«КП» дослідила, чому люди несуть на кладовища штучні букети і якої шкоди завдають екології

,

11175Щороку після Великодня усі ринки міст і сіл «вибухають» різнобарв’ям штучних квітів. Для торговців цим крамом – це пік сезону, бо люди масово підуть на кладовища поминати рідних і понесуть на могили неживі букети. Увесь той різнокольоровий яскравий мертвий полісад переміститься на цвинтарі, аби майоріти там до наступного року. Чому мертвим несуть мертве, якої шкоди екології завдають пластик і полімери, з яких виготовлені букети, чи є альтернатива традиції нести на могили рідних сміття? Відповіді на ці запитання шукала «КП».

Екологічна шкода на сотні років

Уже кілька років поспіль в Україні точиться дискусія, які квіти нести на кладовища у поминальні дні: живі чи штучні. В Україні, і на Кіровоградщині, зокрема, за кілька останніх десятиліть міцно прижилася традиція прикрашати могили штучними квітами. З одного боку – вони довго зберігають колір і не псуються, з іншого – коштують недорого. Утім, навряд чи хтось задумується над тим, якої шкоди зав­дає ця мертва краса екології. Якщо у містах на кладовищах сміття хоч якось збирають і вивозять на полігони твердих побутових відходів, то в селах здебільшого увесь торішній непотріб просто спалюють. Тим часом екологи наголошують, що пластикові вінки і квіти не мають нічого спільного з виявом християнської віри, це традиція, що поширилася у радянські часи і в Європі нічого подіб­ного немає.

Оскільки на законодавчому рівні ця традиція не врегульована, деякі громади, розуміючи проблему, самі забороняють нести на кладовища штучні квіти. Для прикладу, нещодавно таку заборону оголосили у Приютівській громаді Олександрійсь­кого району.

У Кіровоградському обласному лабораторному центрі наголошують, за утилізацію старих пластикових вінків та квітів відповідають місцеві громади. Саме вони мають дбати за прибирання кладовищ, а отже і забезпечити вивезення сміття на полігони твердих побутових відходів.

11176Фахівці лабораторного центру наголошують, під час спалювання пластикових квітів та вінків виділяється «ціла таблиця Менделєєва», а ще велика кількість діоксинів, які отруюють довкілля та мають негативний вплив на здоров’я людини. Також штучні квіти не можна закопувати, бо пластик та просочений парафіном папір розкладається майже сто років. Штучні квіти – це навіть не шанобливий подарунок мертвим, а справжня отрута для живих, що загрожує онкологічними захворюваннями.

Експерти з’ясували, що під дією кліматичних факторів, у процесі розкладу пластик виділяє отруту в атмосферу. Старі пластикові квіти викидають на сміттєзвалище, де вони пролежують тривалий час. Спалення таких квітів забруднює повітря токсинами і тим ми дихаємо. Це пряма загроза здоров’ю, особливо такі викиди сприяють виникненню онкологічних захворювань. Закопувати їх теж немає сенсу, бо вони не гниють. Знову ж таки, це шкода довкіллю. Зрештою, у сьогоднішні важкі економічні часи навряд чи логічно витрачати гроші на квіти, котрі згодом стануть сміттям.

За чи проти – вирішує гаманець

Керівник Кропивницького комунального підприємства «Ритуальні послуги» Юрій Вісяников дуже часто приносить живі квіти на могили родичів, а до штучних ставиться негативно.

– Дуже хочеться, щоб квіти на кладовищах стояли довго, щоб на могилках не було порожньо. Ми вже звикли до штучних квітів. Живі букети є найкращою альтернативою, але ж вони дуже швидко засихають. Ми повинні звикнути до того, що на кладовищах немає штучних квітів. Це просто традиція, яка поширилася в радянські часи, в Європі подібного немає. У європейських країнах під загрозою великих штрафів категорично заборонено приносити подібні пластикові прикраси на кладовище, – аргументує чоловік.

Переробці штучні квіти не піддаються, адже складно встановити тип пластика. Час їхнього розкладання в землі дуже тривалий – понад сто років. Утім ставлення у людей до таких могильних прикрас полярні. Одні – категорично проти, іншим до вподоби штучні квіти.

Кропивничанка Ольга Довга стверджує, що проблема штучних квітів та вінків дуже поширена. Каже, радості від мертвих квітів не відчуває, тож ніколи їх не купує. Натомість пенсіонерка Валентина Кучеренко свій вибір зупиняє саме на таких квітах. На свою пенсію може купити хіба кілька гілочок за 15-20 гривень, бо покласти треба на кілька могил родичів. А живі квіти коштують дорого, тож, може б і з радістю понесла на кладовище живі букети, проте грошей на них бракує.

11177На кропивницьких ринках цілі ряди з вінками, штучними квітами та стрічками. Для підприємців це сезонний заробіток. Попит на вироби для цвинтарів не спадає.

– Вірю, вже зовсім скоро всі відмовляться від пластикових квітів та приноситимуть покійним родичам лише живі букети. Щоб побороти ці традиції, мабуть, треба ширше ознайомлювати людей із проблемою забруднення довкілля. Мені моторошно читати прогнози екологів. У багатьох інших країнах кладовища дуже гарні, засаджені квітучими деревами та кущами, – говорить студентка ЦДПУ імені Винниченка Марія Радіонова.

Пенсіонерка Світлана Ревенко кожного року купує штучні квіти, щоб принести рідним на могили. Жінка вважає, що ці квіти є кращими, адже довго стоять і коштують дешевше за живі.

– Не бачу нічого поганого в таких квітах. Я звикла до того, що їх завжди купували бабуся і мама. Для мене це вже традиція. Через місяць ми їх спалюємо, не думаю, що це дуже шкодить навколишньому середовищу, – каже жінка.

Натомість кропивничанка Аліна Доленко штучні квіти не купує. Дівчина знає, який жахливий слід вони залишають у природі.

– Я завжди кладу на могили живі квіти або ж вінки із сухоцвітів, які через певний час перегнивають, на відміну від штучної пластмаси, що розкладатиметься сотні років. Найкраще – висаджувати різні рослини. Вони квітнутимуть цілу весну та літо. Як на мій погляд, допоки букет живих квітів не коштуватиме дешевше ніж віночок, або штучні квіти, ми ще довго будемо боротися з цією проблемою, – вважає дівчина.

Яка альтернатива?

Проти покладання на могили померлих штучних квітів висловлюються і церковнослужителі. Кажуть, альтернативою пластиковим букетам можуть стати вінки з живих квітів та хвої, живі квіти, висаджені в ґрунт, газонна трава, сухоцвіти та свічки.

Найбільш доречною для померлих, на думку священиків, є молитва, а також живі квіти – символ вічного життя. Українські кладовища завжди потопали в зелені, земля була вкрита килимом із барвінку. До слова, в європейських країнах штучні квіти заборонено приносити на кладовище. Прийнято нести лише живі квіти.

Православна церква України закликає відмовитися від пластикових квітів на кладовищах, наголошуючи, що вони не мають нічого спільного з християнською вірою і не допоможуть померлим.

Квіти, як і будь-яка атрибутика, не додають духовності процесу поминання. Тому краще приносити з собою живі квіти як данину пам’яті про покійних, висаджувати біля могил багаторічники, карликові чагарники або просто зробити доглянутий газон без квітів.

Як варіант – можна прикрасити могилу живими квітами в горщиках.

 


текст: Любов Попович, Аміна Клюй

фото: Ігор Демчук

e-max.it: your social media marketing partner