Щоб ваші ніжки були здоровими: поради подолога з Кропивницького

,

11796Кожна жінка мріє, щоб її ніжки були гарними і здоровими. Але інколи на пі­дошвах, нігтях, пальцях ніг виникають проблеми, про які зазвичай люди не говорять і рідко звертаються до спеціалістів. А дарма! Адже тріщини, грибок, бородавки, мозолі і врослі нігті інколи дошкуляють так, що роблять життя нестерпним і жінкам, і чоловікам. Які найпоширеніші ураження стоп і до кого з ними треба звертатися, розповіла фахівець із Кропивницького, подолог Віра Попович.

Подолог – це фахівець нігтьового сервісу з медичною освітою, який працює безпосередньо з проблемами стоп.

– Лікування грибка нігтів, врослого нігтя, видалення натоптишів і мозолів, бородавок на стопах, гелеве протезування після видалення нігтьової пластини, медичний педикюр –
це все зона компетенції подолога, – каже Віра Попович. – Крім того, саме ці фахівці допомагають у виготовленні індивідуальних ортезів – фіксуючих бандажів для стопи, коли у людей виростає так звана «кісточка». Щоб відлущити загрубілу шкіру на стопах, забезпечити бактерицидний та протигрибковий ефект, також треба звертатися до подолога.

Зазвичай люди соромляться проблем, які виникають із їхніми стопами, і не поспішають до фахівця. А коли приходять, то біда уже в дуже запущеному стані.

– За роки моєї практики відсотків 70 усіх пацієнтів приходили, коли стан їхніх стоп був дуже запущений. Хтось соромився вчасно прийти, хтось звертався до інших лікарів. Часто траплялися випадки, коли людям вирішували проблему хірургічним шляхом, тоді як зарадити менш травматично міг подолог. Інколи буває, що люди просто не знають до кого треба йти, – каже співрозмовниця і додає: здебільшого за допомогою звертаються уже тоді, коли біль і дискомфорт заважають нормально ходити.

ГРИБОК НІГТІВ


Лідером проблем зі стопами є оніхомікоз. Простими словами – це грибок нігтів, викликаний інфекцією.

– Ураження нігтьової пластини грибковою інфекцією – найпоширеніша проблема. Здебільшого інфекція передається від людини до людини. Підхопити грибок можна в сауні чи басейні, через користування чужим взуттям, носіння вологого взуття. Люди не поспішають звертатися до фахівця, займаються самолікуванням. Дуже дивує, коли кажуть, що лікують грибок нігтів оцетом. А цього робити не можна, бо, по-перше, він не діє на інфекцію, а, по-друге, може викликати опіки. Тривале захворювання може викликати деформацію нігтьової пластини, вразити кровоносну систему, ослабити імунітет. Щоб вилікувати інфекцію, треба звертатися тільки до фахівців, які призначать антимікотичні засоби. Але не менш важлива, ніж лікування, профілактика захворювання: правильно і ретельно просушуйте взуття, витягаючи з черевиків устілку, щодня мийте ноги дігтярним милом, не взувайте чуже взуття, одягайте шкарпетки і вдома ходіть у капцях. Якщо ноги дуже пітніють, носіть тільки бавовняні шкарпетки, – розповідає Віра Попович.

ВРОСТАННЯ НІГТЯ

11797За словами подолога, на другому місці серед уражень стоп – вростання нігтя в м’які тканини пальців. Основні причини, чому це стається, – неправильне зрізання нігтів, вузьке взуття.

– Нігті на ногах не треба зрізати дуже коротко і обрізати їх у куточках. Врослий ніготь викликає не тільки біль, а й гнійні запалення, навіть рани. Інколи люди звертаються з настільки запущеною проблемою, що зарадити їм можна уже тільки хірургічним шляхом – видаленням врослого нігтя. Якщо стан не критичний, допомогти може подолог, який зріже врослу частину нігтя і поставить на нігтьову пластину корекційну титанову нитку. З часом ніготь вирівняється і далі ростиме правильно. Якщо врослий ніготь призвів до гнійних ранок, то можна вдома зробити гіпертонічні ванночки. Зробіть теплий крутий сольовий розчин і потримайте в ньому ноги. Сіль – природний антисептик, зніме набряки і запалення. У подальшому важливо не носити вузьке взуття, – радить співрозмовниця.

ТРІЩИНИ

Не менше дискофорту завдають тріщини на шкірі стоп. Подолог із допомогою спеціальних препаратів розм’якшить шкіру й обробить загрубілі ділянки. Процедура ця безболісна. Вдома радить дотримуватися гігієни ніг, закривати тріщини пов’язкою, щоб туди не потрапляла інфекція, вдягати бавовняні шкарпетки. У жодному разі потріскані п’яти не можна розпарювати і самостійно робити механічну чистку омертвілих частин, бо волога шкіра стає еластичною, м’якою і може тріскатися ще більше.

БОРОДАВКИ

11798Інколи на стопах з’яв­­ляються бородавки, папіломи, каже Віра Попович. Позбутися цієї проблеми можна тільки комплексно, не достатньо просто видалити неприємний нарост на шкірі, бо він згодом може з’явитися знову.

– Бородавки – це вірусне захворювання. Недостатньо її просто видалити, потрібно ще приймати антивірусні препарати, які має призначити лікар, зміцнювати імунітет. Не раджу самостійно видаляти такі нарости, бо вони мають властивість розмножуватися і виростати ще у більшій кількості. Щоб убезпечити себе від цієї неприємності, не можна користуватися чужим взуттям, – пояснює фахівець.

НАСЛІДКИ ПЕДИКЮРУ


Віра Попович каже, часто доводиться виправляти помилки непрофесійних майстрів педикюру, які використовують неякісний гель-лак, лампу для сушки. Застосування таких засобів часто викликає хімічні опіки нігтьової пластини, може з’явитися механічне розшарування нігтя від нігтьового ложа. У такому разі також треба звернутися до подолога, який допоможе зняти гель, зрізати розшарований ніготь, проведе лікувальні і зміцнюючі процедури, порадить правильний догляд за нігтями.

 



Неякісний педикюр, неправильний догляд, вузьке і незручне взуття – основні причини, які викликають деформацію нігтів. Як цього уникнути, порадить подолог. А ще варто до цього фахівця звертатися людям, які страждають на цукровий діабет, адже у них є високий ризик утворення ранок і гнійних уражень шкіри, а опір інфекціям при цьому знижений.

Як не допустити хвороби стоп? Віра Попович радить звертати увагу на симптоми: вростання нігтів у м’яку частину тканин, неприємний запах ніг, свербіж і лущення шкіри стоп, поява білих плям на нігтьовій пластині і її потовщення, деформація нігтів. Не варто ігнорувати ці ознаки і вчасно звернутися до спеціаліста. І найважливіше – щодня дотримуватися гігієни і не займатися самолікуванням.

Звернутися за порадою подолога у Кропивницькому можна за телефоном: (066) 250-42-75

текст: Любов Попович
фото: надані співрозмовницею

e-max.it: your social media marketing partner