У бюджеті Олександрії виявили порушень на понад два мільярди гривень через неефективні управлінські рішення колишньої вла

, КП

11725Фахівці Держаудитслужби в Кіровоградській області зробили фінансовий аудит та ревізію бюджету Олександрії за період із 1 січня 2017 року по 30 червня цього року. Загалом вони нарахували упущених вигод, недоотриманих доходів і непродуктивних витрат бюджету на понад 2,2 мільярда гривень через прийняття попередньою владою неефективних управлінських рішень.

 


ЗЕМЕЛЬНІ ПИТАННЯ

У цій сфері фахівці виявили найбільше проблемних питань. Через недотримання визначених законодавством меж ставок орендної плати за землю Олександрійська міська громада не отримає додаткових надходжень від оренди земельних ділянок. Усього вже втрачено можливість отримати понад 185 мільйонів гривень додаткових надходжень до міського бюджету, а в наступних періодах можливі втрати понад 1,6 мільярда.

СОЦІАЛЬНА СФЕРА

За 3,5 роки пацієнтам у лікарнях недодали продуктів на 7,8 мільйона гривень. Також хворих не забезпечили медикаментами, відповідно до розрахункової потреби, на 64,1 мільйона гривень.

Водночас недодали продуктів і учням шкіл та вихованцям дошкільних навчальних закладів – встановлено, що в раціоні дітей недотримали норм повноцінного харчування на 23,3 мільйона гривень.

Натомість, якби попередня влада зробила комплекс заходів із оптимізації мережі освітніх закладів, то змогла б зменшити навантаження на видаткову частину бюджету та уникнути витрат на 15,4 мільйона гривень.

БУДІВНИЦТВО У МІСТІ

Аудитори з’ясували, що у попередні роки виготовляли проектно-кошторисну документацію на об’єкти будівництва, фінансування яких не здійснювалося.

Це свідчить про неефективне використання бюджетних коштів на 1,6 мільйона гривень і може призвести до втрати активів на понад 1,8 мільйона.

 



11660
Хочу нагадати, що я завжди кажу, – не можна безпідставно звинувачувати людей. Тому ми запросили державну аудиторську установу, яка зробила свою роботу. Ці цифри є у вільному доступі й тепер – це справа правоохоронних органів, прокуратури, поліції, судів – визнавати, хто винний, а хто ні. Я можу говорити лише про речі, які там написані, і посилатися на офіційні документи. Там написано чорним по білому, що є неефективне використання місцевих ресурсів. Ми говоримо про те, що ті договори оренди, які укладалися, несвоєчасно реєструвалися або були занижені процентні ставки і міський бюджет не отримував кошти. Аудит дає цифру, що за три роки бюджет міста Олександрії недоотримав 170 мільйонів гривень. Багато це чи мало? На мій погляд, це дуже великі кошти. Власне, коли ми говоримо, що цих коштів немає, значить місто не розвивалося на ці 170 мільйонів, не реалізувало якісь проекти. Тому особисто я не хотів би використовувати цей фінансовий звіт у політичних чи власних інтересах. Я забув той період. Ми пишемо свою історію. І мені дуже важливо, що ми зробимо у своїй каденції.

 

Сергій Кузьменко, Олександрійський міський голова




фото: архів КП

e-max.it: your social media marketing partner