Кіровограду – 260! Скромно і не масово

,

1352Уже цими вихідними Кіровоград відзначатиме свій 260-й День народження. Ще буквально торік навряд чи хтось міг би собі уявити, за яких умов доведеться святкувати «круглу дату». Війна на сході перекреслила чимало планів. У 2013-му представники влади обіцяли, що на день народження містян чекатиме грандіозне свято. Та життя внесло свої корективи. Відтак сьогодні вже не стоїть питання щодо масштабності заходів і їхньої вартості. Навпаки, на порядку денному – чи взагалі варто влаштовувати масові гуляння.

Нуль гривень на свято
У відділі культури і туризму кіровоградської міськради «КП» розповіли, що попри все Дню міста у Кіровограді бути. З 15 по 20 вересня в обласному центрі відбудеться ряд культурних та спортивно-масових заходів, присвячених 260-й річниці міста – від спортивних змагань, майстер-класів із декоративно-ужиткового мистецтва, до художніх виставок, висаджування троянд на центральній площі Героїв Майдану і навіть пішохідної екскурсії вулицями міста «Від вокзалу до міськсаду».

Зокрема, 20 вересня, починаючи з 14:00, на вулиці Мурманській, 8 (ангар «АгроЕкспо») відбудеться благодійний байк-рок фестиваль «Вільний вітер», де, крім виступів рок-гуртів, кіровоградці матимуть змогу відвідати виставку мото- та військової ретротехніки, на власні очі побачити богатирські ігри від Василя Вірастюка, позмагатися у конкурсі екзотичних танців та відвідати дискотеку. Кошти, що вдасться зібрати на концерті, організатори обіцяють віддати армії.

– Масових гулянь, до яких останніми роками звикли кіровоградці, не буде. Жодна копійка з місцевого бюджету не була витрачена на підготовку до Дня міста. Усі культурні заходи організовуються на ентузіазмі певних організацій та простих кіровоградців. Таким чином, ми не забудемо про День народження нашого міста, але й особливих гулянь влаштовувати не будемо. Зараз у людей зовсім інший настрій, – наголосили в міській раді.

Подарунок містянам – прибрати пивнушки
Колишній начальник управління преси та інформації облдержадміністрації Євгенія Шустер, котра останніми роками безпосередньо займалася організацією святкових програм до Дня міста, цьогоріч відмовилася від проведення масштабного свята, мотивуючи своє рішення тим, що, коли у країні проливається кров, надміру святкувати не варто.

– Керівництво міста зверталося до мене з проханням організувати цьогорічне свято, проте я відмовилась. Вважаю, не час святкувати, коли в країні таке горе. Проте, обійти таку дату нашого чудового міста також не можна. Я порадила їм організувати різноманітні культурні заходи, виставки, вечори у музеях, театрі тощо. Також, вважаю, доцільно було б провести урочистості, на яких відзначити усіх кіровоградців, які зробили вагомий внесок у розвиток міста. Це традиційна процедура і її також варто провести і цьогоріч.

Крім того, треба влаштувати свято для дітей, продумати для них святкову програму. Адже діти є діти.

А для дорослих кіровоградців прекрасним подарунком стала б відсутність пивних палаток у парках та культурних місцях відпочинку, де їх останнім часом масово почали встановлювати. Так і передайте пану Марковському моє побажання до 260-річчя Кіровограда.

А загалом, я думаю, в цьому році День міста варто відзначити у спокійній, сімейній атмосфері, душевно і, найголовніше, – гідно, без «плясок» і гульок. Зараз це недоречно, адже вперше це чудове свято ми зустрінемо зі сльозами на очах, переживаючи за наших дітей на сході України.

Голос народу
У простих жителів обласного центру «КП» поцікавилася з приводу того, який День міста їм найбільше запам’ятався, а також чи варто влаштовувати свято з нагоди 260-річчя Кіровограда за такої неспокійної ситуації у країні.

Володимир, 38 років
–Найбіль­­­ше за­пам’ятав­ся минулорічний концерт, коли на площі зібралося багато людей, була дійсно святкова атмосфера. У цьому році, хоч місту і виповниться 260 років, особливого настрою святкувати немає. На мою думку, святкування не потрібне, краще ці гроші, які витратять на якийсь черговий концерт, потратити на бійців АТО, щоб хоч якось підтримати їх.

Ірина, 31 рік
–Як на мене, всі святкування днів міста відбувались за однаковим сценарієм, тому мені важко виділити якийсь із них. Вважаю, що святкувати потрібно, але максимально дешево, власними зусиллями. Чому треба святкувати? Бо є підозра, що в такому воєнному стані ми будемо ще не день і не два, тому стрес таки треба знімати і свята потрібні, щоб показати, що нас не перемогти.

Олександр, 24 роки
–Відзначити День міста потрібно. Ми повинні поважати наш дім та його історію. Не обов’язково влаштовувати масштабні концерти, паради та гуляння, проте варто хоча б якось наголосити, що нашому місту – 260 років. Це серйозна дата, яка засвідчує, що Кіровоград має багате історічне минуле, яким ми повинні пишатися.

Ольга, 45 років
–Святкування Дня міста у минулі роки особливо не пам’ятаю. Цього року святкувати варто, адже складеться таке враження, ніби ми здаємося й припиняємо внутрішнє життя міста. Але стиль і напрямок самого святкування треба змінити, аби воно відповідало реаліям сьогодення. Потрібно зробити його не бутафорським з офіційними декораціями, як зазвичай, а живим, як цьогорічний День Незалежності. Треба піднімати бойовий дух, дух єдності міста та країни. Такі дати варто використовувати на повну.

Надія, 58 років
–Щороку до Дня міста печуть велетенські торти, пироги, якими частують мешканців міста, влаштовується багато святкувань, залучається молодь, різноманітні гуртки. Кожен рік відбувається щось нове та цікаве. Але зараз, коли у країні війна, наше місто ледь не щодня проводжає в останню путь зовсім молодих хлопців, – якось не до святкувань. Як себе почуватимуть ті батьки, чиїх дітей сьогодні оплакували на театральній площі, а завтра на ній же будуть гуляти та святкувати? Варто обмежитись привітаннями, якимись культурними і недорогими заходами, а гроші краще зекономити та передати нашим військовим.

Дмитро, 20 років
–Жодного Дня міста не святкував, нічого пригадати. Я вважаю недоцільним святкувати зараз, у воєнний час. Це просто марне витрачання коштів, хай краще направляють гроші на потреби армії чи в якісь благодійні організації.

Валерій, 71 рік
–Взагалі не бачу сенсу в таких святах. День міста варто відзначати хоча б раз на 10 років, а то щороку в нас одне й те саме. Приїлися вже ці концерти. Щодо цього року – в країні війна. Яке свято? Краще готували б місто до холодної зими, економили кошти і витрачали їх на армію, на місто, на його мешканців. А то тільки звітують. А ми, як жили бідно – так і живемо.
e-max.it: your social media marketing partner