Чорний ковід-ринок: Як купити сертифікат про вакцинацію?

,

11773Чим більше почала «червоніти» Україна, тим більше люди розділилися на два табори – прихильників щеплень і антивакцинаторів. І якщо перші вишикувались у чергу біля пунктів вакцинації, то другі ж – активно шукають шляхи, як їх обійти. Попит є як на сертифікати про вакцинацію, так і на підроблені ПЛР-тести та довідки про протипоказання до вакцинації. А якщо є попит, відповідно, є і пропозиція.

Утім, куди купують і продають «квитки» – на цвинтар чи в буцегарню, учасники угоди ще не знають. Редакція «Кіровоградської правди» провела власне журналістське розслідування і придбала «липовий» ковідний сертифікат. Як і за скільки – читайте у матеріалі.

Пропозицій купити сертифікат про вакцинацію – вдосталь. Утім попастися на шахраїв – велика ймовірність. Вони зазвичай зникають після того, як отримують передоплату.

«Кіровоградська правда» випробувала на собі схему купівлі онлайн і навіть перевірила документ на автовокзалі. Відрізнити від справжнього контролер не змогла, відтак у автобус нас би пропустили. Втім повторювати наш «подвиг» категорично не радимо, адже це ризик і здоров’ям, і грошима, і навіть свободою.

 



464 303 жителі Кіровоградщини повністю вакциновані від ковіду. Такі дані станом на 22 листопада повідомили в Кіровоградському обласному центрі контролю та профілактики хвороб





На смертнім ложі хворий на ковід зізнається, що не вакцинувався

Найперше – йдемо до начальника управління здоров’я однієї з міських рад в області.

– Таке питання… Делікатне. Хочу купити COVID-сертифікат. Планую їздити за кордон, але вакцинуватися не хочу. Допоможете?

(незручна пауза)

– …Чесно… Ми на таке не йдемо… Колись у місті був випадок: родина зібралася на відпочинок в екзотичну країну і купила довідки про вакцинацію проти дифтерії. На жаль, один член родини у важкому стані потрапив до лікарні і там сім’я зізналася, що довідки купили. Тоді покарали всіх медиків, причетних до цього злочину. Тому – ні, допомогти нічим не можемо, бо мова йде про здоров’я, – відповів посадовець.

Знайомі лікарі теж одностайні у відповіді: «Це злочин».

Взяла лікаря за руку і сказала: «Я не вакцинована»

На Одещині в Ізмаїлі жінка, хвора на коронавірус, потрапила до лікарні в тяжкому стані, через що лікарі одразу відправили її в реанімацію. Про підроблений документ пацієнтка розповіла лише тоді, коли зібралася медична комісія.

– У палаті в присутності медичної сестри, мене та завідувача «ковідного» відділення пацієнтці сказали: «Ви у вкрай тяжкому стані. Тактика лікування залежить від того, чи ви були вакциновані. А від цього залежить ваше життя – потрібні різні препарати та різні дози». Тоді вона взяла за руку завідувача відділення і сказала: «Я не вакцинована», – розповів гендиректор лікарні Віталій Гайдуков.

Як редакція купила сертифікат?

Коли задіяти зв’язки не вдалося, переходимо в інтернет – знаходимо сайт, на якому можна купити все: довідку про протипоказання до вакцинації, ПЛР-тест із QR-кодом, міжнародний сертифікат про вакцинацію, швидкий тест на ковід. І все це – по 600 гривень і з гарантією проходження перевірок! Обіцяють: офіційні бланки (з усіма елементами захисту), завірені реальними лікарями, мокрі штампи.

Залишаємо заявку на отримання міжнародного сертифікату. Для цього треба внести дані – прізвище, ім’я, по батькові, дату народження, серію та номер паспорта, контактний телефон та номер відділення «Нової пошти». Також можна самостійно обрати дати, коли ви «зробили» щеплення. Ніякої передоплати не вимагають. Чекаємо.

 

1177411775

Дзвінок надійшов рівно через три хвилини! Уточнили дані та відповіли на запитання.

«КП»: А в «Дії» з’явиться інформація?

Оператор: На жаль, ні. Але ви безперешкодно зможете користуватися транспортом та магазинами в торгових цент­рах, пред’явити на роботі або при перетині кордону. Довідку зможете отримати післязавтра.

«КП»: Оплата коли?

Оператор: Після отримання та перевірки посилки.

11776На сайті вказана адреса: м. Кропивницький, вул. Преображенська, 2. Йдемо за цієї адресою, але ніякого офісу не знаходимо.

У день замовлення надходить повідом­лення: «До вас прямує посилка від ТОВ «ДОК СЕЙЛЗ». У реєстрі «YouControl» знаходимо, що підприємство з такою назвою офіційно зареєстроване у Києві шість місяців тому. Керівник – Александров Олег Вікторович. Саме людина з таким прізвищем і є відправником нашої посилки.

Її забираємо наступного дня. Всередині – «ковідний» сертифікат жовтого кольору із мокрими печатками від лікаря – Рудь Оксани Петрівни, а також із печаткою комунального некомерційного підприємства Дарницького району міста Києва «Консультативно-діагностичний центр». У реєстрі «YouControl» підтверджується інформація про існування такої компанії. Прізвище лікаря також є непідробним. Щоправда, як знаходимо у відкритих джерелах, лікар із такими прізвищем, ім’ям, по батькові працює в Центрі первинної медико-санітарної допомоги «Садгора» у Чернівцях.

Хто продає підробку?

Шахраї обіцяють не тільки підробити ковід-сертифікати, а й внести дані у додаток «Дія», де відображається тільки інформація з реєстрів. Щоб фейковий документ з’явився у застосунку, фальшиві дані в реєстр електронної системи охорони здоров’я повинен внести лікар, який може це зробити з допомогою цифрового підпису.

Таких недоброчесних медиків, які пропонують підроблений сертифікат, уже вия­вила Нацполіція у кількох містах України, повідомив на одному з телеканалів голова Нацполіції України Ігор Клименко. За його словами, ще однією категорією правопорушників є працівники турагентств, які у пакеті документів пропонують купити ковід-сертифікати.

 

11777

Куплений сертифікат – пропуск на цвинтар

Медики, які у лікарнях рятують життя хворих на ковід, стверджують: майже всі тяжкі пацієнти не робили щеплення від коронавірусу. Куплений сертифікат не убезпечить від захворювання. Це – пропуск на цвинтар.

На цьому загострюють увагу і в обласному лабораторному центрі, хоча про факти виявлення підроблених сертифікатів там поки не відомо.

11778– Якщо таке явище є, звісно, моє ставлення дуже негативне, – каже головна державна санітарна лікарка області Надія Оперчук. – Люди, які не вакцинуються і купують підроблені документи, повинні розуміти, що наражають на небезпеку і себе, й оточуючих. А крім того, пам’ятати про відповідальність і тих, хто видає підробку, і тих, хто купує.

Купуючи підроблені сертифікати, люди роблять собі медвежу послугу в майбутньому. Якщо вже є сертифікат про щеплення, якого не зробили, то отримати справжню вакцину, яка захистить від важкого перебігу хвороби, можна тільки по закінченню дії документа. Якщо, звісно, МОЗ не дозволить це робити раніше.

– Жовтий сертифікат про одну дозу вакцини видається на 120 днів, а зелений, що засвідчує дві дози щеплення проти ковіду, діє 365 днів. Яким чином проводитиметься ревакцинація і якими документами вона регламентуватиметься, визначатиме Міністерство охорони здоров’я, – пояснила Надія Оперчук.

І медики, і правоохоронці спільні в думці: всі, хто купує фейкові сертифікати про щеплення від ковіду, платять тричі. Зразу за підроблений документ, потім, якщо захворіють, – за дороговартісне лікування, а далі – ще й несуть кримінальну відповідальність за підробку документів.

Відповідальність: штраф і обмеження волі

Із моменту дії транспортного карантину, коли обов’язковою вимогою під час пасажирських перевезень стала наявність сертифікату про щеплення від ковіду або негативний ПЛР-тест, на Кіровоградщині, як і в Україні, активно перевіряють, чи мають їх і водії, і пасажири. У державі працює 1200 мобільних груп, до яких входять працівники Національної поліції, Держпродспоживслужби, представники місцевої влади. Особливо пильна увага в областях, які увійшли в червону карантинну зону. Утім не послаблюють увагу і в Кіровоградській області, хоча поки вона перебуває у жовтій зоні.

«За перші три дні дії транспортних обмежень майже сто рейдових груп здійснили понад 1150 перевірок, стосовно 60 фактів порушення маскового режиму склали адміністративні протоколи, утім жодного факту підроблених сертифікатів про щеплення від ковіду не зафіксували», – повідомили у Нацполіції області.

Правоохоронці припускають, що поки жителі області цими документами масово не користуються, бо на Кіровоградщині ще не діють суворі карантинні обмеження, як у червоних зонах, коли ці документи вимагають у магазинах, міському громадському транспорті, закладах відпочинку і харчування.

Разом із тим правоохоронці нагадують про відповідальність, передбачену статтею 358 Кримінального кодексу України (підробка документів).

Зокрема, таке правопорушення карається штрафом до 17 тисяч гривень або арештом до 6 місяців або обмеженням волі до 2 років.

Якщо це кримінальне правопорушення вчиняють повторно – термін зростає до 5 років.

Для тих, хто користується завідомо підробленим сертифікатом, штраф у сумі 850 гривень або ж арешт до 6 місяців чи обмеження волі до 2 років. Штраф від 34 до 68 тисяч гривень або виправні роботи терміном до 2 років можуть отримати особи, що мають право доступу до відповідних баз даних.

 



11779

 

 

 

На Кіровоградщині дітям уже зробили 1071 щеплення від ковіду

820 дітей дітей отримали першу дозу, з них 251 дитина – вже мають і другу

Вакцинують від 12 років препаратом Pfizer.

В окремих випадках МОЗ рекомендує робити щеплення дітям вакциною Comirnaty від Pfizer-BioNTech

 



 

текст: Ірина Іванова, Любов Попович

e-max.it: your social media marketing partner