Кіровоградка ледь не оглухла внаслідок ускладнень від застуди!

,

1544Невчасне лікування респіраторної інфекції призводить до невтішних наслідків, адже вона швидко переростає в такі небезпечні хвороби як гайморит, пневмонія, бронхіт і навіть призводить до втрати слуху. Медики кажуть, у зв’язку із економічною ситуацією в країні люди почали економити навіть на своєму здоров’ї.

Кіровоградка Марина через байдуже ставлення до своєї застуди втратила слух, якби вчасно не звернулася до медиків та не розпочала лікування, наслідки могли би бути ще гіршими. А все почалося з загальної слабкості, каже 35-ти річна Марина.

– Захворіла я ще в жовтні. Тоді була морозна погода, приміщення на роботі ще не опалювалось. Я промерзала, грітися могла тільки чаєм, обігрівачі ми не мали можливості вмикати. Вірусну інфекцію я перенесла на ногах, адже робота не дозволяла мені лікуватися вдома, – пригадує жінка.

Марина розповідає, що серед симптомів у неї були слабкість, нежить, іноді головний біль, вночі пітливість.

– Я купувала собі в аптеці чаї, наприклад, «Фармацетрон». У них був такий склад, що полегшував симптоми будь-якої інфекції. Я цими чаями лікувалася і думала, що так одужаю. Але разом із тим на роботі хворіли мої колеги. Тому, коли я видужала, від колег інфікувалася знову. Зрештою, я перестала помічати, що нежить став хронічним, – каже Марина.

Цілий місяць жінка намагалася жити, не помічаючи різних симптомів. Але якось вночі вона прокинулася від різкого болю у вусі.

– Уночі я прокинулася від того, що відчула біль у лівому вусі. Я подумала, що це через нерви, тому що в мене намічалася серйозна поїздка, за яку я дуже хвилювалась. Уже на другий день я на це вухо перестала чути. А наступної ночі, коли лягла спати, відчула, що воно в мене болить,  було таке відчуття, що там виділяється мокрота, – пригадує Марина.

Навіть після цих симптомів жінка не звернулася до лікаря, адже повинна була їхати в термінове відрядження, від якого просто не могла відмовитися. Перед дорогою, щоправда, Марина купила в аптеці краплі.

– Я попросила краплі, щоб знеболити вухо. Там запитали, які в мене симптоми, я розповіла і мені порадили звернутися до лікаря. Але ж треба було знеболити вухо, адже попереду термінова поїздка, – розповідає співрозмовниця «КП».

Два дні у відрядженні не принесли бажаного задоволення, адже слух погіршувався в обох вухах, тож сприймати нормально інформацію Марина не могла.

– Я відбула дводенний семінар з обома закладеними вухами, мені було дуже важко слухати. Я постійно трималася за одне вухо, перепитувала в колег, про що говорили. Тобто я відбула семінар, але корисного задоволення не отримала. Це був нікому не потрібний подвиг, – усвідомлено каже Марина.

Лише коли жінка повернулася до Кіровограда, одразу звернулася за допомогою до медиків, адже слух не відновлювався.

– Я подумала, що це отит, адже хворіла на це в дитинстві. Готова була швиденько пролікуватися, але що так буде серйозно навіть не очікувала. Лікар направив мене на аудіограму, яка показала, що ще трохи і я зовсім слух втрачу. Він сказав, що це дуже серйозно, і якщо я терміново не почну лікування, можу взагалі залишитися глухою, – каже кіровоградка і додає, що лікування влетіло їй у доб­ру копієчку.

– Я пішла в аптеку й зрозуміла, що коли востаннє купувала медикаменти, вони були набагато дешевші. Лікування дороге, але я продовжую його. Наразі бюджет на тиждень становить 1200 гривень, – констатує Марина.

Уже на четвертий день лікування жінці полегшало. Цьому передували крапельниці, антибіотики та різні процедури.

– Краще стало вже десь через чотири дні, але не набагато. Я вже чула людей, сторонні звуки, радіо і телевізор. До того ж, коли я дивилась программи, зрозуміла, що їх чули і сусіди, – каже Марина, пояснюючи, що наразі продовжує лікуватися, відповідно сума, витрачена на ліки, стане більшою.

Схожих випадків, коли людина займається самолікуванням і не звертається до медиків, наразі дуже багато. Як наслідок – серйозні ускладнення, лікування яких обходиться значно дорожче, ніж мог­ло б бути при звичайній вірусній інфекції.

Завідуюча Центром медико-санітарної допомоги №1 Кіровограда, амбулаторії №5 Надія Пархоменко зауважує, що такі важкі наслідки, як у Марини, можуть виникнути в тому числі і через самолікування.

– Вона могла приймати якісь препарати самостійно, наприклад, тетрациклінового ряду, які в результаті викликають порушення слуху. Тобто ще питання в тому, чим вона лікувалася, – зауважує медик.

Загалом Надія Пархоменко стверджує, що кількість хворих з ускладненнями після грипу збільшується, оскільки люди не поспішають звертатися до спеціалістів.

– Якщо противірусні препарати на третій день не допомагають, люди самостійно вживають антибіотик. Кожен призначає собі самостійно. Коли вони вже приходять на прийом до лікаря, у них виникає задишка на фоні пневмонії. Лікувати пневмонію набагато важче, ніж ГРВІ. Тоді назначають і антибіотики, і протигрибкові ліки, щоб людина  швидше одужала, – каже медик. – Якщо вчасно не прийти до лікаря, лікування обійдеться в рази дорожче!

– Бронхіти, синусити, гайморити – це все ускладнення після застуди чи грипу. Якщо у людини нежить і вона його не лікує, то може дошмаркатись до гаймориту, а це головний біль. Якщо червоне горло, запалення опускається в легені, звідси – бронхіти і пневмонії, – пояснює фахівець.

Надія Пархоменко визнає, що сьогодні ситуація ще більше ускладнюється, адже лікування залежить насамперед від умісту гаманця.

– Коли людина приходить, то ледь не з порогу просить призначити їй якомога дешевші ліки. Ми призначаємо, але в аптеці вона купує те, що їй хтось порадив, – розповідає медик і наголошує, що не варто займатися самолікуванням – краще вчасно звернутися до лікаря, аби потім не довелося страждати від важких ускладнень і вдаватися до вдвічі дорожчого лікування.


e-max.it: your social media marketing partner