Мандруємо Кіровоградщиною. У селі Кропивницького району створюють «Лавандову веранду»

, КП

17296Уже за місяць у селі Федорівка Первозванівської громади, що за 20 кілометрів від Кропивницького, розквітнуть грядки лаванди. Окрім маленького Провансу, на вас чекатимуть затишні фотозони, а також можливість купити лавандові олію, свічки, мило та інше. 

Із сільського городу «Лавандову веранду» створює Марина Дейкун. Жінка виграла грант на розвиток власного бізнесу.

– Мені подобається лаванда, у мене було кілька кущиків у квітнику. На городі перші кущі я посадила у 2020 році і вони вже рясно квітнуть кілька років. Влітку почала переробляти квіти лаванди – робила ефірну олію, гідролат лаванди, мило, свічки, аромасаше… і продавала через соцмережі. Зрозуміла, що треба розширятися. А бажання створити щось типу того, що реа­лізовую нині, у мене було вже давно, – ділиться з «КП» Марина.

17297Жінка подала заявку на грант на розвиток власного бізнесу.

– Я зробила бізнес-план, запов­нила хвилин за десять у «Дії» заявку. Потім мене запросили до центру зайнятості на співбесіду. Тижні за два мені повідомили, що я пройшла відбір. На розвиток ідеї отримала

250 000 гривень. Я мала зареєструвати ФОП і створити два робочих місця мінімум на три роки. Ці умови я виконую. За грантові кошти купила і висадила ще більше 500 кущів лаванди. Під лавандою, а також лавандином буде десь 30 соток землі. Ще висадила саджанці дикого винограду, з якого потім сформуємо живу зелену огорожу, – продовжує співрозмовниця.

 

17298 

17292ЛОКАЦІЇ «ЛАВАНДОВОЇ ВЕРАНДИ»

За словами Марини, на грядках буде кілька видів лаванди, а також лавандин. Між рядками засіють газон. У саду висадять гортензії. Також будуть крісла, садова гойдалка, гамак або ліжко. Для дитячої фотозони поставлять будиночок-вігвам.

– У планах збудувати терасу, от саме цю веранду. Це і як зона відпочинку може бути, і як локація для фотографій. З видом на лаванду і на схід сонця. Довкола також хочу засіяти газоном, – розповідає авторка «Лавандової веранди».

ТОРГОВА ЛАВКА

Гості «веранди» зможуть купити ефірну олію, гідролат, свічки, мило, чай, букетики, аромасаше та інші вироби з лаванди. Усе з натуральних інгредієнтів.

– Олію та гідролат роблю за допомогою дистилятора. Для цього використовую тільки квітки – зрізаю, перебираю, висушую… Така олія вважається відбірною. Із товарів можна сформувати бокси або ж придбати окремо, – каже Марина.

Наприклад, 10 мілілітрів олії коштує 300 гривень, 100 мілі­літрів гідролату – 120 гривень, така ж ціна за брусочок мила вагою 100 грам.

 

17285172861728717288

 КОЛИ КРАЩЕ ПРИЇЖДЖАТИ?

Орієнтовно лаванда розквітне 20 червня.

– Думаю, що фотолокації працюватимуть із 6:00 години, адже тут гарний схід сонця. Цвіт триматиметься два-три тижні. Потім квіти лаванди будемо зрізати і переробляти. Також наша громада запропонувала мені бути однією з локацій зеленого туризму під час екскурсійного маршруту, – зазначила Марина.

 

172911729017289

текст: Наталка Маринець
фото: надані співрозмовницею

e-max.it: your social media marketing partner