«Орбіта» в дендропарку працювала з порушеннями – експертиза

,

1389Технічна експертиза щодо причин несправності атракціону «Орбіта» у кіровоградському дендропарку, на якому ледь не загинула семирічна Даніела Федорова, уже завершилася. Про її результати «КП» розповів батько дівчинки Владлен. Він каже, винними у трагедії тепер беззаперечно вважає фактичних власників дендропарку.

–Технічна експертиза причини виходу з ладу цього атракціону, яка проводилася в Кременчуці, готова. Результати долучені до матеріалів кримінального провадження, яке перебуває вже у стадії завершення, – повідомив у коментарі «КП» перший заступник начальника УМВС в області, начальник слідчого управління Дем’ян Таршин і запевнив, що невдовзі справу спрямують до суду.

Тим часом батько семирічної Даніели Федорової Владлен, ознайомившись із результатами висновків експертів, був шокований!

– «Орбіта» працювала з порушенням кута нахилу. За заводськими параметрами він має бути 40 градусів, а по факту – 48. Як це можна було не помітити під час останньої перевірки атракціону?! Через це постійно ламалися гідравлічні лапи кріплення. Відбувалося системне зношення болтів кріплення. Вони послаблювалися і послаблювалися. За цим у дендропарку ніхто не стежив, не підтягував їх. І саме тому у місці кріплення фланець відійшов і потік мастила вирвав цю лапу, – розповідає Владлен Федоров.

Батько постраждалої дівчинки припускає, що перевірку атракціонів, таку, якою вона дійсно має бути, насправді ніхто не проводив.

– Із рештою атракціонів, очевидно, така ж ситуація. Повірте, те, що сталося з моєю донькою, це не остання трагедія у дендропарку. І дуже прикро, що замість того, аби убезпечити дітей, аби не допустити біди, власники атракціонів нічого не роблять. Така байдужість може бути смертельною! – каже Владлен Федоров.

Усі заяви керівництва парку про фінансову допомогу на лікування доньки чоловік називає відвертою брехнею. Зізнається, такого ставлення не очікував. Водночас каже, нехай подружжя одіозних бізнесменів, яке зараз намагається прорватися до влади, не сподівається на те, що справа «замнеться».

– Вони звітували про свою фінансову допомогу на лікування дитини, про огляд доньки столичним професором. Це брехня, нічого не було! Я про це дізнався з інтернету. Це настільки огидно і цинічно, що слів немає. Таке враження, що вони у коронах ходять, а звичайні люди – непотріб, – обурюється чоловік.

Владлен Федоров говорить, однозначно вимагатиме у суді моральної компенсації. Про те, що довелося пережити, згадує з болем. Зізнається, був момент, коли з донькою подумки прощалися.

– Дитина приїхала у гості 10-го липня, наступного дня розбилася на атракціоні і потім півтора місяця провела у ліжку. Як ми, батьки, на очах яких сталася трагедія, її пережили, – це один момент. Інший – те, що відбувалося з нашими батьками – бабусями і дідусями Даніели. Вони вдома з таким тиском лежали, що підвестися не могли. Був момент, коли ми з дитиною подумки прощалися. У першу добу всіх колотило, трусило. Як це все забути? – риторично запитує батько.

– Я взагалі людина лояльна, не хотів би, щоб хтось сідав у в’язницю. Але, виходить, мою дитину можна покалічити, і за це ніхто не відповідатиме?! А як же інші діти, які можуть вбитися на таких атракціонах у дендропарку? Ні, цю справу залишити так не можна, – говорить Владлен Федоров і додає, що фактичні власники дендропарку – Микола і Лариса Онули – мають відповісти за трагедію.

Нині ще триває судово-медична експертиза – вона має визначити ступінь тяжкості травм, які отримала семирічна Даніела. Після завершення дослідження прийматиметься остаточне рішення і оголошуватиметься підозра винним особам. Однак уже зараз кажуть, що за трагедію відповідатиме не той, хто дійс­но винен, а призначений цап-відбувайло.
e-max.it: your social media marketing partner