За допомогою вакцини можна уникнути раку шийки матки

,

1420Протягом останнього часу на Кіровоградщині зросла кількість жінок із діагнозом рак шийки матки. Статистика невтішна: за дев’ять місяців цього року хвороба здолала півтори сотні жінок, тоді як чотирнадцять років тому їх було лише двадцять! Уберегтися від цього страшного діагнозу можливо, переконані медики, для цього достатньо зробити щеплення. Цей метод уже виправдав себе у Фінляндії – там, завдяки вакцинації, вдалося помітно знизити рівень даного захворювання.

Вакцинація від раку шийки матки вже близько п’яти років доступна і на Кіровоградщині. Її впроваджують у кабінеті патології шийки матки обласного онкодиспансеру.

– Якщо раніше дану процедуру робили лише близько двадцяти жінок, нині ж щороку до нас приходить близько двохсот, але ми сподіваємось, що кількість бажаючих зробити щеплення з кожним роком збільшуватиметься, адже таким чином вдасться уникнути важкої хвороби, а значить – знизити її рівень загалом, – розповідає «КП» лікар онкогінеколог обласного онкодиспансеру Тетяна Бабкова.

Медик зазначає, що дана вакцина зареєстрована майже у 120 країнах світу і входить у державну програму у Європі. В Україні поки такого серйозного підходу до цієї проблеми немає. Але це в процесі, переконаний головний лікар обласного онкологiчного диспансеру Костянтин Яриніч.

1419– Ми ніяк не можемо добитися, щоб цей метод профілактики затвердили на рівні держави. У багатьох країнах цей метод працює давно – там усіх дівчаток із тринадцяти років вакцинують. Наприклад, у Швеції, Фінляндії, – зазначає «КП» Костянтин Яриніч. – Ми маємо дуже високий рівень запущеності захворювань на рак шийки матки. Кожна п’ята жінка приходить із запущеною стадією, лікувати яку малоефективно. Натомість вакцинація дає нам можливість практично на 95% уникнути захворювання.

Медики стверджують, що дана вакцина цілком безпечна.

– Безпечність вакцини доведена. Робити щеплення рекомендують із десяти років і до початку статевого життя. Є, звичайно ж, приклади, коли вакцинують дівчат 25-30 років, але найкращий її ефект до початку статевого життя, тобто до інфікування вірусом папіломи людини, який, власне, і викликає рак шийки матки, – каже Тетяна Бабкова.

Медик підкреслює, що вакцину вводять тричі за умови, коли дівчина здорова, у неї немає температури, пухлин, алергічних реакцій  тощо. Щеплення відбувається у конкретний день, а потім – рівно за місяць і через півроку від першої дози. Єдине, що жiнцi необхiдно, самостiйно придбати в аптецi сам препарат, – пояснює онкогінеколог і додає, що вартість препарату цілком доступна.

Тетята Бабкова каже, побічних реакцій після введення вакцини практично немає, лише іноді може бути біль у місці ін’єкції і почервоніння.

– Інших побічних реакцій ми не спостерігали, серед тих, кому робили щеплення, – констатує медик.

Вакцина є гарантією уникнення небезпечної хвороби, хоча навіть після того, як її зробили, жінці не варто забувати кабінет гінеколога і вести безладний спосіб життя.

– Все робиться у комплексі – профілактичні огляди, здача цитологічних мазків, особиста гігієна, – наголошує Тетяна Бабкова.

У свою чергу голов­ний онколог області Костянтин Яриніч зауважує «КП», що вакцинацію необхідно робити й хлопчикам.

– Зараз ми говоримо про те, що треба і хлопчикам робити щеплення, адже вони є носіями цієї інфекції. Вона, до речі, поширюється дуже швидко. Зараз практично 100% жінок її мають. Для того, щоб інфекція не переросла у хворобу, повинен бути імунітет. Ми не можемо вивчати імунний статус, натомість зупинити інфекцію можемо. Відтак, навіть якщо імунітет знизиться, ризику розвитку захворювання не буде, – підкреслює Костянтин Яриніч, додаючи, якщо зробити щеплення у 12 років, у 18 цього вірусу не буде. – Якщо він навіть потраплятиме від хлопця чи чоловіка, вірус буде ілюмінуватися, бо працюватиме вакцина, тобто він не матиме онкогенних властивостей.

Головлікар онкодиспансеру підкреслює, що щеплення проти раку шийки матки – це пріоритетне завдання, тому в його медзакладі працює кабінет патології шийки матки зі спеціально навченим лікарем.

– Це все відбувається у спеціальному кабінеті для вакцинації зі спеціальним моніторингом пацієнтів. До нас приходять зараз і мами, ми їм також робимо щеплення. Це має сенс! Людям треба про це постійно нагадувати, – підкреслює Костянтин Яриніч.

1421– На сьогодні абсолютно доведено, що рак шийки матки викликає вірус папіломи людини. Нині відомо біля ста його видів. Вони поділяються на високоонкогенні, середньоонкогенні і низькоонкогенні. Нас більше цікавлять високоонкогенні – це 16-й, 18-й тип. Цими вірусами жінка інфікується з початком статевого життя. Коли вірус потрапляє в організм, він починає працювати на поверхні шийки матки і призводить до передпухлинної патології – сюди ж відносяться дисплазії. Їх ми повинні лікувати в онкологічному диспансері, – додає Тетяна Бабкова.

Медик звертає увагу на причини, які можуть підштовхнути до розвит­ку раку шийки матки. Серед них – початок раннього статевого життя, до шістнадцяти років.

– У такий період імунітет дівчини ще не достатньо зрілий, тому організм не в змозі захиститися. До груп ризику належать дівчата, які перенесли ранню вагітність або ранні пологи, ті, хто веде безладне статеве життя, часто змінюючи партнерів. Це приводить до інфікування як вірусом папіломи людини, так і хламідією, мікоплазмою та іншими інфекціями. Все це в комплексі провокує виникнення ерозії, кольпітів, мастопатії і різного роду передпухлинної патології, – зауважує лікар онколог-гінеколог.

Тетяна Бабкова радить жінкам уважно придивлятися до свого здоров’я і вчасно проходити медичні огляди.

1418– Аби у жінки не виник рак шийки матки, перше, що необхідно зробити – регулярно проходити профілактичні огляди. На жаль, до нас дуже часто приходять жінки, коли ми їх питаємо: «Скільки років ви не оглядалися в гінеколога?». Вона відповідає: «П’ять, вісім, або навіть п'ятнадцять років». Питаємо: «Скільки у вас стоїть спіраль?», відповідь – «Двадцять два роки». Тобто навіть такі випадки бувають. Раз на півроку або хоча б раз на рік жінка повинна оглядатися гінекологом. За цим повинні стежити не лише за місцем проживання, брати на диспансерний облік, а й роботодавці. У нас чимало ситуацій, коли жінка, наприклад, працює на ринку, роботодавець нібито повинен контролювати профогляд, але вона здає 200 гривень і їй ставлять печатку... Жінки нам самі про це розповідають. Тільки вони до нас приходять уже з другою стадією раку шийки матки, – каже Тетяна Бабкова.

Медик зауважує, що останнім часом рак шийки матки значно помолодшав. Причина – раннє статеве життя.

– Чому помолодшав рак? Тому що в 14-15 років дівчата починають жити статевим життям, часто змiнюють партнерiв, також рання вагітність та аборти, курiння та зловживання алкоголем. Аби уникнути проблем, ще раз наголошую, достатньо регулярно обстежуватися у гінеколога, не надто рано розпочинати статеве життя, не змінювати один за одним партнерів і дотримуватися гігієни, – радить спеціаліст.
e-max.it: your social media marketing partner