Хочеш собі вірного друга? Візьми з притулку

, КП

11538Питання безпритульних тварин хвилює багатьох. Комусь вони заважають на вулицях, хтось над ними знущається, вбиває. Хтось навпаки піклується – підгодовує, наливає води, облаштовує будки. Волонтери створюють громадські організації для допомоги таким тваринам. У містах запроваджують програми зі стерилізації та вакцинації…

Говорити про причини, чому безпритульних тварин на вулицях чимало, не будемо. А от допомогти тваринам, які залишилися на вулиці, може кожен із нас. У матеріалі «КП» розкаже, як можна це зробити

Підтримати організації, які допомагають безпритульним тваринам, можна в різний спосіб – передати крупи, ліки, необхідні речі чи гроші. Перераховані 10, 20, 50 гривень означатимуть, що на кілька днів у тварин буде їжа. Найкраще, звісно, прихистити вдома безпритульну тварину. Якщо такої можливості немає, можна доглядати за нею на вулиці, а в цей час спробувати знайти їй люблячу родину. Можна стати волонтерами організацій, які піклуються про тварин, або навіть вийти на марш за права безпритульних тварин, аби привернути до проблеми більшу увагу громадськості. Далі розкажемо про реабілітаційні центри та громадські організації, де можна взяти друга, та як можна допомогти цим закладам.

КРОПИВНИЦЬКИЙ

11539Громадська організація захисту тварин «БІМ»

У реабілітаційному центрі організації перебуває 289 собак і близько 50 котів.

– Є певні вимоги, для тих, хто хоче взяти тваринку з центру. Важливо, щоб її любили. Хочемо, щоб прилаштування було на благо тварині. Адже не для того ми їх рятуємо з різних ситуацій, витягуємо з того світу, щоб деякі нові господарі знову доводили їх до такого стану. Бувало що з річок витягували, із завалів, на трасі підбирали, забирали з покинутих дворів, коли господарі поїхали, а тварин лишили. Виснажені, з кліщами, шерсть випадає, з переломами, забирали тварин, над якими жорстоко знущалися... Хочеться, щоб у них були люблячі господарі, – каже голова громадської організації Катерина Дорош.

Якщо людина наважилася взяти собі друга, з нею підписують договір.

– У ньому зазначаємо, що тварину не можна передавати іншим господарям, викидати, попереджаємо про відповідальність за жорстоке поводження з тваринами згідно з законом. Записуємо паспортні дані. Вважаємо, що це відповідальний підхід і з нашого боку, і з боку людини, – уточнює Катерина.

Щоб взяти тварину, можна зателефонувати за номерами: (066) 766-71-35 (Євгенія), (095) 320-21-46 (Лілія), (050) 686-00-92 (Катерина)

Також можна передати для тварин корм, піддони, солому або перерахувати гроші на їжу та медикаменти на картки: «Приватбанку» 4731 2196 1472 6622 або «Монобанку» 5375 4141 1313 3903 (Дорош Катерина Геннадіївна)

 

1154011541


Громадська організація «Щасливий пес»

– У нас 230 котів і собак. Щоб узяти тварину, зателефонуйте за номером: (066) 198-45-42, – каже голова громадської організації Оксана Літвінова. – Фото тварин можна подивитися на наших сторінках у соцмережах або у притулку. З людиною укладаємо договір, де попереджаємо про відповідальність згідно з законом про жорстоке поводження з тваринами.

Зараз в організації є запас корму лише на вересень, а на рахунку лише 300 гривень. Чим годувати після – не знають. За словами Оксани, ситуація критична – потрібні корм, кошти і волонтерська допомога.

Карта «Приватбанку»: 4246 0010 0004 4069 (ГО Щасливий Пес)



 

ЗНАМ’ЯНКА


11542Громадська організація захисту тварин «Дай лапу»

Нині в організації тимчасово живуть близько 60 котів і собак. Це не притулок, тому постійно там жити тварини не можуть. У «Дай лапу» займаються стерилізацією і прилаштуванням безпритульних
собачок і котиків.

– У майбутніх господарів уточнюємо, яку саме тварину їм запропонувати. Запитуємо, чи вже мали тварину, чи є умови для тримання, – пояснює очільниця громадської організації Богдана Стоян. – Тварин віддаємо відповідальним людям. Укладаємо договір, де зазначаємо, що людина зобов’язується стерилізувати тварину.

Щоб забрати в родину тваринку зі знам’янської організації «Дай лапу», телефонуйте за номером: (099) 677-06-58 (Богдана)

Якщо не маєте змоги взяти тваринку, але хочете допомогти, можете перерахувати посильну для вас суму на картки: «Монобанку» 5375 4141 1880 2429, «Приватбанку» 5168 7450 3011 4547 (Стоян Богдана Володимирівна)

 



 

ОЛЕКСАНДРІЯ

Громадська організація «Друг»

Наразі доглядають близько 500 собак і 100 котів.

– Нам фінансово допомагали держава і міськ­рада. Але ті кошти переважно спрямовуємо на медикаменти і їжу для тварин. Самостійно відловлюємо безпритульних тварин, стерилізуємо. На жаль, не можемо домогтися від приватного сектора такої ж роботи. Деякі власники домашніх тварин не хочуть їх стерилізувати, а потім цуценят і кошенят просто викидають, – обурюється волонтерка Олена Котова.

 

«КП» започатковує новий проект – у газеті друкуватимемо фотографії чотирилапих, яких можна забрати у громадських організаціях захисту тварин


Усім підопічним намагаються знайти нову родину.

– Охочим допоможемо вибрати тварину в притулку. Не віддаємо тим, хто зловживає алкоголем, погано ставиться до тварин. Якщо з часом людина бачить, що не може впоратися з твариною, забираємо її назад. Ми попереджаємо про таку послугу. Траплялися випадки, коли тварину брали, а потім виганяли на вулицю. Або через кілька днів телефонують і кажуть: вона мені не подобається, якщо ви зараз не заберете, я його застрелю. Такі люди одразу йдуть у чорний список, – пояснює Олена.

Якщо ви захочете взяти собі котика чи собачку з цієї організації, телефонуйте за номерами: (050) 540-44-27 (Леся) або (095) 843-24-76 (Олена).

Підтримати фінансово олександрійську громадську організацію «Друг» можна, перерахувавши кошти на картки «Приватбанку»: 5168 7427 3075 3799 (Піньковска Леся – голова громадської організації) або 5168 7427 3274 3905 (Олена Котова)

 



 

БОБРИНЕЦЬ

Громадська організація «Центр допомоги і захисту тварин «Чотири лапи»

– У нас 110 дорослих собак і 5 двомісячних цуценят. Ще живуть восьмеро котів, – говорить керівниця центру Тамара Лашкул.

Жінка зізнається, зараз знайти безпритульній тварині родину дуже складно.

– Прилаштувань у нас майже немає. Чимало покинутих тварин, люди виїжджають і лишають їх. Але десь 70% – це підкинуті до нашого центру тварини. Нашій організації три роки. У перший рік було 26 собак, а за останні два зібралася така кількість. Тільки цієї весни – плюс 10 тварин, – розповідає Тамара Лашкул.

До охочих прилаштувати тварину є кілька важливих вимог – щоб любили, мали належні умови для проживання і гарно годували.

– У нас вони не голодують – їдять кашу на бульйоні з фаршем. Хочемо, щоб люди так і вдома годували. Договір не підписуємо, але співбесіду проводимо. Домовляємося, що перевірятимемо умови утримання тварин. Також даємо два тижні випробувального терміну, якщо за твариною не дуже гарно доглядають, то забираємо назад, – ділиться співрозмовниця.

11543У Бобринці немає програми з регуляції кількості безпритульних тварин, у рамках якої їх стерилізують безкоштовно.

– Ми запрошуємо лікарів із Кропивницького. Оперуємо власним коштом, небайдужі допомагають. Але в місті багато безпритульних тварин. Люди не розуміють, що їх треба стерилізувати, – засмучується Тамара Лашкул. – Нам дуже потрібен корм. Щоб прогодувати наших тварин, потрібно 10 кілограмів фаршу, 15 кілограмів пшеничної крупи на день. Але найбільше хочеться, щоб у тварин були родини.

Щоб дізнатися, яких тварин можна взяти або як допомогти центру, дзвоніть за номерами: (099) 055-17-85 (Тамара) або (066) 034-77-21 (Оксана)

Фінансову допомогу можна перерахувати на картки: «Приватбанку» 5168 7574 2710 2985 або «Монобанку» 5375 4141 2391 0308 (Лашкул Тамара Миколаївна)



 

ГАЙВОРОН

Реабілітаційний центр для бездомних тварин

Кілька років тому волонтери розробили програму з регулювання кількості безпритульних собак, якою передбачений відлов, вакцинація і стерилізація. У рамках програми на території комунального підприємства «Гайворонський комунальник» створили реабілітаційний центр. Тут тварини перебувають тимчасово на час стерилізації.

– Зараз тут живуть дві дорослі собаки і двоє цуценят. Але кількість тварин періодично змінюється. Взимку їх більше – 15-20. Поступово кількість безпритульних тварин у місті зменшується, бо діє програма зі стерилізації безпритульних собак. Двом-трьом собачкам на тиждень лікар робить операції, – розповідає «КП» керівниця центру Олена Шаповал.

До нових господарів у центрі є вимоги, каже жінка. Обов’язкова – щоб собаку любили.

– Якщо забирають маленьку дівчинку-цуценя, то гарантуємо потім безкоштовну стерилізацію. Буває, що новий господар тварини за власний рахунок стерилізує, – розповідає Олена.

Тварин, яким не вдалося знайти господарів, реєструють і відпускають, адже постійно утримувати їх у центрі волонтери не можуть.

– Собаки чиповані, вакциновані від сказу, зареєстровані. Після виписки більшість тварин повертаємо у місця їхнього попереднього проживання. Це в основному подвір’я багатоповерхівок, де їх годують мешканці, – зазначила Олена.

Якщо хочете взяти собі собачку, можете звернутися до КП «Гайворонський комунальник»: (096) 466-91-74

 

115461154411545

текст: Наталка Маринець
фото: Олександр Майоров (собачки з "Бім"), Олексій Каприця (з маршу за права тварин у Кропивницькому), ГО "Дай лапу" (руде кошення), КП "Гайворонський комунальник" (нижні три фото)

e-max.it: your social media marketing partner