Із Кіровоградщини – на Донбас. Студенти Донецького медуніверситету – проти закриття філії у Кропивницькому і переведення її у Краматорськ

, КП

11209Рішення Вченої ради університету про закриття підрозділу в обласному центрі для студентів стало як грім серед ясного неба. Ніхто з них не знав про закриття вишу, а тому продовжували навчатися і готуватися до сесії у звичному режимі. Про те, що рада прийняла відповідне рішення, студенти дізналися з соцмереж і були шоковані та розгублені – як їм бути далі. Зараз вони категорично проти такого рішення і хочуть, аби філію зберег­ли, щоб продовжити навчатися і працювати в обласному центрі.

У Кропивницькому підрозділ Донецького медичного вишу відкрили у 2016 році. Зараз тут навчається майже тисяча студентів, із них – близько 600 українці, решта – іноземці. У закладі – 192 працівника, з яких близько 120 – науковці і педагоги.

Рішення Вченої ради ДНМУ

Його прийняли 12 травня, а вже наступного дня опублікували наказ про введення рішення в дію.

«1. У зв’язку з неможливістю виконання ліцензійних умов провадження освітньої діяльності (…) з метою уникнення порушень законодавства України у сфері вищої освіти, припинити провадження освітньої діяльності ДНМУ у місті Кропивницький після закінчення 2020/21 навчального року.

2. (…) розглянувши пропозицію в.о. ректора, ліквідувати територіально відокремлений структурний підрозділ ДНМУ у Кропивницькому після закінчення 2020/21 навчального року шляхом переведення медичного факультету №2 та міжнародного медичного факультету до Краматорська», – йдеться у рішенні Вченої ради Донецького національного медичного університету.

Позиція студентів

11213Після оприлюднення рішення студенти запустили флешмоб у соц­мережах #ЗАХИСТИТИ_ДНМУ. На чорному фоні вони публікували на своїх сторінках заклики дати їм можливість продовжити навчання у медвиші у Кропивницькому.

А вже у вівторок, 18 травня, більше сотні студентів вийшли на акцію протесту під стіни підрозділу Донецького національного медичного університету в обласному центрі. У руках вони тримали прапори і плакати «Захисти ДНМУ Кропивницький», «Області потрібні лікарі», «Кропивницькому медичному факультету бути» та інші і вигукували: «Збережіть медичний університет», «Save our university».

– Наразі кордони Індії закриті і немає змоги повернутися додому. А щоб перевестися в навчальний заклад в інше місто треба дуже великі гроші. Наші родини просто не спроможні забезпечити нас, – пояснює свою участь в акції студент з Індії Капіл Мажюмдар.

11212– Посольство Індії забороняє нам переводитися в інші навчальні заклади. Якщо вступили в один нав­чальний заклад, саме його необхідно закінчити. Інакше дипломи будуть не дійсними. У нас немає бажання їхати на прикордонну зону, де на межі відбуваються бойові дії, – додає землячка Капіла студентка Пандіт Анкіта.

Юрій Таран приїхав на навчання з Херсона. Хлопець закінчує 4 курс і паралельно працює медбратом в обласній лікарні. Після отримання диплома планував працювати лікарем у Кропивницькому.

11211– Нас запевняли, що ми будемо навчатися у цьому місті і саме за цієї умови сюди вступали багато студентів. У п’ятницю нам сказали, що філію закривають. Нас не попереджали і фактично навіть не дали час підібрати собі інший виш. Просто поставили перед фактом – або переїжджайте у Краматорськ, або шукайте інший навчальний заклад. Але знайти виш за кілька місяців дуже складно. Багато хто вже працює у лікарнях. В обласній лікарні – мінімум по 3-4 студенти. У нас насправді гарні клінічні бази, є домовленості. А тепер закривають факультет через те, що у нас не вистачає викладачів, яких керівництво університету і набирало. Просто шок, розчарування. Досі не віриться, що те, що будували роками, ось так можна в один момент знищити, – каже Юрій.

11210Студенти готові навіть звертатися до суду.

– Про закриття нас ніхто не попереджав! У договорі чітко вказано, що на момент навчання ми будемо у місті Кропивницький із 1 по 6 курси включно. Порушуються умови договору і студенти мають намір звертатися до юристів. Ми закликаємо обласну раду, Кабмін, Офіс президента почути нас і зробити все можливе для скасування рішення Вченої ради. Студенти розгублені. У когось немає грошей на переїзди в інші міста, бо нині рік навчання коштує від 40 тисяч гривень, а коли вступали 5 років тому було 14 тисяч. Дуже багато наших студентів працюють у лікарнях і змушені будуть звільнитися, щоб перевестися до інших вишів. Ті, у кого маленькі діти, змушені будуть забрати документи і не продовжувати навчання. Багато різних причин. Нам обіцяли навчання саме тут і ми погоджувалися саме на це, – каже студентка 5 курсу, заступниця голови студентського самоврядування Яна Соболь.

Позиція керівництва підрозділу ДНМУ у Кропивницькому

11208– Спеціальна комісія перевіряла наш заклад на відповідність ліцензійним вимогам. Їх дуже багато – ві­д адміністративно-господарської частини до науково-педагогічного колективу. В жодній із цих частин ми не відповідаємо ліцензійним вимогам. Тому, відповідно, оформити ві­докремлений підрозділ ми не можемо. Адміністративно-господарські питання ще можна якось вирішити, а науково-педагогічний колектив, на жаль, ні, він не відповідає вимогам зовсім. Ми не впевнені, що відповідатимемо цим вимогам навіть через рік. Що сталося, те сталося. Вчена рада винесла своє рішення, наказ є, зворотного ходу не буде, – каже виконуючий обов’язки керівника відокремленого підрозділу Донецького національного медичного університету у Кропивницькому Сергій Нестеров.

За словами посадовця, адміністрація максимально вирішуватиме питання переведення кожного студента і працівника підрозділу.

– Іноземні студенти – контрактники. Проблем із їхнім переведенням не буде. Вони продовжать навчання в інших підрозділах ДНМУ, де є відповідні бази і відповідні ліцензійні освітні програми. Українським студентам запропонують різні варіанти. За бажанням бюджетники можуть перевестися в наші філіали – у Краматорськ чи Маріуполь. Якщо ви хочете отримати освіту, рік можна повчитися в іншому місті. Там є медична база. Хто не захоче продовжувати навчання у наших підрозділах, ми ведемо перемовини з Запоріжжям, Києвом, Дніпром і Полтавою про прийом наших студентів у їхні заклади. Намагатимемося врахувати всі побажання студентів, щоб мінімізувати їхні ризики лишитися без диплома. Також усім працівникам запропонують перевестися на нове місце роботи, згідно з Кодексом законів про працю, – зазначив Нестеров.

Позиція обласної влади

11214– Ще у квітні ми запрошували до розмови виконуючу обов’язки ректорки Донецького національного медичного університету Майю Єрмолаєву, щоб уникнути прийняття цього рішення. Вона повідомила, що спочатку у виші проведуть Вчену раду, а потім уже приїде поспілкуватися. Але ж ми розуміємо, що прийняття такого рішення вже унеможливлює наш діалог із цього питання, бо рішення юридично прийняте. Вчора (17 квітня – «КП») я, як голова обласної ради, звернувся до Міністра охорони здоров’я, щоб не допустити підписання цього документа, – сказав голова обласної ради Сергій Шульга.

«Станом на 2021 рік у закладі створено анатомічний музей, два комп’ютерні класи, відповідні аудиторії забезпечено сучасними мікроскопами, препаратами та інтерактивним обладнанням. За підтримки обласної ради та обласної державної адміністрації проведено роботу з відкриття 13 клінічних баз в обласних лікувальних закладах. Поступово формувалися лабораторні бази.

(…) Відповідно до Статуту ДНМУ структурні підрозділі утворюються та ліквідуються за рішенням Вченої ради ДНМУ за погодженням із уповноваженим органом управління, яким є Міністерство охорони здоров’я України. Під час прийняття остаточного рішення щодо погодження закриття медичного факультету №2 і міжнародного медичного факультету у Кропивницькому просимо взяти до уваги, що медичні заклади Кіровоградської області недоотримають таких необхідних у даний час кваліфікованих кадрів (зараз у лікарнях працюють 110 студентів), залишаться без роботи викладачі та обслуговуючий персонал, буде втрачено матеріальну базу закладу, яка створювалася протягом п’яти років.

Кіровоградська обласна рада, як представник спільних інтересів територіальних громад області, звертається до Вас, шановний пане міністре, з проханням залишити медичний факультет №2 та міжнародний медичний факультет ДНМУ в Кропивницькому і зі свого боку запевняє, що всіляко сприятиме їхній ефективній роботі», – йдеться у зверненні голови облради.

А поки студенти і викладачі чекають на приїзд виконуючої обов’язки ректорки університету Майї Єрмолаєвої, який попередньо запланували на 24 травня. Під час зустрічі хочуть обговорити ситуацію, а також запропонувати варіанти продовження навчання студентам і роботи працівникам закладу.

 

11216112181121711219

 

11215

текст: Наталка Маринець
фото: Олександр Майоров, архів «КП»

e-max.it: your social media marketing partner