Чому в Смоліному рятувальники продають своє майно? Щоб вижити!

,

11366Працівникам 34 державної пожежно-рятувальної частини, що базується у селищі Смоліне, колишнього Маловисківського, а нині Новоукраїнського району, за пів року заборгували зарплату. Згідно з договором, частина знаходиться на утриманні державного підприємства «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» і, крім реагування на надзвичайні ситуації і гасіння пожеж у населених пунктах Смолінської громади, охороняє об’єкти Смолінської шахти. Торік у вересні частина отримала лист від «СхідГЗК», у якому повідомляли про припинення подальшої співпраці через складну фінансову ситуацію підприємства. Це призвело б до закриття підрозділу. Втім після зустрічі керівництва головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій області з представниками «СхідГЗК» вдалося домовитися про збереження пожежної частини за умови скорочення її штату – із 33 до 28 працівників. Та і це не вирішило проблему – спочатку затримували виплати, а вже з грудня 2020 року кошти не надходять зовсім.

За словами рятувальників, за пів року їм заборгували майже 3,5 мільйона гривень. А за останні місяці кількість працівників зменшилася ще на 10 осіб – хтось звільнився сам, комусь вдалося перевестися до іншої пожежної частини. Тепер там працює лише 18 людей.

За умовами контракту, рятувальники не мають права виходити на акції протесту, але й терпіти таке у них уже не вистачає сил. Увесь цей час вони не сиділи, склавши руки. Писали колективні листи начальнику управління ДСНС у Кіровоградській області, Міністерству ДСНС України, телефонували на урядову гарячу лінію, зверталися до Міністерства енергетики… Та всюди лише розводили руками.

Що кажуть працівники 34 пожежної частини?

11365До складу Смолінської територіа­льної громади входять 22 населені пункти, у яких живе майже 16 тисяч людей. І ледь не щодня вони викликають рятувальників на допомогу. За словами пожежників, день може бути тихим і жодного виклику, а може бути і 5-6 викликів – загасити пожежу, зняти тварину з дерева, розчистити проїзд, ліквідувати наслідки негоди тощо.

– Ми умов договору дотримуємося, ходимо стабільно на роботу і сумлінно її виконуємо. Але нам заборгували зарплату за пів року, місяця півтора тому отримали лише частину виплат за грудень. Комунальні рахунки не оплачені, а кредитні заборгованості вже давно прострочені. Особисто я продав свою автівку, щоб розрахуватися з боргами, – говорить сержант Богдан Курган.

Його колеги додають, рятує те, що у когось дружина заробляє, комусь діти допомагають фінансово, а хтось бере додаткову роботу не за фахом.

11361– Нам кажуть, що ми не маємо права виходити на мирні акції протесту, але цього і не хочемо. Наша ціль – відстояти свої права. Нашим сім’ям немає що їсти, тому ходимо на можливі підзаробітки. Комусь треба посапати город – ми йдемо, щось треба поштукатурити – йдемо. А що робити? Ми виживаємо! – обурюється прапорщик Олександр Рябокінь.

За словами пожежників, якщо не буде зарплат, нікому буде працювати і пожежну частину можуть закрити. Тоді без оперативної допомоги рятувальників залишаться жителі Смолінської громади, а також сусідніх населених пунктів.

– Найближчі пожежні частини у Малій Висці і Добровеличківці. Зараз на виклик, в залежності від місця події, ми приїжджаємо за 5-10 хвилин. Якщо будуть їхати з Добровеличківки, наприклад, це займе півгодини. Якщо станеться пожежа у будинку, то за цей час людина лишиться без житла, – кажуть рятувальники.

Позиція ДП «СхідГЗК»

11367– Нині у нас дійсно існує заборгованість перед цією частиною. Провели переговори з керівником 34 державної пожежно-рятувальної частини. Враховуючи, що «СхідГЗК» переходитиме в оперативне управління державного підприємства «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом», ситуація найближчим часом покращиться. У крайньому випадку перестанемо нарощувати борги, а згодом їх виплатимо. Поки шахта існує, у нас будуть із частиною договірні відносини, які регулюватимуться чинним законодавством. У майбутньому, коли Смолінську шахту переведуть у режим рекультивації, тобто відновлюватимуть оброблений ландшафт, то подальшу долю пожежної частини вирішуватиме їхнє місцеве керівництво. Вони можуть бути частиною, яка обслуговує смолінську терито­ріальну громаду, – прокоментував «КП» заступник генерального директора ДП «СхідГЗК» Вадим Косаренко.

Позиція Смолінської селищної ради

11368– Корінь зла у цій ситуації не «СхідГЗК». Це – небажання керівництва обласного управління державної служби з надзвичайних ситуацій забезпечити жителів громади спеціалістами із захисту від надзвичайних ситуацій. Наша частина об’єктова – охороняє Смолінську шахту, яка вже не потребує цих послуг. ДП «СхідГЗК» не може оплатити послуги за договором, тому виникла заборгованість не тільки із заробітної плати, а й з інших видаткових зобов’язань. ДСНС області не має бажання надати іншого статусу частині та перевести її на фінансування із загального фонду державного бюджету. Це все зробити можливо, треба лише бажання, – вважає голова Смолінської громади Микола Мазура.

Селищна рада звернулася до президента, прем’єр-міністра, голів обласної і Верховної рад, міністра внутрішніх справ, голови служби ДСНС України. Поки що отримала відповідь лише на останній лист.

– У ній зазначалося, що переведення частини з об’єктової у державну неможливе. Нам радять створити місцеву пожежну охорону, але це підходить лише для населених пунктів без багатоповерхівок, де можуть виїхати два рятувальники з бочкою води, щоб приборкати вогонь. Але для нашої великої громади такий варіант абсолютно не прийнятний. У Смоліному 11 дев’ятиповерхових будинків і 21 будинок п’ятиповерховий, – пояснює Микола Мазура.

На його думку, зберегти пожежну частину можна, якщо її таки переведуть на фінансування із загального фонду державного бюджету. Адже громада не в змозі взяти на свій баланс пожежну частину, бо немає грошей.

– Будучи на державному фінансуванні, ми б могли обслуговувати частково й інші райони та громади, адже нам доїхати ближче, ніж іншим пожежно-рятувальним службам. Настільки я розумію, ДП «СхідГЗК» готове передати техніку, яка зараз є у них на обслуговуванні, безкоштовно у тому випадку, якщо частину переведуть з об’єктової у державну пожежну. На території Кіровоградської області функціонує близько двадцяти ДПРЧ на державному фінансуванні. У кожної з цих частин завжди є якась вакансія. Теоретично, якщо з кожної з цих частин перевести всього лише по одній вакансії до 34 ДПРЧ, а з управління ДСНС у Кіровоградській області перевести п’ять вакансій (кошти на які закладені до бюджету), то таким чином держава зможе фінансувати 34 ДПРЧ без додаткових, незапланованих витрат, – вважає очільник громади.

Позиція головного управління ДСНС в області

Частина знаходиться на утриманні державного підприємства «Східний гірничо-збагачувальний комбінат», але відноситься до управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в області, як об’єктовий підрозділ.

11369– Із самого початку надходження повідомлень від ДП «СхідГЗК» про можливе скорочення пожежно-рятувального підрозділу у селищі Смоліне це питання супроводжувалось особисто начальником головного управління в області та його заступниками. Завдяки проведеній роботі, окрім збереження підрозділу за умови мінімального скорочення його штатної чисельності на 5 посад, 8 лютого уклали договір на надання послуг на 2021 рік між ДП «СхідГЗК» та 34 пожежною частиною. Також протягом січня-травня погасили заборгованість перед співробітниками за минулий рік на загальну суму один мільйон 150 тисяч гривень. Наразі загальна сума боргу 3 мільйони 444 тисячі гривень, – розповідає «КП» помічниця начальника головного управління ДСНС України у Кіровоградській області з питань зв’язків зі ЗМІ та роботи з громадськістю Оксана Мачак.

17 березня рятувальники подали позов до господарського суду Кіровоградської області про стягнення заборгованості та штрафних санкцій за договором на обслуговування Смолінської шахти ДП «СхідГЗК» 34 державною пожежно-рятувальною частиною.

– З боку головного управління для цього буде надана вся необхідна правова та юридична допомога і забезпечення. Розгляд питання по суті Дніпропетровським господарським судом призначили на 21 липня, – каже Оксана Мачак. – 23 червня відбулася робоча зустріч начальника головного управління ДСНС в області Віталія Миронюка з першим заступником директора ДП «СхідГЗК» Вадимом Косаренком, під час якої стало відомо, що 22 червня на нараді у Кабінеті Міністрів України прийняли рішення щодо підготовки розпорядження в термін до 30 червня про передачу ДП «СхідГЗК» в оперативне підпорядкування НАЕК «Енергоатом», що у свою чергу дозволить стабілізувати фінансовий стан підприємства та сприятиме погашенню заборгованості перед працівниками комбінату та 34 державної пожежно-рятувальної частини.

Зазначений пожежно-рятувальний підрозділ знаходиться на окремому штаті, який затверджується окремим наказом ДСНС України. А переведення підрозділу на державне фінансування неможливе, оскільки це суперечить вимогам постанови Кабміну «Про ефективне використання державних коштів».

– Тобто подання Кабінету Міністрів України пропозицій та прийняття власних рішень щодо збільшення чисельності працівників підпорядкованих органів та установ є протизаконним. Також є неможливим комплектування штатної чисельності 34 ДПРЧ за рахунок штатних одиниць пожежно-рятувальних підрозділів головного управління ДСНС у Кіровоградській області. Якщо перемістити хоча б одну посаду з будь-якого підрозділу ДСНС, то неможливо буде забезпечити на підконтрольній території ефективне виконання особовим складом цього підрозділу завдань за призначенням, а саме захист населення та відповідних територій від надзвичайних подій і ситуацій. Питання подальшого функціонування цієї частини та фінансування пожежно-рятувального підрозділу на належному рівні є одним із пріоритетних завдань у діяльності головного управління та знаходиться на постійному контролі керівництва, – підсумувала Оксана Мачак.

Що далі?

Нині рятувальники створюють профспілку, щоб більш продуктивно захищати свої права та відстоювати функціонал 34 державної пожежно-рятувальної частини.

Також планують звернутися до Кабміну, щоб збільшити кількість персоналу і перевести частину до складу територіальної, яка відноситиметься вже до Смолінської громади.

 

113631136211364



текст: Дарина Кожухар-Сопілка, Наталка Маринець
фото: Олександр Майоров, з відкритих джерел

e-max.it: your social media marketing partner