Тетяна Пучка: Сільські жителі звикли, що сільський голова вирішує всі питання

,

11293Наближеність до обласного центру, а ще потужні підприємства на території значно відрізняють громади спроможні від тих, які не мають достатніх фінансових можливостей для розвитку. Утім, аби бути особливими, не завжди потрібні гроші. Коли приїжджаєш у Катеринівку, що у Кропивницькому районі, одразу вражає дух місцевого патріотизму. Ще з околиці зрозуміло – зустрічає українське село. Кожна зупинка – маленький форпост із прапором України, жовто-сині кольори тут буквально на кожному стовпі і на кожному фасаді будинку. А ще сільські вулиці вражають чистотою, гарними тинами з лози і морем квітів. За час існування Катеринівська громада довела, що вона спроможна, сильна й успішна, тут дбають і про територію, і про людей. На місцевих виборах, що відбулися торік у жовтні, головою громади жителі обрали Тетяну Пучку. Чим живе сьогодні Катеринівська громада, які зміни тут відбулися і які завдання ставить – «КП» запитала у сільського голови.

– До Катеринівської територіа­льної громади в тому форматі, яка існувала після першого об’єднання 2017 року, входили села Катеринівка, Обознівка, Олексіївська і Володимирівська сільські ради. Територія, ви самі бачите, європейського рівня, особливо у Катеринівці. Олексіївка була приблизно на такому ж рівні, бо там є потужне підприємство ЗАСТ «Олексіївське», яке опікувалося селом. Володимирівка трохи відставала, бо ключового підприємства там немає, а є багато одно­осібників. Але в минулому році це село також підтягнули. Дуже багато зробили: дві лінії зовнішнього освітлення, дитячий садок, відремонтували школу, клуб, зробили дорогу біля школи. Відповідно і рівень села піднявся. Ці три сільські ради стали практично на одному рівні. З жовтня минулого року після виборів до нас приєдналися ще три території – Грузьке, Овсяниківка і Могутнє. Тож сьогодні наша громада складається з колишніх шести сільських рад, – розповідає Тетяна Пучка.

За словами сільського голови, нині багато робиться для розвитку території, оскільки громада має спроможний бюджет, дохідна частина якого після об’єднання збільшилася.

– Сільський бюджет почав наповнювати податок на доходи фізичних осіб, плата за землю. Дохідна частина суттєво збільшилася і з’явилися можливості направляти кошти на розвиток території. Ми купили асенізаційну і сміттєприбиральну машини. Кожного року здійснюємо капітальні й інші ремонти. З об’єднанням у нас з’явилося значно більше можливостей, – розповідає голова громади.

Якісні зміни на території Катеринівської територіальної громади помітні неозброєним оком. Тут діє комунальне підприємство «Обрій», яке повністю забезпечене технікою, працівниками, котрі відповідають за благоустрій території – від покосу бур’янів до невеликих ремонтів, встановлення дитячих, спортивних майданчиків. За кожну територію відповідають працівники комунального підприємства. До своїх обов’язків вони ставляться сумлінно, тож вулиці сіл доглянуті і чисті. У перспективі – ще багато запланованих робіт для розвит­ку території громади.

– У цьому році плануємо відре­монтувати вулицю Мухамедієва в Грузькому, зробити капітальний ремонт покрівлі і фарбування стін у дитячому садочку у Катеринівці, капітально відремонтуємо котельню в школі села Олексіївка. Там обладнаємо автоматизовану систему подачі пілетів, зробимо ремонт приміщення котельні. На сьогоднішній день усі школи ми утримуємо в повному обсязі. Люди хочуть, щоб в кожному населеному пункті кожна школа мала 11 класів. У нас такі можливості є, ми школи не закриваємо і не знижуємо ступінь. До того ж усіх дітей харчуємо безплатно, – каже співрозмовниця «КП».

Показником якості життя в селі є міграція населення. Звісно, на це впливають загальнодержавні чинники, але є й місцеві особливості. Тетяна Пучка каже, в Катеринівській громаді ситуація стабільна.

– Наша територія відрізняється від західних регіонів, у нас нема такого, коли пів села десь на заробітках. У нас є сільгосп­підприємства, де люди працюють офіційно, мають нормальні заробітні плати. Крім того, на території Катеринівки є потужне підприємство «Кіровоградське рудоуправління», де гідна заробітна плата, – пояснює сільський голова.

Життя в селі простіше і відкритіше. Зазвичай тут усі про все знають, і з усіма питаннями йдуть до сільського голови.

– Звертаються з різними питаннями. Дуже багато земельних питань, хтось щось із сусідами з’ясовує, комусь треба впорядкувати документи. Ми й самі спонукаємо до того, щоб люди узаконили свої присадибні ділянки, землю під будинками тощо, бо скоро набуде чинності закон про ринок землі. До мене доступ простий, немає ніяких перепон для відвідувачів. Сільські жителі звикли, що сільський голова вирішує всі питання. Інколи звертаються навіть зі смішними проблемами, але для них і це важливо. Люди ж цим живуть…, – насамкінець відзначила Тетяна Пучка.

текст: Любов Попович
фото: Олександр Майоров
e-max.it: your social media marketing partner