Прокурору Душинському суд дав сім років. Рішення оскаржуватимуть всі

,

1348Майже після року слідства і судових процесів Новомиргородський районний суд оголосив вирок у справі екс-помічника прокурора Анатолія Душинського. Той, будучи п’яним за кермом, на власному позашляховику на смерть збив 17-річного Сашка Богатирьова у Кіровограді.

Тоді сестра Сашка – Аня розповідала «КП», що у вечір трагедії брат мав би бути вдома, на сімейному святі – 11-го жовтня батько святкував день народження. Що він робив о четвертій ранку на Шосейній вулиці – не знає. Уже згодом камери спостереження вказали на те, що Сашка збили біля магазину «Килими» і ще кілька метрів протягли за собою.

– Нашого Сашка 40 кілограмів було. Йому все переїхали, на ньому живого місця не було. Машина втратила номерний знак, а цей негідник ще посмів повернутися на місце за ним! Він його так тягнув, що брат кросівки погубив, у нього шкарпетки були зчесані і п’яти. Це з якою швидкістю треба було їхати, щоб зчесати людині шкарпетки і весь одяг? Нам його вже ніхто не поверне, – плакала тоді сестра.

Власне, за втраченим номером автівки і вдалося установити, що машина належить помічникові прокурора Анатолію Душинському. І хоча той спочатку заявляв, що за кермом був його батько, слідство встановило істину.

З моменту трагедії минув майже рік. За цей час згорьована родина Богатирьових і друзі хлопця мріяли лише про одне: щоб винуватця у смерті Сашка покарали за всією суворістю закону. Останнє судове засідання відбулося у вівторок. Суд вирішив засудити Душинського до семи років ув’язнення. Однак ані рідні загиблого, ані прокуратура, ані захист винуватця ДТП не згодні з вироком. Перші вважають, що прокуророві дали мало, останні – що забагато.

Душинський неодноразово змінював свідчення
Інтереси Богатирьових у суді представляло двоє юристів – Ніна Сандул і Геннадій Нікішов. Обидва переконані: у ході досудового слідства правоохоронці зібрали всі необхідні докази, які вказують на провину Душинського. Відтак, адвокати підтримали позицію прокуратури щодо міри покарання – вісім років позбавлення волі.

На суді адвокат Ніна Сандул почала свою промову з позитивних характеристик Душинському. Називала його успішним працівником прокуратури, законослухняним громадянином, який не притягався досі до кримінальної відповідальності і який має позитивні характеристики з місця роботи. Однак потім додала, що його самовпевненість в уникненні покарання і спричинила злочин.

Юрист також заявила, що суд має критично поставитися до свідчень обвинуваченого, оскільки під час слідства той то визнавав свою провину, то потім змінював власну позицію.

Натомість Геннадій Нікішов спочатку назвав роботу захисту «титанічною», а потім зауважив, що всі намагання довести невинуватість прокурора – «сізіфова праця».

Захист: Душинського треба виправдати
Тим часом адвокати прокурора наполягали на невинуватості клієнта. Майже двогодинні аргументи зводилися до одного: обвинувачений технічно не міг уникнути ДТП, а всі докази прокуратури підроблені.

Більше того, на думку захисту Душинського, той скоїв злочин з необережності. Тому його треба виправдати, а позашляховик «Mitsubishi Pajero», який вилучили як речовий доказ, повернути.

Представники прокурора також апелювали до ряду судово-інженерних транспортних експертиз, результати яких нібито вказували на те, що автомобіль Душинського рухався з допустимою швидкістю. Єдина біда – горіло лише ближнє світло і не були ввімкнені протитуманні фари…

Водночас захист неод­норазово наголошував, що слідчі працювали непрофесійно, спиралися на суб’єктивні факти, а зараз навмисно спотворюють висновки експертиз.

Душинський: Я був тверезий
На судовому засіданні мав слово і сам засуджений. Він сухо вибачився перед рідними загиблого хлопця і запевнив: якби мав можливість уникнути зіт­кнення, то неодмінно скористався б цим шансом.

Душинський зачитав кілька сторінок своїх заперечень і зауважень до висновків прокуратури. Стверджував, що був тверезий, а випив удома після ДТП, після чого прибув на місце аварії в якості пасажира.

Він також виправдовувався, що наїзд скоїв, бо загиблий не знав правил дорожнього руху, стояв посередині пішохідного переходу, а потім несподівано почав іти.

Крім того, Душинський заявив, що обвинувачення слідчого та прокуратури – вигадані і взагалі мали б свідчити на його користь.

Не сподобалася засудженому і робота слідчих, які, на його думку, неякісно провели розслідування.

– Складається враження, що слідчий Рохман був зі мною в автомобілі, перевірив у мене посвідчення водія, бачив, що я пив та зазирав на мій спідометр, – заявив Душинський і додав, що докази прокуратури вважає сфальсифікованими. Для цього навіть продемонстрував результати почеркознавчої експертизи, згідно з якою підписи свідків і понятих нібито підроблені. Тому вимагав визнати його невинним у зв’язку з відсутністю складу злочину і повернути автомобіль.

Вирок суду
Попри заяви захисту Душинського і його самого, суд не знайшов пом’якшуючих обставин і вирішив позбавити прокурора волі на сім років.

Крім того, зобов'язав Душинського виплатити 150 тисяч гривень моральної шкоди на користь потерпілих.

Водночас суд позбавив прокурора чину молодшого радника юстиції. Автомобіль та мобільний телефон таки зобов’язав повернути Душинському.

Ми готові боротися до кінця!
Тим часом сестра Сашка – Аня заявила, що родина не згодна з рішенням суду. Каже, за такий тяжкий злочин це надто малий термін ув’язнення.

– Звичайно, Сашу нам ніхто не поверне, але це дуже м’яке покарання. Та сторона буде оскаржувати рішення, але ми готові боротися до кінця, – сказала вона у коментарі «КП».
e-max.it: your social media marketing partner