«КП» побачила на вокзалах Кропивницького, як транспортні обмеження вплинули на пасажирські перевезення

,

11714З 21 жовтня почали діяти нові правила транспортного карантину. Тепер, щоб потрапити в іншу область, потрібно мати або документ про хоча б одну дозу щеплення від ковіду, або негативний тест. Нововведення внесли корективи як у роботу вокзалів і перевізників, так і в поїздки жителів області. Без сертифікатів про щеплення і негативних ПЛР-тестів ні в автобуси між­обласного сполучення, ні в потяги не пускають. До такої ситуації виявилися готовими не всі. Побачити, як у нових умовах везуть і їдуть, «КП» вирушила на автостанції і залізничний вокзал обласного центру.

Автостанція №1

Майже порожнім пероном зустріла в понеділок автостанція №1. Кілька пасажирів очікують автобусів на платформі, ще приблизно стільки ж – у залі очікування. На віддалі стоять кілька автобусів, що здійснюють внутріобласні рейси, на платформі міжобласних напрямків – один автобус «Кропивницький-Кривий Ріг». На автостанції працюють дві каси, проте черги за квитками немає зовсім, касири куняють.

11715Підходимо до жінок, які на лавочці чекають відправлення. Запитуємо, чи мають сертифікат про щеплення. Ствердна відповідь пояснює їхній упевнений вигляд.

– Я зробила щеплення ще у липні, тому мене ці транспортні обмеження не лякають. Їду в Черкаси, квиток купила без проблем. Мій автобус не відмінили, тому я не переживаю, – каже пасажирка Тетяна (на фото зліва).

Такі ж упевнені у своїй поїздці були й інші дві жінки – Світлана та Аліна. Обидві запевнили, що мають відповідні документи,
котрі підтверджують щеплення.

Менше пощастило іншій пасажирці Ларисі, яка у залі очікування пів дня чекає автобуса, щоб доїхати у Добровеличківку. Каже, щеплення не робила, сертифікату не має, тож в автобуси міжобласного сполучення, які йдуть через населений пункт, її не візьмуть.

11716– Приїхала на вокзал, але автобус, що відправляється об 11:40, відмінили. Тепер чекаю на рейс о 14:30, може він буде. Поки в цьому автобусі сертифікат не вимагають, бо він їде лише в межах області. Як буде далі – не знаю. Я не хочу робити щеплення, не вірю в них і поки мене ніхто не переконав, що їх треба зробити. Але розумію, що ситуація підштовхує до вакцинації. Мої діти живуть у Києві, родичі – в Миколаєві, треба до них їхати, а без цього документа це вже неможливо. Щеплення не робитиму до останнього. Якщо вже буде безвихідь, то може тоді… – каже жінка.

Без сертифікатів про щеплення за кермо автобуса міжобласного сполучення – зась. Водії, які здійс­нюють ці рейси, підготувалися до нововведення, тому мають на руках документи. Утім навіть із ними їдуть із майже порожніми салонами. Деякі перевізники взагалі відмінили рейси – немає пасажирів, немає заробітків.

11717– Я вакцинувався і маю сертифікат. Це необхідність не тільки для здоров’я. Штраф 17 тисяч гривень платити не хочу. У пасажирів сертифікати перевіряють водії. Їдемо з кінцевої точки у пункт призначення. Якщо раніше по дорозі брали пасажирів в інших населених пунктах, то зараз не беремо, бо здебільшого люди не мають цих документів, тому це дуже ризиковано, можуть перевірити й оштрафувати. Пасажирів стало значно менше. Якщо раніше в салоні їхали 15-20 людей, то зараз – 2-3. Збитки навіть не треба пояснювати. На заправку не можу заробити, не те що на зарплату. Багато автобусів просто не виїхали на рейси. Що будемо робити далі, якщо буде така ситуація? Кілька тижнів потерпимо. Людям все одно треба їхати, то може робитимуть щеплення й отримуватимуть сертифікати, – розповідає водій автобуса «Кропивницький-Кривий Ріг» – Микола.

Слова водія підтверджує і контро­лерка автовокзалу Олена. Каже, за останні кілька днів кількість пасажирів зменшилася на 70%, майже два десятки автобусних рейсів скасовано. Ця ситуація, відповідно, негативно позначилася і на доходах автовокзалу. Квитки непродані. Як далі працюватимуть, чи скорочуватимуть персонал – тут поки не говорять. Сподіваються, що невдов­зі всі відмінені рейси повернуться і ситуація вирівняється.

 

11722


 

Автостанція №2

11718Для цієї автостанції – показові вихідні. Люди їдуть у навколишні села, приїжджають в обласний центр. Тому в суботу і неділю на пероні завжди жваво. Перевезення автобусами в межах області можна здійснювати без сертифікатів. Тому ні від водіїв, ні від пасажирів їх не вимагають. Утім нові правила внесли корективи і в роботу приміської автостанції. Деякі рейси, які їдуть звідси за межі області, відмінили, тож пасажири, які добираються цими автобусами у свої села, не змогли виїхати.

– Наш рейс зупинили на тиждень, – повідомив у телефонній розмові Володимир, водій автобуса «Новоукраїнка-Жовті Води». – Поки вирішують, як нам далі працювати – чи з сертифікатами, чи без них. 90% маршруту пролягає в межах області і тільки кілька десятків кілометрів – по сусідній Дніпропетровській області. Люди здебільшого їдуть до обласного центру і до сіл по маршруту. Це основні наші пасажири. Якщо їхати можна буде тільки за наявності сертифікату, то ми не зможемо працювати, бо більшість селян його не мають, а возити повітря нам не вигідно.

Не можуть нічого сказати про рейси на найближчий тиждень і працівники автостанції. Кажуть, продають квитки лише на день відправлення, попередні продажі скасували, бо не впевнені, чи приїдуть автобуси.


 

Залізничний вокзал

11719Зал очікування залізничного вокзалу вразив тишею і безлюддям. Таку картину можна було побачити тільки рік тому в повний локдаун, який зупинив усі види транспорту. Щоправда, надія зажевріла, коли біля каси побачили чергу з чотирьох осіб. Жодного пункту, де можна зробити швидкий тест, тут немає. Із засобів безпеки – тільки пляшка із дезінфікуючою рідиною, прив’язана мотузкою біля входу. Звідси без варіантів поїхати можна тільки з сертифікатом про щеплення і негативним тестом.

На вокзалі запевнили, що кількість пасажирів на потяги не зменшилася. До кас черги невеликі, бо люди здебільшого купують квитки через інтернет.

– Ми написали листа на департамент охорони здоров’я обл­держадміністрації про відкриття пункту вакцинації на вокзалі. Зараз це питання вирішується, – повідомила чергова вокзалу Тетяна.

Очевидно, що нові правила транспортного карантину підштовхнуть більше людей робити щеплення від ковіду, аби отримати сертифікат, який не обмежуватиме їхнє право на пересування.

 

 

1172011721

текст: Любов Попович
фото: Людмила Попудіна, Любов Попович

e-max.it: your social media marketing partner