У Льотній академії хочуть скоротити майже третину працівників

,

11736Не встигла наукова і студентська спільнота обласного центру заспокоїтися з приводу збереження роботи Донецького національного медичного університету, як невтішна звістка прилетіла з Льотної академії Національного авіаційного університету: через недостатнє фінансування штат закладу вищої освіти скорочують на 30%. Такий наказ видав виконуючий обов’язки начальника академії Сергій Юлдашев 28 жовтня. У понеділок, 8 листопада, зібралася вчена рада Льотної академії, на якій працівники вишу вирішили зверну­тися до керівництва Національного авіаційного університету, голови обласної держадміністрації, депутатів обласної ради, Міністерства освіти науки України, щоб зберегти в Кропивницькому вищий навчальний заклад із 70-літньою історією. Про причини скорочення та подальшу долю працівників і студентів Льотної академії дізнавалася «КП».

– На минулому тижні вийшов наказ виконуючого обов’язки начальника академії Сергія Юлдашева про 30% скорочення працівників академії. Причина – недостатнє фінансування закладу. У цьому ж наказі було дане доручення керівниками структурних підрозділів дати пропозиції щодо скорочення. Звичайно керівники таких пропозицій не надали і ми підняли це питання на вченій раді, – повідомила завідуюча кафедрою професійної педагогіки та соціально-гуманітарних наук ЛА НАУ Тетяна Плачинда.

Рішення про скорочення збурило колектив навчального закладу. Викладачі й інші працівники сприйняли новину негативно, адже 30% – це третина штату, каже викладачка. Це, відповідно, позначиться і на навчальному процесі. До цієї ситуації, припускає, призвела й невизначеність із керівником академії, який би відстоював інтереси закладу. (Нагадаємо, на початку вересня начальника льотної академії Олександ­ра Чумака затримали на отриманні хабара і відсторонили від посади – ред.).

– Ми якраз і потерпаємо зараз від того, що немає начальника академії, який би відстоював наші інте­реси. За останні три роки навчальний заклад почав розвиватися, покращи­лася база забезпечення, навчально-технічна база, почали купувати комп’ютери та робити ремонт корпусів. Протягом останніх пів року почалися польоти курсантів за державний кошт, чого не було за всі роки незалежності держави. Зараз ми цього не відчуваємо і це нас страшить. Через те, що немає керівника, нас просто знищать як заклад вищої освіти, – розповідає Тетяна Плачинда.

Усі зусилля на збереження колективу Льотної академії спрямувала первинна профспілкова організація закладу. Заступник голови первинної профспілкової організації Льотної академії Леонід Кузьменко переконаний, що керівництво Національного авіаційного університету зацікавлене, у ліквідації льотної академії у Кропивницькому.

– Льотна академія є унікальним навчальним закладом, бо тут освітній процес пов’язаний із виробничою діяльністю. Тобто, у нас є літаки і персонал, який обслуговує їх і повіт­ряний простір. Сьогодні у закладі працює близько тисячі фахівців, у тому числі близько 200 викладачів. Решта – це виробнича база, люди, які обслуговують літаки, інструктори, техніки-інженери. Усі вони тісно пов’язані і якщо хтось із цієї ланки випадає, то порушується весь навчальний процес. Крім того, хоча академія підпорядковується Міністерству освіти, сертифікати на тренажери, злітну смугу, обслуговування літаків тощо нам надає Міністерство інфраструктури. В кожній структурній одиниці повинна бути визначена кількість працівників. Якщо ця кількість менша, то ми не отримаємо сертифікат на надання послуг, – пояснює Леонід Кузьменко.

У понеділок на засіданні вченої ради колектив Льотної академії вирішив надати публічного розголосу ситуації, яка скла­лася у виші, аби привернути увагу керівництва області, профільних міністерств і депутатів усіх рівнів до збереження потужного закладу вищої освіти. Утім у п’ятницю працівники льотки знову зберуться на позачергове засідання вченої ради, щоб шукати шляхи вирішення ситуації. До того часу сподіваються почути відповідь із владних кабінетів.

Тим часом, голова первинної профспілкової організації Льотної академії Ігор Михайліченко на засіданні вченої ради зазначив, протягом місяця з дня виходу наказу мають бути обрані кандидатури на вивільнення. Згідно з чинним законодавством, за два місяці до скорочення вони отримають відповідні попередження.

Працівники Льотної академії сподіваються, що розголос цієї ситуації сприятиме порятунку закладу, а на його підтримку стануть органи влади як у Кропивницькому, так і в Києві. Колектив вишу наголошує, це чи не єдиний заклад у державі, який готує пілотів і диспетчерів цивільної авіації. Якщо Льотну академію ліквідують, то про який міжнародний аеропорт у Кропивницькому може йти мова?

Поки ніхто з працівників Льотної академії не отримав наказу з попередженням про скорочення, тож давати коментарі не наважуються, остерігаючись негативних наслідків.

 



 

11737Це не скорочення, а оптимізація. Це вимушений захід, пов’язаний із обмеженням фінансування. Щоб зрозуміти необхідність цього рішення, треба глибоко розібратися в проблемі роздутого штату. Мова не про науковий і викладацький склад, а про технічний персонал. Оптимізація – це необхідна процедура, спрямована на оздоровлення колективу. Це рішення незворотне, бо у наступному році заклад уже не отримає такого фінансування, яке було у 2021 році. Важливо, щоб у підході до цього рішення був здоровий глузд, щоб академію полишили люди, які не роблять ніякого вкладу у розвиток закладу, а лише отримують зарплату. Хочу заспокоїти тих працівників і викладачів, без чийого вкладу академія не зможе розвиватися, – вони не постраждають


⊲ Сергій Юлдашев, виконуючий обов’язки начальника льотної академії Національного авіаційного університету

 





текст: Любов Попович


e-max.it: your social media marketing partner