Ельза Лещенко: Шкільні канікули у різних районах області триватимуть від двох тижнів до двох місяців

,

1553Наближається найбажаніша пора для школярів – канікули. Цього року їх дещо відкоригувала складна ситуація з енергоносіями. Скільки триватимуть зимові канікули, чим будуть зайняті у цей час школярі і чи отримають зарплату вчителі, розповіла «КП» директор департаменту освіти облдержадміністрації Ельза Лещенко.

– Ельзо Володимирівно, скажіть, будь-ласка, чому у частині шкіл не було осінніх канікул, а окремі школи проводили навчання по суботах?
– Міністерство освіти і науки рекомендувало проведення осінніх, зимових і весняних шкільних канікул окремо. Відповідно у цьому навчальному році осінні канікули мали тривати з 27 жовтня по 2 листопада, зимові – з 29 грудня по 11 січня, весняні – з 23 по 29 березня. Так було заплановано. Але ж ви знаєте, що в Україні виникла складна ситуація з забезпеченням природним газом та постачанням вугілля. Тому Міносвіти дало можливість навчальним закладам самим визначатися з термінами канікул залежно від забезпечення тепловими ресурсами. Ця робота проводилася ще з серпня і канікули у різних територіях області планувалися по-різному. Навчальні заклади частини районів та міст об’єднали осінні і зимові канікули та запланували їх проведення у грудні-січні, частина – відпрацьовували дні грудня по суботах протягом трьох осінніх місяців, аби зменшити час перебування дітей у закладах в опалювальний період, завдяки чому зимові канікули подовжилися на місяць і більше. Головна мета цих змін – забезпечити належні умови для проведення навчального процесу в опалювальний період із врахуванням стану теплопостачання. Зрозуміло, якщо недостатньо газу чи вугілля – діти в холодних класах навчатися не повинні і не будуть.

– Коли ж розпочнуться зимові канікули в школах області і скільки вони триватимуть?
– По-різному. Наприклад, у Знам’янці школярі підуть на зимові канікули найпершими – з 8 грудня. Вони вчилися майже протягом трьох місяців по суботах, до того ж у них не було осінніх канікул. Тому тамтешні школярі відпочиватимуть майже два місяці. Загалом із 25 територій осінні канікули мали 10 районів, у тому числі Кіровоград. Решта територій об’єднали осінні канікули з зимовими. Тому першими вийдуть на навчання – орієнтовно з 11 січня, інші відпочиватимуть довше. Загалом у різних районах зимові канікули триватимуть від двох тижнів до майже двох місяців.

– Чи працюватимуть вчителі під час таких затяжних канікул і чи отримають вони зарплату?
– Так, учителі працюватимуть відповідно до попередньо прийнятих рішень райдержадміністрацій та міськвиконкомів. За законом – це час для самопідготовки, методичного вдосконалення, проведення педрад тощо. За цей період вони отримають заробітну плату.

– Чи опалюватимуться приміщення шкіл протягом зимових канікул?
– Температурний режим закладу підтримуватиметься на мінімальному рівні – так, щоб не вийшла з ладу система опалення.

– На ваш погляд, такий тривалий відпочинок не розслабить школярів?
– Хочу наголосити, що залежно від наявності теплових ресурсів у структурі навчального року навчальних закладів районів та міст області можливі додаткові зміни. Але, не зважаючи на ці зміни, виконання навчальних програм забезпечуватиметься у повному обсязі і за це відповідає у першу чергу директор школи. Ніхто не вчитиметься менше визначеної кількості годин. Разом із тим ми націлюємо керівників шкіл на те, щоб у цей довгий період відпочинку учні були максимально зайняті, мали можливість займатися у гуртках, секціях, бібліотеках, були охоплені позашкільною освітою.
e-max.it: your social media marketing partner