понад п’ять тисяч дітей. Поки ж із цієї кількості на ЗНО зареєструвалося менше половини.

– Якщо раніше випускники зразу складали державну підсумкову атестацію, а потім ЗНО, –продовжує Лещенко, – то цього року їх об’єднали в один обов’язковий іспит із української мови та літератури. Цей предмет складатимуть усі одинадцятикласники 24 квітня. Саме тому на ЗНО реєструватимуться всі випускники, тоді як раніше його складали за бажанням – тільки ті, хто вступав до вишів.

Посадовиця пояснює, що відмінність реєстрації на ЗНО полягає ще й у тому, що раніше випускники робили це самостійно нині – це робить школа. Самостійно ж реєструються лише випускники попередніх років та ПТУ.

– Після здачі основного предмету ЗНО – української мови і літератури, діти вже далі самі обиратимуть – складати їм далі тести з інших предметів чи ні. Але якщо хтось не складе тесту з української мови і літератури, далі не допускатиметься для складання інших предметів, навіть якщо дитина ас у математиці і обрала для вступу технічний виш, – підкреслює очільниця департаменту освіти ОДА і зауважує, що кількість предметів, порівняно з попереднім роком, зменшилася з 14 до 12 – цьогоріч випускники не складатимуть тестів із всесвітньої історії та світової літератури.

Серед інших відмінностей зовнішнього незалежного оцінювання Ельза Лещенко назвала і його дворівневість. Тобто, тести будуть базовими і поглибленими, тоді як раніше поділу на складність не було.

Ще одна зміна – можливість скласти тести з кількох іноземних мов. Раніше ЗНО відбувалося в один день, тепер же їх призначатимуть на різні дні, тож можна обирати кілька мов.

Крім того, торік після реєстрації на зовнішнє незалежне оцінювання не можна було змінювати предмети, нині – це дозволено.

Також якщо раніше прохідний бал для вступу у виш був 124 бали і 140 з основного предмету, то цього року результат буде «склав – несклав». Його визначатиме Український центр оцінювання якості освіти у день проведення ЗНО.

Разом із тим міні­стерство заборонило подавати у виші сертифікати, отримані у попередні роки. Чиновники від освіти встановили так званий термін придатності – під час вступної кампанії-2015 відповідно чинними будуть сертифікати, датовані лише 2015-м роком. Натомість зарахування у вищі навчальні заклади відбуватиметься тільки в одну хвилю, тоді як раніше їх було три.

Без змін залишилася кількість обраних предметів для тестування – їх, як і раніше, буде чотири, та максимальна можливість заявок до вищих навчальних закладів – п’ять ВНЗ за трьома напрямами (всього 15). Однак цього року введено зазначення пріоритетності спеціальності. Тобто абітурієнт одразу повинен визначитися з однією спеціальністю, яку обрав для навчання.
e-max.it: your social media marketing partner