Туристична перспектива Кіровоградщини

,

11375Кіровоградщина розташована в центрі України. Саме тут пересікаються транспортні, економічні і туристичні шляхи. Область відкрита до інвестицій і готова надати майданчики для реалізації економічних, освітніх, туристичних і мистецьких проектів. Ці основні меседжі прозвучали на першому туристичному форумі, який відбувся у Кропивницькому.

Не випадково організатори заходу зібрали учасників на ПАТ «НВП «Радій», адже сьогодні це підприємство вкладає дуже великі кошти у розвиток внутрішнього туризму в області. Саме про цей напрямок, а також про можливості та перспективи розвитку туристичної галузі на території області говорили учасники форуму і дійшли висновку: Кіровоградський регіон має потужні можливості для того, щоб стати впізнаваним не лише на території України, а й на міжнародному рівні.

– Кіровоградщина – це аграрне серце України. Ми маємо все: і гарні краєвиди, безкраї поля, зелені луги, ліси, неймовірну природу. Наші люди працьовиті та щирі. Давайте це покажемо всій Україні! Зараз будуються дороги. До нас нарешті можна доїхати з Києва, Одеси, Миколаєва, Кривого Рогу. В селах люди вироб­ляють екологічно чисті крафтові продукти, які користуються великим попитом. Ми маємо надзвичайний потенціал еко-туризму, безліч локальних цікавинок. І ми знайдемо всі перлини Кіровоградщини, нанесемо їх на мапу, поставимо знаки на дорогах. Зробимо все для зручності туристів. І рекламуватимемо наш регіон на всю Україну! – наголосила під час відкриття туристичного Форуму голова облдерж­адміністрації Марія Чорна.

А щоб слова не розходилися з ділом, очільниця області одразу ж підписала меморандум про реальний розвиток туризму з громадською організацією «Екскурс-Інформ» та Кіровоградським відокремленим підрозділом спілки сільського зеленого туризму в Україні.

Під час Форуму учасникам презентували туристичний магніт – парк-готель «Скіфія» у Новоукраїнському районі та готель «Перлина Таврії» на березі Азовського моря в Запорізькій області. Ці два об’єкти – проекти «Радію». Будівництво «Перлини Таврії» уже завершене, а «Скіфію» ще будують. За словами голови правління НВП «Радій» Євгена Бахмача, підприємство інвестує у спорудження парку-готелю майже два мільярди гривень. Уже за два-три роки ця паркова зона не поступатиметься за красою і комфортом кращим національним паркам країни.

У рамках заходу відбулася низка панельних дискусій, присвячених розвитку туризму. До них долучилися заступниця міністра культури та інформаційної політики України Лариса Петасюк, голова Державного агентства розвитку туризму України Мар’яна Олеськів, докторантка лабораторії політичних та соціальних трансформацій Паризького університету Дені Дідро Оксана Мельничук, віце-президентка Кіровоградської регіональної торгово-промислової палати Людмила Солонар, а також представники бізнесу області.

Говорили не тільки про перспективи, а й про проблеми туристичної галузі як Кіровоградщини, так і країни в цілому. Зокрема, це відсутність державної підтримки, недостатня системність діяльності галузі, нерозвинена інфраструктура об’єктів. Утім найголовнішою проблемою, вирішення якої сьогодні чекають усі гравці туристичного ринку – законодавче врегулювання туристичної галузі.

– Сьогодні робота туристичної галузі на 99% не врегульована законодавчо. Закон про туризм є дуже необхідним, його чекають всі туроператори. Сподіваємося, що народні обранці його приймуть, а всі учасники туристичного сектору зможуть працювати у правовому полі, – зазначила голова Держагентства розвитку туризму Ук­раїни Мар’яна Олеськів.

Усі учасники форуму були єдині у висновку – потреба у такому заході в області уже назріла давно. Кіровоградщині є що показати, тут є де відпочити, чим насолодитися, дізнатися цікавого і спробувати на смак.

– Я ціную Кіровоградщину і знаю чимало унікальних та мальовничих місць, безліч чудових закладів та суспільних ініціатив. Тому впевнений, що наша область має всю необхідну базу, щоб стати туристичним магнітом. І наше завдання, щоб усі знали про перлини нашої області і мали можливість комфортно до них дістатися і змістовно провести там час, – наголосив під час форуму голова обласної ради Сергій Шульга.

текст: Любов Попович
фото: ОДА
e-max.it: your social media marketing partner