Смертельна ДТП у Долинській. Підозрюваний водій перекладає вину на загиблого пасажира

, КП

11594«Машина просто вщент... З правого боку значно більше дісталося. Артема з машини діставали години дві. Постраждалих забрали лікарі». Так «КП» розповіли про аварію близькі загиблого пасажира – 29-річного Артема Собки.

Хронологія подій

ДТП сталася 25 вересня близько 05:00 ранку на вулиці Чумацький Шлях неподалік Парку залізничників.

– Водій не впорався з керуванням, з’їхав із проїжджої частини, машина перекинулася. В результаті загинув пасажир, водій і ще одна пасажирка отримали тілесні ушкодження. Керманича затримали і подали клопотання про обрання йому запобіжного заходу, – прокоментувала «КП» речниця поліції області Віталіна Бевзенко.

Наразі правоохоронці продовжують розслідування кримінального провадження.

За інформацією пресслужби Ленінського районного суду, 27-річному Ігорю Іващенку повідомили про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною третьою статті 286-1 Кримінального кодексу – «порушення правил безпеки дорожнього руху особою, яка керує транспортним засобом в стані алкогольного сп’яніння, що спричинили смерть потерпілого».

Санкція статті передбачає позбавлення волі від п’яти до десяти років із позбавленням права керувати транспортними засобами до десяти років.

Постраждала пасажирка Вікторія Пірогова нині у лікарні зі зламаною щелепою та іншими пошкодженнями.

У загиблого Артема Собки залишилися молода дружина і двоє маленьких донечок, без старшого брата залишилися дві сестри, батьки втратили сина.

У підозрюваного також двоє дітей, менша дитина народилася напередодні аварії.

Запобіжний захід Іващенку обирали 27 вересня.

11591Як повідомляють у пресслужбі Ленінського районного суду, за версією слідства, чоловік близько 04:40 години, перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння та не маючи при собі посвідчення водія, керував легковим автомобілем «Audi A4» з іноземною реєстрацією. Із ним у машині було двоє пасажирів – Артем Собка і Вікторія Пірогова.

Не дотримуючись правил дорожнього руху, Іващенко перевищив швидкість, не впорався з керуванням і виїхав за межі проїзної частини дороги на праве узбіччя. Після чого, проїхавши частково по узбіччю, повернувся на проїзну частину, потім знову вилетів на праве узбіччя і врізався у бетонний блок. Від цього машина перекинулася.

Як пише видання «Без купюр» із судової зали, за інформацією прокурора Ігоря Васильківа, машина перекинулася щонайменше двічі. Перевірка Ігоря Іващенка на драгері після ДТП показала 1,69 проміле алкоголю, що свідчить про середній ступінь сп’яніння. Підозрюваний працює стрільцем воєнізованої охорони на залізниці. Незадовго до аварії разом зі своїм товаришем Артемом Собкою вирішили поїхати з Долинської до нічного кафе в селі Куцівка. Там вони зустріли Вікторію Пірогову. Згідно з протоколом допиту Вікторії, вони разом розпивали алкоголь. Потім вона сіла до них в авто, щоб вони відвезли її додому. Жінка їхала на задньому пасажирському сидінні разом із Артемом, а за кермом був Ігор.

Зважаючи на покази потерпілої, положення тіла загиблого та те, що автівкою постійно користувався Іващенко, прокурор зауважив про очевидність того, хто був за кермом. У клопотанні до суду він просив обрати підозрюваному запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без права внести заставу, зважаючи на тяжкість злочину та ризик, що він може ухилятися від слідства та впливати на свідків.

Підозрюваний своєї вини не визнає

11593Однак підозрюваний Ігор Іващенко заявив, що своєї вини не визнає і що за кермом був не він, а його друг Артем Собка. А пояснити, чому Вікторія стверджує, що саме він був за кермом, не зміг.

«Так вийшло. Я цього не хотів, – сказав підозрюваний і тут же заперечив свою вину. – Він брав у мене машину. Я сів на заднє сидіння, бо Артем був тверезіший. Я не пригадую, як усе відбулося. Отямився вже біля машини», – цитує слова підозрюваного на суді «Без купюр».

Зі слів підозрюваного, його з жінкою викинуло з авто і він погано пам’ятає деталі, бо отримав забій голови. Проте, коли прокурор запитав, як швидко біля місця аварії з’явилася поліція охорони, він назвав досить точний час – «50 секунд-хвилина».

Адвокат підозрюваного Олександр Голованов заявив, що обвинувачення базується лише на гіпотезах про те, що саме він був за кермом і перевищив швидкість, а Вікторія була в стані алкогольного сп’яніння і невпевнена в своїх показах. Окрім цього, він посилався на повідомлення Головного управління державної служби з надзвичайних ситуації в області, які діставали тіло загиблого.

Зазначимо, що спочатку рятувальники подали інформацію, що вони деблокували тіло загиблого водія. Однак після звернення журналістів, у тому числі й «Кіровоградської правди» та «Без купюр» для уточнення даних події, вони повідомили, що «після перевірки оперативної інформації було встановлено, що загинув не водій, а пасажир автомобіля «Audi». За допомогою пневмоінструменту деблокували тіло загиблого, поставили авто на колеса та відбуксирували з проїжджої частини вулиці. На ліквідацію наслідків ДТП залучались 5 чоловік особового складу та 1 одиниця техніки». Відповідну інформацію вони опублікували на своєму офіційному сайті.

Дослідивши всі матеріали, суддя Олена Лук’янова ухвалила запобіжний захід у вигляді 60 діб тримання під вартою без можливості внести заставу.

Адвокат повідомив, що оскаржуватиме ухвалу судді в апеляційній інстанції.

– Маємо п’ять днів на подання апеляції. Ми не просто це зробимо, а й намагатимемось взяти показання не лише травмованої пасажирки, а й рятувальників, які діставали тіло з машини, людей, які були в ресторані, де відпочивав мій підзахисний, щоб дізнатись, чи саме він сідав за кермо, – наголосив захисник підозрюваного у коментарі «Суспільному».

 

ДОПОВНЕНО: Апеляційний суд залишив у СІЗО підозрюваного у смертельній ДТП у Долинській

 

 

текст: Наталка Маринець

головне фото - ДСНС області, фото підозрюваного - «Без купюр», фото машини - із соцмережі

e-max.it: your social media marketing partner