Військовослужбовець із Кропивницького: Моя компанія прагне перемоги та розвитку України

, КП

1737027 червня свій 46-й день народження кропивницький бізнесмен Юрій Гудима зустрів у статусі військовослужбовця. Він – засновник компанії «GOODGRAINOIL», яка займається закупівлею та експортом зернових і олійних культур та продуктів їхньої переробки. Наразі, попри те, що він далеко від дому, команда компанії продовжує працювати, підтримувати та донатити ЗСУ. Юрій, який нині служить у підрозділі ударної аеророзвідки, за можливості, долучається до справ компанії, яку він за 8 років її існування привів до успіху та визнання у сфері експорту зернових і олійних культур та рослинних олій.

ВІД РОЗДРІБНОЇ ТОРГІВЛІ ДО ЗАСНОВНИКА ВЛАСНОЇ КОМПАНІЇ


Свій бізнесовий шлях Юрій розпочинав з колгоспного ринку.


– Працював спочатку на ринку з дідом, займалися заготівлею та реалізацією м’ясних продуктів. Перей¬нявши ази торгівельної справи від дідуся та маючи більш амбіційні плани на майбутнє, влаштувався на місцеву виробничу компанію, до якої прийняли у відділ постачання. Зрештою, там же доріс до відділу митниці, – пригадує Юрій.
Бажання розвиватися, рости та приносити користь суспільству ставало тільки більшим, тому він організував брокерську компанію і став її директором. Згодом змінив вектор розвитку та у 2015 році заснував компанію «GOODGRAINOIL» (Гудгрейноіл).


17368– Назва компанії прийшла одразу і ніби завжди була частиною мене, просто чекала свого часу. Вона складається із трьох слів і перегукується з моїм прізвищем – Гудима, англійською «GOOD» – добре та «GRAIN», «OIL», що перекладаються як «зерно» та «олія», разом утворюють «GOODGRAINOIL», – пояснює Юрій.


Він зізнається, під час становлення компанії пережили багато.


– Зіштовхувалися із різноманітними випробуваннями, включаючи планові перевірки, судові справи та вимогливі партнерські перемовини. Але схеми відкатів ніколи навіть не розглядав, тому що вбачаю ключовими аспектами майбутнього України боротьбу із корупцією та забезпечення справедливості. Компанія працює лише по безготівковій формі, лише з офіційним працевлаштуванням співробітників і, відповідно, сплачує всі пов’язані з цим податки. За час своєї роботи багато фермерів стали нашими постійними партнерами, з якими ми вже можемо працювати на довірчій основі, але ми зав¬жди відкриті до нових знайомств, нових партнерств та довготривалих плідних співпраць. Компанія постійно росте та прогресує, купуємо машини – було дві, зараз шість, мріємо про власну переробку… Але це після війни, бо вона дуже багато планів зруйнувала, – каже бізнесмен.


17363ПОПРИ ВІЙНУ, КОМПАНІЯ НІ НА ДЕНЬ НЕ ЗУПИНЯЛА СВОЮ РОБОТУ


Воєнний стан вчергове підкреслив надійність підприємства. Майже всі працівники з початку війни залишилися працювати у компанії.


– Вважаю, в мене гарна команда, молода, амбітна, допитлива та завжди прагне щось для себе віднайти нове, тому і я піклуюсь про їхній розвиток, допомагаю їм підвищувати кваліфікацію та покращувати знання у своїй сфері. Хочеться працювати, допомагати собі і державі розвиватися, – говорить власник «GOODGRAINOIL».


Торік 26 лютого Юрій вивіз свою родину на західну Україну, а сам повернувся додому.


– За добу місто сильно змінилося, купа блокпостів, черги… Я приїхав на офіс, зібрав колектив, кажу, давайте думати, як будемо діяти далі. А наша машина, до речі, тоді у перший день війни під обстрілами виїжджала з Миколаєва, – пригадує бізнесмен.


Він каже, у той момент, було не зрозуміло, як діяти далі і як працюватиме компанія та вся країна в цілому.


– На початок вій¬ни ми мали фінансові зобов’язання перед своїми клієнтами і перед нами мали зобов’язання по відшкодуванню ПДВ державою. Продукції на той момент було багато, порти вже не працювали, вони були під обстрілами. Усі реєстри в цілях безпеки відключили. Я виплатив працівникам зарплату на кілька місяців вперед. Знав, що колектив зібрався міцний і відданий своїй справі. Вони молодці. Тому призначив тимчасово виконуючого обов’язки і повідомив колегам, що маю намір стати на захист держави, – розповідає чоловік.


Спочатку були черги біля усіх пунктів, де збирали військові формування. Тому поки Юрій власними силами та ресурсами компанії «GOODGRAINOIL» допомагали, чим могли.


– У перші дні, коли облаштовували блокпости, всі шукали пісок, мішки... Мій товариш знайшов десь блоки, я знайшов кран. Дав машини компанії, щоб це перевозити. Ми поїхали вантажити, потім розвантажували, – розповідає співрозмовник.


Із квітня 2022 року Юрій став уже офіційно військовослужбовцем, а його компанія продовжує працювати та допомагати.


– Коли маю час і зв’язок, то завжди включаюся у справи. У нас є чат, де все можемо обговорити. Але команда знає, що вони роблять. І за цей час не було, скажімо так, якихось проколів чи необдуманих рішень, – відзначає очільник «GOODGRAINOIL».


На свій ризик компанія купувала у фермерів зерно, зберігала в Одесі та чекала, щоб росіяни погодили зернову угоду.


– З літа розблокували податкові і компанія почала вже отримувати відшкодування по фінансовим зобов’язанням. Перше, мабуть, у липні 22-го отримали. Країна почала оговтуватися, поступово запускати бізнеси, щоб підіймати економіку. Отримавши кошти, ми одразу ж почали розраховуватися зі своїми постачальниками. Адже у нас не було наміру когось обманювати, згортати бізнес, ще щось. Люди побачили і переконалися, що ми відповідальна компанія. А в той момент була дуже велика проблема з вивозом продукції за кордон, шляхи були перенасичені транспортом, черги... росіяни обстрілювали різні міста і локації… Але ми шукали можливості та перевозили зернові культури баржами і відправляли в інші країни через порти Ізмаїла, Рені, Одеси. Рослинну олію возили до сусідніх держав найманими автоцистернами, – розповідає Юрій.


У квітні-травні минулого року, зокрема і машинами «GOODGRAINOIL», возили гуманітарну допомогу на Запоріжжя для Маріуполя.


– Моя компанія постійно долучається до надання гуманітарної допомоги та допомоги ЗСУ. За час війни підприємство зібрало і перерахувало 250 000 гривень на дрони, 50 400 – на навушники та шоломи. Звичайно, підтримуємо і підрозділ, в якому я служу – ударної аеророзвідки «Джміль».


Неодноразово допомагали з купівлею машини, дрона, комплектуючих. Бо постійно щось ламається, потребує оновлення чи заміни, – говорить співрозмовник.


17365СЕРЖАНТ ГУДИМА


– Я добровільно шукав можливості, як можна приєднатися до служби. Після того, як вдалося облаштувати блокпости довкола міста, я був у місцевій теробороні. Потім її підпорядкували ЗСУ. З 10 квітня я офіційно мобілізований, офіційно військовослужбовець. Маю звання сержанта. Служив у різних підрозділах, а нині, як вже казав, – у «Джмілі», – розповідає чоловік.


За понад рік служби Юрій був у різних гарячих точках.


– Різного було. У червні минулого року ми приїхали на один об’єкт у Лисичанську виконувати завдання. Але як тільки вийшли, росіяни відкрили по нам вогонь із літаків, танків, усього, що було. Картина, як у бойовиках, – біжимо, вибухи зліва, справа, вогонь. Тоді один із нас отримав неважке поранення, але ми успішно покинули те місце. Коли поверталися, то у нашій машині був кількасантиметровий уламок. Він прошив скло, черканув переднє пасажирське сидіння і зупинився у моєму задньому кріслі. Я встиг вийти, дякувати Богу. Уламок дістав і залишив собі на згадку, – ділиться з «КП» сержант Гудима.


Кілька разів Юрій був у Бахмуті, перший раз також у червні минулого року.


– Тоді Бахмут мав зовсім інший вигляд. Він був ще схожий на місто, цілий. Були поодинокі руйнування, які наводили жах. Тобто от двір, п’ятиповерхівка, а посередині видно, що бомба впала, середини просто нема. А коли був у січні цього року, то це вже був взагалі жах. Суцільні руїни, суцільні обстріли, не було такого, щоб і на хвилину стихали вибухи і постріли, – каже військовослужбовець.


На момент розмови підрозділ Юрія працював на запорізькому напрямку. Там також був не раз.


– Жив декілька разів у Запоріжжі у готелі «Sunrise Park», після того як виїхали, рашисти влучили в нього ракетою, мені знову пощастило, – розповідає Юрій і пригадує ще одну історію. – Ночували якось на спостережному пункті, просинаюсь, а на мені миші сплять, війна стерла кордони страху між людьми та тваринами. Зараз же завдання підрозділу «Джміль» – провести розвідку, виявити противника, техніку і завдати ударів. Я пройшов навчання поводження з вибухівкою, щоб робити снаряди, котрі потім скидаємо дроном на ворога. Також проходив курс бойового застосування переносного зенітного ракетного комплексу, зараз працюю з кулеметом.


За словами Юрія, весь колектив компанії «GOODGRAINOIL» об’єднаний однією спільною метою – досягнення перемоги і активна праця над відновленням та розвитком нашої держави.


– У нас всіх є безумовне бажання жити у вільній і незалежній країні, де кожен з нас спрямовує свої зусилля на будівництво майбутнього. Україна неодмінно переможе, тож усім нам Перемоги! – підсумовує Юрій.


Фото: надане співрозмовником

e-max.it: your social media marketing partner