В Устинівці батьки-пияки занапастили дворічного сина

,

1509Трагедія сталася минулої середи в Устинівці. Дворічний хлопчик Саша помер у власному ліжечку від інтоксикації алкоголем. Чи дитина випила горілку сама, чи, що вірогідніше,  хлопчика напоїли батьки, які пиячили кілька днів поспіль, зараз з’ясовує прокуратура області. Поки що ж трирічна сестричка померлого Ліза і однорічний брат Владислав знаходяться на обстеженні в ЦРЛ – дітей одразу забрали від горе-батьків, яким тепер загрожує ув’язнення.

-Близько другої години ночі, ­­­­5 листопада, у чергову частину Устинівського райвідділу надійшло повідомлення від фельдшера швидкої допомоги районної лікарні про те, що у будинку своїх батьків у селищі Устинівка помер дворічний хлопчик Олександр. Працівники прокуратури, які виїхали  на місце, з’ясували, що два дні поспіль батьки цієї дитини разом із друзями безперервно пиячили. Діти залишалися без догляду. Усього їх троє – 2011, 2012 і 2013 років народження, – розповідає «КП» начальник відділу захисту прав і свобод дітей прокуратури обла­сті Алла Мороз.

Коли приїхали лікарі, маленький Саша лежав у ліжечку без ознак життя. Медики констатували смерть. Із пояснень 24-річної матері Аліни та її співмешканця – 19-річного Олександра, батька померлого хлопчика, правоохоронці встановили, що вони кілька днів поспіль розпивали алкоголь. За словами батька, він  звернув увагу на те, що у пляшці горілки, яка стояла на столі, стало менше рідини, а потім помітив, що у дитини є запах алкоголю. Це фактично все, що розповіли тієї ночі горе-батьки. За словами правоохоронців, вони були настільки п’яні, що не мог­ли зв’язно дати  покази…

– Яким чином це сталося – чи батьки намагалися відкачати дитину, чи давали скушувати алкоголь, чи хлопчик, будучи голодним, сам його випив, –  нині  встановлює слідство, – додає прокурор Алла Мороз.

Померлого хлопчика відразу доставили до Долинського бюро смерті. Наразі є попередній висновок експерта, який свідчить про алкогольну інтоксикацію всього організму Сашка.

– Кров дитини розріджена, стан легенів та мозку дають підстави говорити про попередній діагноз – алкогольна інтоксикація, – зазначив у своєму висновку експерт Долинського бюро смерті.

Трирічну сестричку померлого хлопчика Лізу та однорічного братика Владислава правоохоронці відразу забрали від батьків. Зараз діти перебувають в Устинівській районній лікарні. Їх обстежують та відгодовують. Імовірно, малюки не лише сиділи кілька днів у нетопленій хаті, а й були весь цей час голодними.

– У нас є підозри, що і ці діти вживали алкоголь.  Дівчинка і хлопчик  занед­бані і соціально, і фізично.  Зараз вирішується питання, щодо позбавлення матері батьківських прав  відносно двох дітей. А щодо злочинних дій жінки, оскільки уже зараз у її діях вбачаються ознаки злісного невиконання батьківських обов’язків, що призвели до смерті її сина, прокуратурою відразу було зареєстроване кримінальне провадження за статтею 166 ККУ, яка передбачає до п’яти років  позбавлення волі, – каже начальник відділу захисту прав і свобод дітей прокуратури області Алла Мороз. – Щодо співмешканця жінки, оскільки він записаний батьком зі слів матері, офіційно такого статусу не має, питання вирішуватиметься вже безпосередньо у ході слідства.

Як з’ясувалося, соціальні служби раніше відбирали дітей у батьків, проте потім незаконно повернули. Якби соцслужби виконували свої обов’язки, як слід, цієї трагедії, скоріш за все, вдалося б уникнути.

– У вересні цього року соцслужби відбирали дітей у матері, але потім незаконно повернули їх у родину, не вивчивши ситуацію, яка відбувалася. З пояснень працівників соціальних служб, підставою повернення дітей у сім’ю стало те, що мати прибрала в будинку і нібито виправилася – не пила горілку. Але для того, щоб повертати дитину, треба працювати з батьками, залучати психологів, вивчати ситуацію щодо спілкування із родичами, сусідами. Цього всього належним чином зроблено не було, соцслужби поверхово займалися питанням. Тому в рамках кримінального провадження будемо надавати правову оцінку бездіяльності соцслужб, – говорить Алла Мороз.

У прокуратурі запевняють,  що маленьких сестричку і братика горе-батькам не повернуть. Скоріш за все, найближчим часом діти будуть влаштовані у Кіровоградський будинок дитини, де отримають шанс потрапити у благополучну сім’ю.
e-max.it: your social media marketing partner