Гонки в Олександрії: Драйв, швидкість та екстрим

,

11651Вихідні 16 і 17 жовтня були в Олександ­рії гарячими – тут проходив четвертий етап Чемпіонату України з автокросу. Масштабна спортивна подія зібрала рекордну кількість учасників – 51. А глядачі активно вболівали за своїх фаворитів.

Тренування і гонки відбувалися на ліцензованій авто-мототрасі «Вербова Лоза». Організатор Володимир Крисько подякував міському голові Сергію Кузьменку за підтримку в підготовці і зазначив, що змагання пройшли не тільки на гідному рівні, а й без травмованих і ображених, що так важливо у спортивних подіях.

Географія учасників

11654На чемпіонат приїхали учасники із Білорусі, Молдови та різних куточків України – Кіровоградської, Київської, Харківської, Полтавської, Черкаської, Дніпропетровської, Чернівецької, Донецької, Вінницької, Хмельницької, Запорізької та Одеської областей.

Олександрію представляли майстер спорту України, чотириразовий чем­піон України Даніл Крисько та майстер спорту України, неодноразовий призер чемпіонатів і кубків України з класичного автокросу Роман Жосан. Саме на їхніх виступах уболівальники гуділи чи не найбільше. (на фото справа)

Наймолодші учасники

Діти від 5 до 14 років брали участь на баггі.

10-річна Вероніка Брицька з Чернівців займається автокросом із шести років.

– Вона з чотирьох років цікавилася автомобілями, подавала батькові ключі і просилася за кермо, – розповідає мама Вероніки – Олена. – Спочатку спробувала покататись на дитячих машинках, які в містах зазвичай виставляють на прокат, їй сподобалося. Ми її не змушуємо, вона сама цього хоче. Тренується раз у тиждень. Тато Вероніки – фанат «Формули-1» і вправний водій. Тому також підтримує дитину.

Третій рік їздить на баггі 9-річний Артур Гнатович із Чернівців, який просить називати його «Мустанг».

– Я брав участь на жовто-блакитній машинці під номером 4. В молодшій групі зайняв друге місце. Це дуже крута траса, але на ямах і поворотах я не втри­мався, мене занесло і коли розвертався – мене обігнали. Але друге місце краще, ніж четверте! Тому я задоволений! – поділився емоціями юний спортсмен.

 

1165511656

Спогади переможця гонок у 1986 році

Окремо ведучі оголосили поважного гостя – чемпіона Радянського Союзу 1979, 1982, 1983 та 1986 років
Олександра Лося.

– У ніч перед сьогоднішніми гонками я побачив у фейсбуці пост, який навіяв мені спогади, – розповідає «КП» Олександр Лось. – Усю ніч згадував, як відбувалися гонки у 1986 році. У той день чомусь був густий туман. Внизу нічого не було вид­но, чесно – було дуже страшно! Злітаєш з гори – і потрапляєш у «молоко». Ще й пил – видимості ніякої! І так, як у кошмарі, –
вісім кіл!

На «Вербовій Лозі» Олександр Лось виграв гонки у 1986 році. Отримав приз – кришталеву вазу.

– Приблизно таку ж привіз і з Полтави. Пам’ятаю, як повернувся додому в Кишинів, поставив вази на книжну полицю, тільки ліг спати – починається землетрус! Підскочив і перше, що почав рятувати – це свої вази. Поклав одну на ліжко, потім іншу. Дуже розхвилювався тоді за свої призи. Сьогодні хоч участі не беру, але приїхав сюди, бо це для мене дороге місце, – уже зі сміхом розповідає чемпіон.

11657Трасі «Вербова Лоза» – 53 роки

Спортивна авто-мототраса «Вербова Лоза» призначена для проведення тренувань та змагань із мотокросу, автокросу та гонок на виживання. Вона знаходиться на околиці Олександрії навпроти колишнього села, а нині заселеної місцевості Вербова Лоза у бік Нової Праги й Аджамки. Це одна з найстаріших трас не тільки України, а й у масштабах колишнього Радянського Союзу, що діє і досі.

Місце під спортивну трасу на пагорбах цього
населеного пункту вибрав родоначальник мотоспорту в Олександрії та Кіровоградській області Анатолій Лагутін, який відкрив у 1954 році першу в Олександрії та Кіровоградській області секцію мотоспорту. Перші змагання на ній пройшли 17-18 серпня 1968 року. Це був республіканський мотокрос.

Нині трасою «Вербова Лоза» опікуються спортивний клуб «Європа-крос» (президент Юрій Гугленко) та «Авто-Мотоклуб «Олек­сандрія»
(засновник Володимир Крисько).

Переможці

Олександрієць Даніл Крисько, який викликав у місцевих глядачів найбільше адреналіну, виборов ІІІ призове місце у 12 класі, Роман Жосан посів VI місце у 12 класі. У командному заліку «Авто-Мотоклуб «Олександрія» здобув почесне друге місце.

За підсумками змагань із автокросу перемогу у своїх класах здобули:

⊲ юніори, старша група – Богдан Марущак (Чернівці);
⊲ юніори, молодша група – Василь Марущак (Чернівці);
⊲ ІІ залікова група – Олексій Нечітайло (Мелітополь);
⊲ ІІІ залікова група – Андрій Максиян (Кишинів);
⊲ клас Sprint – Сергій Юнашев (Київ);
⊲ 8 клас – Олександр Бурдюжа (Кривий Ріг);
⊲ клас 8С – Сергій Юнашев (Київ);
⊲ клас 10 – Павло Папков (Орша, Білорусь);
⊲ клас 12 – Володимир Кондратенко (Київ);
⊲ командний залік – «УКРТРАНС МІСТ» (Київ).

Переможців нагородили кубками, медалями та сувенірною продукцією.

11658

Уперше підтримку надала міська влада

Організатор, засновник громадської організації «Авто-Мотоклуб «Олександ­рія» Володимир Крисько до гонок готувався завчасно. Щодня з ранку і до вечора можна було побачити, як він товчеться на локації і займається підготовкою до заходу. Постійно біля нього – син Даніл.

11659– Максимальна кількість учасників і велика підтримка глядачів – це те, що є для мене гідною оцінкою рівня організації заходу. Я проводжу мотокроси й автокроси з 2003 року. І вперше міський голова допоміг фінансово – взяв на себе частину витрат. А місцеві комунальні служби неабияк допомогли з технікою. Нова команда при міській владі пропонує новий рівень не лише в місті, а й у автоспорті. Я задоволений тим, що все пройшло без інцидентів, травмованих і ображених, – зазначив організатор.

Мрія Володимира Криська – провести на цій трасі етап чемпіонату Європи.

 


11660

Автокрос – це велика спортивна подія у нашому місті. Вона має пів столітню історію, а відтак – уже є іміджевою складовою нашого міста. Ми встановили букви «Олександрія», щоб це підкреслити. Олександрія – національний та міжнародний спортивний центр. У цьому році міська влада капітально ремонтує дорогу, що веде до траси «Вербова Лоза», – Новопразьке шосе. Сподіваюся, що олександрійцям і гостям нашого міста сподобався і сам захід, і те, як ми змінюємо Олександрію

⊲ Сергій Кузьменко, Олександрійський міський голова

 


 

11661

116531166211664

текст: Олена Сідорова
фото: Іван Таран, людмила попудіна

e-max.it: your social media marketing partner