Піст – не дієта і тортури, а духовний подвиг

,

11781Чим менше часу лишається до Нового року, тим зазвичай активніші приготування до нього. Утім це час не тільки святкових клопотів, а й не менш важливий період духовного очищення. 28 листопада починається Різдвяний піст. Він триватиме аж 40 днів – до 6 січня. Що можна робити у цей період, а що ні, від чого треба відмовитися, що можна їсти, які застереження дають духівники і лікарі – цікавилася «КП».

Духовне очищення

Багато людей чекають посту, аби трохи розвантажити організм перед Різдвяними святами. Жінки не приховують, що таким чином досягають бажаної мети – трохи схуднути. Хтось навпаки, хоче зайвий раз похизуватися, що таким чином кращий від інших. Насправді ж це хибне уявлення про справжнє значення посту, зазначають церковнослужителі. Його мета не тільки в утриманні від певної їжі, але і в духовному очищенні, самодисципліні і наближенні до Бога. Про цей період віряни часто кажуть: гріх не тільки в рот, а й з рота. Священнослужителі це тлумачать як утримання від сварок і лихослів’я, пробачити образи і віддати борги, звертатися думками до Бога, відмовитися від шкідливих звичок.

11782– Піст – це не дієта і не тортури, яким піддають себе люди, аби досягти певних фізіологічних змін. Піст – це духовний подвиг, який людина проходить, щоб позбутися залежності, проявити силу волі. Це заборона самим собі звичок, які нами опановують. Для людей час посту – це вихід із зони комфорту, щоб подивитися на самих себе, чи можемо ми бути добрими, терпимими, милосердними, – пояснює Єпископ Кропивницький і Голованівський Православної церкви України Марк.

За словами панотця, ці стандартні настанови церква дає усім, хто не вміє постувати, проте хоче стати на шлях очищення. Отець Марк радить початківцям не приймати одразу всі обмеження, які визначає церква, а відмови­тися від чогось одного, наприклад, від солодощів або від куріння.

– Позбавте себе однієї речі, від якої ви залежні, і подивіться, як це діє. Проаналізуйте себе, чи немає роздратування, нетерпимості, гордині. Отримайте певний досвід, що таке гріх і як від нього позбавитися, поставте за мету навчитися любити ближнього, любити Бога і прийняти Його любов. Піст – це наші внутрішні змагання з собою. Мирянам можна обрати один варіант обмеження і вчитися на ньому стриманості, – радить панотець.

Разом із тим, наголошує Єпископ, це ще й час духовного очищення, коли треба більше часу відводити внутрішньому спілкуванню зі Всевишнім. А ще пам’ятати про такий важливий аспект, як вчинення добрих справ і милосердя. Те, що людина відмовилася сама з’їсти, треба віддати нужденним.

– Піст – це підготовка до циклу свят, щоб зустріти Різдво оновленими. Але важливо, піднявшись на вершину оновленими, після посту не скотитися знову до своїх гріхів, – наголошує Отець Марк.

До посту готуйтеся

Кожен сам приймає рішення, постувати чи ні, але якщо це перша спроба, то організм може не витримати 40 днів обмеження вживання білкової їжі. Для нього це серйозний стрес, тому його треба підготувати до цього, зазначає сімейна лікарка Кропивницького центру первинної медико-санітарної допомоги №2 Христина Опрощенко.

11783– Коли з раціону виключають продукти, насичені білком тваринного походження, – м’ясо, молоко, яйця, сир – організм, який звик отримувати для життєдіяльності ці мікроелементи, переживає стрес. Про це свідчитиме навіть зовнішній вигляд людини, погіршиться стан волосся, нігтів. Тому, перш ніж почати постувати, раджу проконсультуватися з сімейним лікарем і дієтологом, які врахують хронічні захворювання і підберуть раціон, який не завдасть шкоди здоров’ю, – каже Христина Опрощенко.

Лікарка стверджує, не можна відразу повністю виключити всі тваринні продукти, все треба робити поступово: за кілька днів виключити м’ясо, далі – яйця і молочні продукти. Так само поступово треба виходити з посту, бо шлунково-кишковий тракт може досить проблемно відреагувати на різкі зміни в харчуванні.

– Якщо під час посту відчуваєте нездужання, треба його негайно припинити. Коли з’явився біль у шлунку, блювота, шлунково-кишкові розлади, загострення гастриту чи інших захворювань травного тракту – негайно звертайтеся до лікаря. У жодному разі не можна наїдатися, коли голодний, або займатися самолікуванням, бо це може призвести до сумних наслідків, – наголошує сімейна лікарка.

Кому постувати не можна

І церква, і медики визначають певну категорію людей, яким не радять дотримуватися посту.

За словами Отця Марка, церква забороняє тримати піст хворим, людям літнього віку, матерям, які годують немовлят, людям, які виконують важку фізичну роботу.

Лікарі у своїх застереженнях ще більш категоричні.

– Не можна обмежувати ра­ціон людям із хронічними захворюваннями, гастритами, виразками шлунку і дванадцятипалої кишки, вагітним і мамам, які вигодовують груддю, хворим із цукровим діабетом. Ці люди і так не можуть вживати всі необхідні продукти за станом свого здоров’я. Не раджу змушувати дітей дотримуватися посту, адже вони ще ростуть і їхній організм потребує посиленого харчування. Брак необхідних мікроелементів може призвести до патологій хребта, кісток. Обережно треба обмежу­вати харчування людям літнього віку, бо вони мають хронічні захворювання, ослаблений імунітет, – наголошує Христина Опрощенко.

Що можна їсти

Лікарі радять під час посту вживати в їжу бобові, насіння, горіхи, гриби, оливки, авокадо, гарбуз, моркву. Обов’язково включити в раціон морську рибу, капусту, зелень, оливкову і гарбузову олію. Можна їсти сухофрукти, варити узвар, дозволяється вживати мед.

Важливо, щоб у період посту обмеження в їжі очистили організм, а робота над силою волі призвела до духовного зростання.

текст: Любов Попович
фото: Людмила Попудіна
e-max.it: your social media marketing partner