Переселенка із Запоріжжя створює і продає зефірні шедеври

, КП

17233Марина Годованець разом із сином, якому нещодавно виповнилося три роки, переїхала у село Хмельове на Кіровоградщині із Запоріжжя у перші дні війни. Тут у неї живе бабуся. Збиралася поспіхом під звуки сирен, гул літаків. На той час вже були влучання у кількох районах міста. Напередодні війни Марина зацікавилася приготуванням зефіру. 23 лютого ввечері для цього навіть поставила розморожувати ягоди. Але повномасштабна війна… Нині жінка вже вміє робити справж­ні зефірні шедеври. Створює їх на замовлення і продає. Поки що географія продажів не надто широка, однак це тільки початок шляху власної справи «M.G. Zefirka».

ЗНАЙШЛА СВОЮ НІШУ


– Із минулого літа, місяці чотири-п’ять, я тренувалася. Не все виходило. Шукала свою ідеальну формулу. І от вже з кінця осені почала робити на продаж. Оскільки це продукт, то роблю під замовлення: надійшло – виготовила. Це не та справа, де можна наперед наробити і чекати замовлення, – каже Марина.

Переважно жінка робить зефірні квіти та зефір класичної форми. А до свят пропонує клієнтам тематичні набори – якщо це Різдво, то ялинки, свічечки; якщо День закоханих – сердечка тощо.

172351724417237

– Такі набори складаю у подарункові коробочки. Квіти – можна також у коробочки або ж оформляю у букети. Для цього спочатку готую підбукетницю – основу, на яку виставлятиму квіти. Це десь займає годину. Далі – процес створення. Це також десь годину займає – підготувати сировину і виготовити квіти. Частіше роблю їх ввечері, на ніч залишаю вироби, щоб вони стабілізувалися і вже наступного дня формую букет. Це ще десь із пів години. Після кожного замісу треба все перемити, витерти насухо, продезін­фікувати. І після цього робити нове замовлення. Ось такий процес, – пояснює майстриня.

 

172391724317242

До свят замовлень більше. В інші періоди, за словами Марини, поки стабільності немає.

– У місяць буває в середньому 10 замовлень. На Різдво було більше. До 8 березня – завал просто. Потім у березні – лише два. А так – люди на дні народження замовляють, буває, військові, які приїжджають, беруть для доньок, жінок. Взагалі у день могла б робити 5-7 замовлень, – ділиться з «КП» жінка.

17238ЦІНИ В МЕНЕ ДУЖЕ ЛОЯЛЬНІ


– Зараз я працюю із двома форматами квіточок: більші роблю насадкою з діаметром 5 сантиметрів, менші – десь 3,5 сантиметра. Букетик із маленькими квіточками – 350 гривень, з великими – 400. У букеті в середньому 17 квіток, – розповідає Марина. – Вважаю, ціни в мене дуже лояльні. Також я використовую натуральні пюре із ягід і фруктів, які вдалося виростити самостійно. Це економія.

Жінка припускає, що вартість виробів у неї нижча, ніж у конкурентів ще й через те, що поки що вона переважно продає їх у селі Хмельове, де живе, а також у сусідніх населених пунктах.

– У місті все ж таки більший попит. Я розміщувала оголошення про продаж зефіру у фейсбук-групах Малої Виски, Хмельового, Смоліного. Також маю ще листівочки із моїми контактними даними, які додаю до замовлень. Поки що клієнти, переважно, приходять із фейсбуку або по рекомендації, – говорить співрозмовниця.

Вона зізнається, під час продажу враховує, що поки що покупці – переважно жителі села.

– Трохи окупляється. Я ж розумію, що це село. Не кожен може таке собі дозволити. Деякі інколи кажуть, що дорого. Кажу, вибачайте, але ще дешевше не можу вже продавати. Бо ледь не по собівартості. Але намагаюсь входити в ситуацію кожного і якщо треба, то можу зробити знижку, – каже жінка.

Окрім цього, вона робить різної форми зефір, який без­кош­товно передає благодійному фонду «Підтримай своїх», який базується у Хмельовому, для ярмарків.

– Чим довше триває війна, тим складніше збирати кошти на підтримку ЗСУ. Однак від тривалості війни наші захисники не стали менше потребувати нашої допомоги. Цей благодійний фонд і його волонтери – великі молодці. Вони для різних підрозділів і бригад організовують збори, ярмарки, аукціони, а за зібрані кошти закуповують потрібні і не дешеві речі, обладнання. Я намагаюся таким чином допомогти. І кожен із нас може також долучитися в межах своїх можливостей. Ми маємо підтримувати волонтерів і допомагати нашим воїнам, – звернулася Марина.

172341724117240

Розмову записано у рамках проекту «Нові жіночі обличчя у громаді», що втілюється ГО «Прес-клуб реформ» за кошти ENUT, Естонія, Таллінн


текст: Наталка Маринець
фото: надані співрозмовницею

e-max.it: your social media marketing partner