«Такого масштабного свята ми ще не бачили»: олександрійці про День міста

,

11259Свої 275 років відзначала Олександрія 29 і 30 травня. У ці дні місто наповнилося атмосферою свята, якого давно всі чекали. Заходи були на будь-який смак і вік – міські фестивалі, карнавальна хода, спортивні та розважальні програми, виставки робіт місцевих майстрів, виступи аматорських колективів та обласної філармонії, дитяче караоке, пішохідні екскурсії, велопробіг та атракціони… До святкування важливої дати команда міської ради готувалася заздалегідь, а тому міський голова Сергій Кузьменко встиг підготувати подарунки і від себе.

Міський голова Сергій Кузьменко особисто підготував олександрійцям чотири подарунки – фестиваль вуличної їжі, презентацію нового олександрійського пива, концерт MONATIK та польоти на повітряній кулі. Щоправда, польоти довелося перенести. Коли буде безпечний вітер, усіх, хто виграв запрошення, піднімуть над містом на висоту понад 30 метрів.

Люблю Олександрію за…

11261Щоб отримати від міського голови запрошення на підйом на повітряній кулі, треба було написати в коментарях до його посту, за що любите Олександрію. Майже дві тисячі людей (!) залишили свої коментарі!

«Місто великих надій. Місто великих звершень. Місто любові… Місто краси…».

«Воно насичене особливим колоритом, його вулиці переповнені весняним настроєм, а люди – привітні і доброзичливі».

«Місто, де затишно та красиво!».

«Це рідний куточок! Тут дивовижні заходи сонця!».

«Ані сердитий Берлін, ані романтичний Париж, навіть діловий Амстердам не замінять ніколи нашу Олександрію…».

«Найкраще місто в світі!».

Сто переможців, які отримали по два запрошення, визначили рандомно, тобто автоматично через спеціальну програму. Дату польотів перенесли до настання сприятливої погоди, а тому для цих щасливчиків свято ще продовжиться.

11265Фестиваль вуличної їжі

Такий захід Олександрія побачила вперше. Свої страви презентували ресторатори з Олександрії, Кропивницького та Кременчука. Равлики, японські десерти, мідії, лангустини та овочі на грилі, бограч, казани плову та море шашлику…

За 10 годин – порожні прилавки!

– Приємно, що нарешті наші містяни почали розуміти поняття культурний відпочинок (без «в хлам»), толерантність (без штовханини), що все – з любов’ю до кожного! – прокоментувала олександрійка Оксана Демченко.

Нове олександрійське пиво

Родзинкою свята стала презентація нового олександрійського пива.

– Ми знайшли старий рецепт, за яким колись варили пиво на Олександрійському пивзаводі. Передали його крафтовим пивоварам і попросили не те щоб повторити його, а зробити ще кращим! Зварили три тонни до Дня міста! Хочемо дізнатися думку олександрійців, як їм смак. Ті, хто вистояли чергу і витримали ажіо­таж, приєдналися до справді історичної дегустації! – зазначив Сергій Кузьменко.

– Я взагалі-то не вживаю алкоголю, але заради інтересу простояв у черзі за пивом півтори години! Це найдовша черга в моєму житті. Коли спробував пиво, його смак одразу переніс мене в кінець 90-х, коли цей напій продавався ще в жовтих бочках. Дуже задоволений пивом! – сказав олександрієць Владислав.

 

1126211263

Нагородження

11268Вперше Олександрія відійшла від традиції і щорічні найвищі міські відзнаки вручили на центральній площі на відкритій сцені. Нагороди вручали міський голова Сергій Кузьменко та секретар міської ради Вікторія Косяк.

У номінації «Підприємець року» рішенням ради конкурсу переможцем обрали приватного підприємця Олександра Жосана.

«Талантом року» стала студія спортивного бального танцю «Viva».

Перемогу в номінації «Керівник року» отримав директор навчально-виховного комплексу «Ліцей інформаційних технологій» Руслан Шульга.

«Громадським лідером року» обрали голову благодійної організації Олександрійський благодійний фонд «Шлях до життя» Анатолія Тримбача.

У номінації «Молодіжний лідер року» переможцем став учитель фізичного виховання, тренер із військово-спортивного багатоборства патріотично-спортивного клубу «Захист» Олексій Кравченко.

«Професіонал року» – голова правління ОСББ «Арка» Олександр Гончаренко.

У номінації «Установа, підприємство, заклад, організація року» перемогла школа усного рахунку «Соробан».

Рішенням сесії Олександрійської міської ради звання «Почесний громадянин міста Олександрія» присвоїли посмертно завіду­вачу інфекційного відділення стаціонару Центральної міської лікарні Олександру Табунцю. Пам’ятний знак та стрічку отримала його дружина.

– Вперше це звання дали посмертно. У нас єдиним номінантом та кандидатом на цю нагороду був наш лікар-інфекціоніст, який захворів на COVID-19 і від наслідків цієї хвороби помер. Він був першим, хто став на передову в боротьбі з коронавірусом, – прокоментувала «КП» Вікторія Косяк.

Почесну відзнаку громади «За заслуги перед містом Олександрією» вручили трьом олександрійцям: директорці Олександрійської міської централізованої бібліотечної системи у 1982-2016 роках Жанні Городецькій, голові ради ветеранів спорту в місті Олександрії Миколі Олефірову та вчителю математики Ліцею інформаційних технологій Ларисі Халізовій.

– Кожен із нас любить наше місто по-своєму. Але всі ми любимо його однаково – щиро і назавжди! Я люблю Олександрію за те, що в ньому є ви – олександрійці! – сказав зі сцени Сергій Кузьменко.

 

11269

MONATIK і святковий феєрверк

Хедлайнер свята MONATIK зібрав повну площу! Спеціально на концерт їхали гості з інших міст та сіл. За підрахунками команди співака, на площі було більше 25 тисяч людей.

«Олександріє, це було просто вау! Дякую вам! З Днем міста!», – записав музикант відеозвернення після концерту.

 

112701127111272

Фінансування

Одне з найчастіших питань, яке ставили в соцмережах, – скільки ж втратив міський бюджет на такому святкуванні?

На проведення Дня міста з міського бюджету виділили 146 тисяч гривень.

– Найбільша сума – це оформлення локації фотозон та сцени, привітання новонароджених дітей і одруженої пари, створення фільму про Олександрію, сувенірна продукція, транспортні витрати та оренда костюмів, – прокоментувала Вікторія Косяк.

Основну частину заходів, у тому числі й виступ MONATIK, профінансували спонсори.

 

1126011264

текст: Олена Сідорова
фото: Олександр Майоров

e-max.it: your social media marketing partner