«КП» дізнавалася, що кропивничани покладуть у великодній кошик і у скільки він їм обійдеться

,

11165Із нетерпінням зазвичай усі чекають свята Великодня. Це відчуття ще більш посилилося, бо весна нині холодна і затяжна, а після довгого посту цьогоріч ще й свято пізнє – 2 травня. Враховуючи карантинні заходи, більшість вірян святкуватимуть Великдень вдома. Проте навіть це не відміняє святкової традиції: освячення великоднього кошика з продуктами. «КП» поцікавилася, що кропивничани покладуть до кошиків цьогоріч і скільки доведеться викласти з гаманців на традиційні паски, крашанки і м’ясні смаколики.

Складання великоднього кошика для українців – особливий ритуал. У різних місцевостях його наповнення різне, проте є обов’язкові продукти, які кладуть майже всі, щоб розговітися після тривалого посту і зустріти Великдень – це паска, писанки або крашанки, ковбаса, запечене м’ясо або сало, овочі. Віряни складають їх у кошики і несуть у церкву для благословення, щоб уже після освячення їх скуштувати. Проте часто до кошика потрапляє просто все те, що буде пізніше на столі, аби розговітися після тривалого посту: фрукти, овочі, вино, хоча представники церкви алкоголь освячувати не радять.

– Як і всі люди, готуюся до Великодня заздалегідь. Я тримаю піст, тому для мене це особливе свято, чекаю його, бо після можу вже їсти все, від чого тривалий час відмовлялася. Обов’язково на Великдень варю холодець. Домашня курка і свиняча гомілка обійшлися мені у 250 гривень. Крім того, купила кіло підчеревини для запікання –
це ще 120 гривень, звісно фарбуватиму крашанки, на родину беру 12 штук, бо стільки ж апостолів було, покладу ще ковбаси домашньої, шматочок м’яса, овочі. Звісно, буде головний атрибут кошика – паска. Загалом на святковий стіл уже витратила близько тисячі гривень, – розповідає 50-річна кропивничанка Наталія.

Про свій традиційний великодній кошик розповіла 71-річна пенсіонерка Ніна Степанівна.

– На освячення паску беру, яйця, а так що є: ковбасу, сир можна покласти, яблука, вино. У свій кошик покладу всього потрошку, на що вистачить моєї пенсії. Але більше ніж 500 гривень витратити на смаколики не можу, – розповідає літня жінка.

25-річний працівник IT-сфери Володимир розповів, що готовий витратити на свій великодній кошик приблизно 300-400 гривень. Каже, покладе паску, пиріжки, крашанки, ковбасу. Продукти купить у супермаркеті. На Великдень із родиною зазвичай відбуває нічну службу в монастирі в Холодному Яру.

Що ж до цін, то приготування паски вдома обійдеться приблизно у 120 гривень. За яйця на ринках обласного центру правлять по 30-35 гривень за десяток. Ціни на ковбасу, шинку та сири в супермаркетах досить помітно коливаються залежно від виробника та складу продукту, тож можуть коштувати починаючи від 60-80 гривень за кілограм до 180-200 гривень, масло обійдеться орієнтовно в 45-50 гривень за 200 грамів. За пів кілограма кисломолочного сиру на базарі просять 60-70 гривень. Таким чином загальна сума великоднього кошика для кропивничан може доходити до 520-550 гривень. Якщо ж додати туди ще яблука, помідори, огірки, вино, то вартість зросте ще на дві-три сотні гривень.

Тим часом служителі церкви наголошують, що продукти харчування – це не головний атрибут Великодня. Єпископ Кропивницький та Голованівський Отець Марк говорить, що звичка освячувати продукти – це українська благочестива традиція, проте вона не обов’язкова, такого звичаю немає у багатьох інших країнах.

– Для християн важливим є богослужіння і наша можливість зібратися у храмах для спільної молитви, а освячення продуктів – це другорядне. Звичайно, що кожен хоче покласти у великодній кошик щось краще, якісніше. Але треба всім християнам зважати, що цей кошик не для показовості: що ось, дивіться, я можу собі це дозволити, а для того, щоб частину певних продуктів символічно освятити, благословити і спожити, – наголошує панотець.

Отець Марк розповідає, що через карантинні обмеження цьогоріч церква просить своїх вірян доєднуватися до служіння через соціальні мережі або ж прочитати молитву вдома, за сімейним столом.

– Звичайно, деякі храми зроб­лять освячення на вулиці, щоб хто собі хоче, могли стати десь недалечко чи на подвір’ї храму і долучитися таким чином до молитви. У такому разі варто всім прихожанам дотримуватися соціальної дистанції і не наражати ні себе, ні інших на небезпеку, – радить єпископ Кропивницький та Голованівський Отець Марк.

Варто пам’ятати, що у Великдень до храму треба йти з молитвою, наголошує панотець. А їжа на святковому столі – то другорядне. Важливо зустріти свято з чистою душею і світлими помислами, з миром і у здоров’ї, пам’ятати, за що віддав своє життя Ісус Христос.

Христос воскрес! Воістину воскрес!

текст: Марина Козирєва
фото: Ігор Демчук
e-max.it: your social media marketing partner