Дмитрівська громада отримала відзнаку програми USAID DOBRE

,

11257Три кращі громади України, учасниці Програми USAID DOBRE, отримали відзнаки за вимірами «Індексу спроможності місцевого самоврядування». До трійки взірцевих громад увійшла Дмитрівська сільська територіальна громада колишнього Знам’янського, а нині Кропивницького району, а також Миколаївська сільська та Софіївська селищна територіальна громади з Дніпропетровщини.

Кращі громади визначали за чотирма критеріями: стратегічним розвитком, фінансовою спроможністю, рівнем надання послуг і взаємодією з жителями. В Україні до Програми USAID DOBRE долучилися дві сотні громад, з яких 75 – тільки за останній рік. Багато громад уже отримали відзнаки.

Це не повний перелік переможців, бо насправді, переможцями стали всі, хто взяв участь у цій Програмі, – наголосив заступник Міністра розвитку громад та територій України В’ячеслав Негода.

– Програма USAID DOBRE дала нам великий багаж знань. Це цікаві навчання, тренінги, семінари, конференції, де ми обмінювалися думками та отримували новий досвід. Програма DOBRE допомогла нам «розворушити» людей навіть у маленьких населених пунктах, де тепер створюються громадські організації та ініціативи. Ми разом перемогли скептичне ставлення тих, хто вважає, що без колишньої опіки громади не можуть самостійно розвиватися, – сказала під час отримання нагороди голова Дмитрівської громади Наталія Стиркуль.

Програма USAID DOBRE спрямовує свою підтримку у громади, щоб допомагати їм набувати навички і користуватися тими можливостями, які дає децентралізація, зазначив Директор Місії USAID Джим Хоуп.

– У результаті нашого партнерства і наполегливої спільної роботи зараз громади впроваджують гендерно-відповідальне управління, залучають громадян до ухвалення рішень, впроваджують ІТ-системи управління. Це надзвичайний прогрес, – наголосив Джим Хоуп.

Успішним досвідом поділилася Людмила Білокоз, заступниця голови Новоукраїнської територіальної громади, яка отримала відзнаку Програми USAID DOBRE два роки тому.

– Нам знадобилося чотири роки, щоб впровадити інструменти спроможності громади. Зразу вчи­лися, потім пробували самостійно працювати і лише після цього почали користуватися результатами інструментів стратегії. Для себе визначили три ключові моменти, без яких важко досягти позитивного результату: лідер громади має запалити всіх своєю ідеєю, має бути командна робота і надзвичайно важливо чути голос кожного жителя громади, – розповідає Людмила Білокоз.

Учасники церемонії нагородження були єдині в думці – відзначення взірцевих громад, учасниць Програми USAID DOBRE, – важливе мотиваційне рішення. Програма USAID DOBRE допомогла і підтримала бажання громад розвиватися, а ті відповідно довели, що здатні бути самостійними і спроможними, що вони чують голос своїх жителів і свою стратегію будують на партнерській основі. Громади-партнери Програми USAID DOBRE, які продемонстрували кращі результати стратегічного розвитку і самостійності, стали прикладом для майже півтори тисячі інших громад України, які долучилися до реформи децентралізації. Нагородження взірцевих громад – це не тільки особиста увага керівництва Програми USAID DOBRE до них, це прекрасна нагода обмінятися досвідом, поділитися знаннями і розбудити бажання стати кращими для інших громад, які не є учасниками Програми. Дуже добре, що до цієї співпраці залучають засоби масової інформації. Завдяки такій комунікації про позитивний досвід успішних територіальних громад дізнається вся Україна.

Під час конференції «Громади на шляху до спроможності» відбулися тематичні панелі за участі представників програм міжнародної технічної допомоги та асоціацій, громад-партнерів Програми USAID DOBRE. Учасники поділилися практичним досвідом розвитку громад, а саме: у стратегічному плануванні, у залученні громадськості до прийняття рішень, у посиленні міжмуніципальної співпраці та налагодженні партнерства із представниками бізнесу.

Нагадаємо, у 2019 році Програма DOBRE нагородила перших лідерів у спроможності під час щорічної конференції «Стратегічний розвиток та інвестиції». На Кіровоградщині тоді взірцевими стали Новоукраїнська і Маловисківська міські територіальні громади.

текст: Любов Попович
фото: УКМЦ
e-max.it: your social media marketing partner