«КП» запитала, куди витратять вакциновані кропивничани обіцяну тисячу

,

11809Подарунком до дня Святого Миколая для українців, які отримали два щеплення від ковіду, стане тисяча гривень від держави. 19 грудня стартує програма «єПідтримка», за якою вакцинованим громадянам на вірту­аль­ний рахунок перерахують кошти. Програма діє тільки для повнолітніх українців. Вони зможуть отримати безкош­товно послугу, але лише від того бізнесу, який постраждав від пандемії. Витратити їх можна впродовж чотирьох місяців з дня надходження коштів на відвідування кінотеатрів, теат­рів, музеїв, концертних залів чи виставкових центрів, спортзалів чи на квитки для мандрівок всередині країни. До цього переліку урядовці додали ще й книгарні.

«КП» вийшла в люди і запитала, чи радіють кропивничани такому подарунку, куди збираються витратити гроші і хто не зможе цього зробити, навіть маючи два щеплення.

Одну тисячу гривень повністю вакцинованим проти ковіду українцям нараховуватимуть на віртуальні платіжні картки через застосунок «Дія», податки з цих грошей платити не дове­деться і на нарахування субсидії вони не вплинуть, запевнили в уряді. «Живих» грошей людям не дадуть, тож витратити їх на важливіші для них речі вони не зможуть. Для тих громадян, які не мають смартфонів, обіцяють розробити альтернативний механізм нарахування, над яким зараз ще працюють урядовці. Поки у високих кабінетах думають, як подарувати щепленим від ковіду по тисячі гривень, ці гроші вже чекають і заклади культури та спорту, і громадяни, які зробили два щеплення.

ЩО КАЖУТЬ ЛЮДИ

11810– Ми вважаємо, що ця програма – самореклама Президента. Це гроші платників податків. З одного боку добре, що їх не можна проїсти, а треба витратити на розвиток, але з іншого боку ця акція викликає подив. Бо коли мова йде про здоров’я і життя, то причому тут розваги? Зараз недоречно збирати великі скупчення людей, адже вони можуть захворіти. Небезпека не зникла, а людей підштовхують на новий пік коронавірусу. Дивує ця акція ще й тим, що одним закладам встановлюють обмеження і створюють проблеми, а іншим дозволяють запрошувати в кіно і на вистави. На нашу думку, це примітивний соціальний експеримент, – кажуть Марина і Дмитро Гавриш.

11811Є набагато важливіші потреби, куди треба витрачати гроші людям, вважає літня кропивничанка Людмила Самойленко.

– Це смішно – говорити про здоров’я і гроші на розваги у період карантину. Краще витратити їх на ліки чи харчі. Я не знаю, чи піду в кіно або в музей. Але якщо ці гроші дадуть, то треба ж їх витратити, на що вони призначені. Якщо кудись і піду, то сподіваюся, що там будуть дотримуватися карантинних норм, адже у такому скупченні людей можна ще й захворіти, – каже жінка.

11812– Я зробив уже два щеплення, але не заради тисячі гривень, а для власного здоров’я. Працюю з людьми, тому розумію, наскільки важливий захист від вірусу. Поки не знаю, який буде механізм нарахування грошей і як їх можна буде витратити. Чи заохотять вони більшість людей іти в музеї і театри? Сумніваюся. Якщо дехто туди ніколи не ходив, то навряд чи у нього виникне бажання йти, навіть коли отримає ці кошти. А як бути жителям сіл, де немає таких закладів? Може людям необхідніше купити ліки чи їжу, а вони не зможуть витратити на це гроші. На мою думку, краще б їх спрямували цільовою субвенцією тим же закладам культури. Тоді це було б ефективніше. Куди я витрачу свою тисячу? Передам на благодійність, – каже кропивничанин Андрій Лаврусь.

Позитивно сприймає подарунок від держави молода мама Світлана. Каже, музеї і так відвідує часто, а хотіла б витратити
обіцяну тисячу на книги. Від них користі більше і дорослим, і дітям.

11815Для літніх людей важливіші ліки, ніж розваги, вважає пенсіо­нерка Катерина Семенівна.

– Для молоді піти в розважальні чи спортивні заклади – добре, а для таких, як ми… Хіба старі пі­дуть у спортзал? Ну добре, я в місті можу піти хоча б у театр, а в селах люди куди підуть? Краще б дали ці гроші на ліки чи щось більш потрібне, а так… Хоч пенсіо­нери й вакцинувалися, витратити цю тисячу вони не зможуть, – розмірковує жінка.
11816
– Я зробив два щеплення. Якщо б отримав ці гроші – витратив би тільки на Збройні сили України. Але цього зробити не можна. Чи піду в кінотеатр чи музей? Поки про це не думаю. Вважаю, що ця акція просто піар, не більше, – висловив свою думку кропивничанин Олег Чабан.

ДЕ ЧЕКАЮТЬ ВІДВІДУВАЧІВ

З надією очікують початку акції в закладах культури обласного центру. Утім, який буде механізм розрахунків за послугу, там поки не знають.

11817– Ми завжди раді відвідувачам. З надією ставимося до цієї ініціативи Президента і вдячні за підтримку держави, бо в період пандемії кількість відві­дувачів значно зменшилася. Для галузі культури це суттєва підтримка. Щоправда, яким буде механізм розрахунків, нам поки не пояснили. В Міністерстві культури кажуть, що відвідувачі музею зможуть розраховуватися через додаток «Дія», або якоюсь технічною карткою, на яку вакцинованим людям переховуватимуть гроші. У нашому музеї є термінал, через який можна сплатити за вхід банківською карткою, можливо, через нього можна буде сплачувати і грошима за вакцинацію. Ми ще чекаємо роз’яснень від уряду. А поки готуємо багато цікавих програм. Запрошуємо всіх охочих! – розповіла директорка Кіровоградського обласного краєзнавчого музею Ірина Смаглюк.

Не мають марних надій на додаткові прибутки від виплачених грошей вакцинованим кропивничанам у спортивних клубах.

11818– Я не думаю, що коли почнуть виплачувати людям ці гроші, у нас з’явиться більше клієнтів. На бажання займатися спортом це точно не вплине. Хто не ходив у спортивні зали раніше, той і зараз не побіжить туди. Ті клієнти, які відвідують наш фітнес-клуб, кажуть, що принесуть отриману тисячу нам. Сподіваюся, що ми станемо учасниками програми і все-таки до нас прийде більше клієнтів. На ці гроші можна отримати суттєву знижку до вартості піврічного абонементу. Звичайний абонемент у клубі коштує три тисячі гривень, пенсійний – 2400 гривень, то відповідно клієнти можуть витратити подаровану тисячу і здешевити собі плату за тренування. Ми пропонуємо різні види тренувань – від інтенсивних до помірних. Може хтось хоче відновити свій стан після хвороби, для таких клієнтів пропонуємо менш активні види тренувань. Якщо займатися не інтенсивно двічі на тиждень, то тисячі гривень вистачить на два місяці занять, – каже власниця фітнес-клубу у Кропивницькому Олена Чабан.

11819Для закладів культури це позитивна ініціатива, вважає директорка обласної філармонії Наталія Агапєєва.

– Ми сподіваємося, що за цією формулою проводитимемо більше заходів і до нас прийде більше відвідувачів. Треба тільки відпрацювати механізм розрахунків, поки ми не знаємо, як це відбуватиметься. А взагалі – чекаємо глядачів і вважаю, що ця програма – хороша підтримка для закладів культури у період карантину.

текст: Любов Попович
фото: Людмила Попудіна
e-max.it: your social media marketing partner