Солдат АТО: Спасибі дітям за малюнки. коли на них дивишся, на серці стає тепліше

,

1534Він не вважає себе героєм. Навіть просить не називати ім’я, прізвище та населений пункт, де живе. Про війну знає багато – сам бореться з ворогом, втрачає побратимів, заглядає в очі смерті, зціплює зуби і, як може, наближає перемогу.

Назвемо нашого співрозмовника Олександр. Йому лише дев’ятнадцять. Боронити країну пішов, бо служив за контра­ктом. Та якби і не був контрактником, каже, все одно поїхав би на схід.

Хлопець розповідає «КП», коли його та побратимів відправляли на війну, не сказали куди повезуть.

– Нас вишикували всіх і сказали: «Пацани, треба їхати». Ми сіли в машину, отримали зброю і поїхали, – згадує вояка.

Перш ніж потрапити в АТО, Олександр пройшов навчання. Говорить, учитися треба було швидко і при цьому не пропускати жодної деталі, адже від цього залежало дуже багато – власне життя і життя однополчан.

– Тоді ми жили кілька місяців у полі, в наметах, там нас готували. Були в Харківській області, а потім далі і далі, поки не потрапили в зону антитерористичної операції, – розповідає юнак.

– Як жилося весь цей період? Завжди були обмеження в чомусь – у зброї, харчах, одязі тощо. Постійно чогось не вистачало, – ділиться Олександр.

– Бронежилетів спочатку не було, але через два місяці дали. Привозили форму, однак часто вона до нас не доходила, – просту «хебешку». Але у польових умовах її вистачало лише на кілька днів, – не приховує солдат.

Часто мама запитувала, чи не голодний, на що Олександр відповідав: «Ні, мамо, не голодний, нас годують». Бодай так солдат намагався заспокоїти розтривожене материнське серце…

– На польовій кухні готували все. А на виїзди видавали сухпайки, – розповідає боєць.

Олександр зізнається, на війні пізнавалась не лише дружба, а й несправедливість, біль та злість. Повністю відбулася переоцінка цінностей.

– Деякі речі відійшли на задній план, прийшло розуміння значно важливішого. Один наш товариш так і не повернувся… Ми знали, що його вбили. Хоча нам про це не казали, – пригадує солдат.

Вояка зізнається: і досі не може забути, як побратима не відпустили додому до важкохворої мами. Невдовзі та померла.

– У хлопця мама захворіла, у неї була пухлина мозку. Він просився додому, а його не відпустили. Його мама за тиждень померла. Не пустили навіть на похорон, – тяжко ділиться співрозмовник «КП».

Олександр сподівається, що скоро війна закінчиться, що всі повернуться до рідних. Повернеться додому, до батьків і коханої дівчини й він сам.

– Часто запитують по телефону, як мої справи. Що я можу сказати? Нормально. Все нормально, – додає хлопець.

Солдат каже, що допомога, яку земляки й волонтери передають на фронт – дуже потрібна.

– Я маю на увазі не стільки самі речі, скільки увагу. Тоді в серці є відчуття, що тебе підтримують, про тебе пам’ятають… Спасибі дітям за малюнки. У них стільки любові і тепла, що коли на них дивишся, на серці стає тепліше. Там безмежне блакитне небо, жовті поля, усміхнене сонце, мирне життя, а ще написано: «Повертайся живим, герою!», – ледь стримуючи емоції розповідає Олександр. – Ті малюнки, що потрапили мені, зараз вдома. Я туди їх передав. Вони для мене дуже дорогі.


e-max.it: your social media marketing partner