Другий шанс кінотеатру «Мир» у Кропивницькому

,

11104Колишній кінотеатр «Мир», який понад півстоліття вірою і правдою служив жителям обласного центру, невдовзі може стати новим простором мистeцтвa тa poзвитку Кропивницького.

Ось що писала «Кіровоградська правда» у першому номері 1960 року: «Чудовий трудовий подарунок кіровоградцям напередодні нового року зробили працівники обласного будівельного тресту. Вчора вони здали в експлуатацію новий широко­екранний кінотеатр «Мир», споруджений за дев’ять місяців. <…> В ньому просторий зал на 509 місць, верхній і нижній вестибюлі, касовий вестибюль. Кіровоград поповнився ще одним культурним закладом. Сьогодні в ньому демонструється широкоекранний фільм «Пісня матросів».

Через півстоліття, у 1996-му, «КП» підіймала проблему функціонування на той час вже міського дитячого спеціалізованого кінотеатру. За рік до цього місцева влада ухвалила рішення про зміну статусу закладу з кінотеатру на центр культури і дозвілля дітей та молоді зі збереженням кінопрокату. Проте через брак коштів програму розвитку закладу не виконали. Тоді «Мир» зареєстрували як міський центр естетичного виховання, культури і дозвілля дітей та молоді. Міський відділ культури знайшов інвестора – філію польської фірми «Хорсе Кастл» – і підписав на 10 років договір про надання приміщення і майна для реконструкції та використання.

Все закінчилося приватизацією будівлі. Городяни сподівалися, що власник вдихне нове життя в місце, з яким у багатьох пов’язані теплі спогади. Але сподівання не виправда­лися. Протягом багатьох років будівля в центрі міста з німим докором дивилася на городян розбитими вік­нами і закладеними дверима.

Втім «Мир» – не єдиний заклад культури, на який чекала сумна доля. Кінотеатр «Зоряний» у 2005 році передали в оренду комерційній структурі на 49 років. Він повинен був залишатися об’єктом соціокультурної інфраструктури, але в ньому давно торгують спортивним одягом, а з минулого року і секонд-хендом. Нещодавно інвестори пропонували перетворити його в черговий продуктовий маркет, та не склалося. Депутати відмовилися змінювати цільове призначення приміщення, хоча яке відношення до культури має одяг, що був у використанні, – загадка.

11106Але повернемося до кінотеатру «Мир». Багато років він був завішений маскувальною сіткою, якою власники намагалися приховати сумне видовище руйнування. У соц­мережах писали, що будівлю намагалися продати, але безуспішно... І ось ситуація змінилася. Власник запросив до співпраці молоду, але вже відому в обласному центрі некомерційну організацію Громадський простір Krop:Hub. Вирішили створити пpocтip мистeцтвa тa poзвитку «Атмoсфepa mіr 2.0».

– Наразі тривають роботи зі створення літнього майданчика, на якому Krop:Hub проводитиме різні культурні та соціальні заходи. У самому приміщенні, очищеному від сміття і з новим дахом, обладнаємо зону снеків. Інші приміщення плануємо використовувати під фотосесії та для разових заходів, – розповіла співзасновниця громадського простору Катерина Колтунова.

Активістка зізналася, що мріяла про артпростір просто неба, де б можна було в теплі літні вечори проводити зустрічі, майстер-класи, воркшопи, освітні заходи, спілкуватися з цікавими людьми, обговорювати важливі для міста питання. І ось її мрія здійснилася. А для колишнього кінотеатру це може стати новою сторінкою в його історії.

Майданчик планують відкрити в середині травня.

 

11105


текст: Тетяна Фоміна
фото: Олена Сідорова

e-max.it: your social media marketing partner