У п’ятиповерхівці в обласному центрі обвалилися бетонні плити перекриття даху. Що відомо?

, КП

11080Руйнація сталася у шостому під’їзді будинку на вулиці Яновського, 159 у неділю зранку. У квартирі на останньому поверсі почали робити ремонт і виламали одну зі стін – дах не витримав й обвалився. На щастя, обійшлося без жертв. Квартири нижче залило гарячою водою, бо плити зруйнували систему опалення. На місце викликали аварійну службу. Будинок відключили від комунікацій. Його не визнали аварійним в цілому, але людям рекомендували тимчасово залишити житло. Їм запропонували проживання у готелі «Турист». Але хтось переїхав до знайомих і рідних, а хтось під розписку лишився у будинку.

До пошкодженого будинку того ж дня оперативно приїхали рятувальники, а міська комісія з техногенної безпеки та надзвичайних ситуацій провела позачергове засідання. Експерти встановлюють ступінь пошкодження, поліція веде розслідування події та, як зазначили у прокуратурі, правоохоронці вже відкрили кримінальне провадження через самоуправство. Відновлювальні роботи планують розпочати до кінця тижня.

Не враховуючи квартиру на п’ятому поверсі, де проводився ремонт, найбільше постраждала квартира під нею.

11078– Прокинулася вранці, чую, наче щось сиплеться. Думаю, може будівельники шпалери знімають, чи ще щось роблять. Тільки чого це у вихідний день і так рано. І в цей момент як гуркнуло! Я не можу передати цей звук... Наче будинок розвалюється. Так страшно було, паніка. Виходжу зі спальні у сусідню кімнату – з люстри попадали плафони, штукатурка обсипалася, на стелі тріщини… Я не знала що робити, тікати кудись, – пригадує недільний ранок Тетяна Кузнецова, яка живе у квартирі, над якою стався обвал.

Жінка одразу вибігла з помешкання і піднялася до сусідів поверхом вище, але там нікого не було. Тетяна почала стукати до інших сусідів, аби попередити.

– Повернулася в квартиру, а у мене просто водопад згори і потоп. Схоже, що плита збила батарею централізованого опалення. Вода гаряча ще довго текла, дісталося й сусідам із нижніх поверхів. Тоді ж удень у мене в квартирі почали ставити металеві підпори під стелю, щоб не впало перекриття ще нижче. Тріщини ставали більшими. На стелі у кухні і стіні ванної кімнати з’явилися тріщини. Мені сказали, що у квартирі бути небезпечно і щоб я виїжджала звідси. Мене друзі прихистили. Зараз ходять комісії, підписують акти, вирішують, що робити далі. Ще в одній кімнаті ставитимуть підпорки і в квартирі на третьому поверсі, щоб можна було працювати на даху, а тут усе не завалилося. Приходили правоохоронці, я описала ситуацію і написала 11079заяву до поліції, – розповідає Тетяна.

Сусідів, у квартирі яких робили ремонт, жінка не знає.

– Вони нещодавно купили квартиру. Сказали, що робитимуть ремонт, будуть шуміти… Ну, зараз всі роблять ремонти, це нормально. Але ж я не думала, що вони таке нароблять, – зітхає Тетяна.

У квартирі, де обвалилися бетонні плити, «КП» ніхто не відчинив.

Як повідомляє «Суспільне», власниця квартири Наталія розповіла, що квартиру купила 15 березня, хотіла прибрати стіну, щоб занести меблі. З її слів, будівельники, які працювали, сказали, що робити це можна. Договір із ними не укладала, тому позиватися не буде. Від інших коментарів відмовилася. Після оцінки пошкоджень жінка компенсуватиме завдані збитки.

Аби не гаяти часу, ремонт покрівлі почнуть коштом міського бюджету. У понеділок біля будинку розчищали територію, щоб можна було розгорнути будівельний майданчик.

– На місці працюють експерти. Думаю, без судових органів не обійдемося. Але прийняття рішення може зайняти тривалий час, тому відновлення починаємо зараз. А далі будемо вести рецензійну роботу щодо компенсації повернення коштів, – каже заступник міського голови Олександр Вергун. – Робили перепланування квартири і не звернулися попередньо до відповідної інспекції, яка б надала висновок чи можна це зробити. Почали самостійно робити ремонт і в результаті стався обвал перекриття, квартира залиши­лася без даху під відкритим небом. Власники квартир під час планування таких робіт повинні звертатися до державної архітектурно-будівельної інспекції. На жаль, звернення не було ні від власників, ні від жителів, що у сусідів проводяться якісь, на перший погляд, не санкціоновані дії.

 

Відновлювальні роботи у будинку розпочнуться до кінця тижня.

 

– Ми плануємо, що вже до кінця тижня підрядна організація, яка має відповідні ліцензії та дозвільні документи на виконання будівельних робіт, розпочне роботу з вивезення будівельного сміття та, найголовніше на даний момент – розвантажить квартири від уламків плит, – наголосив Олександр Вергун.

Міський голова Андрій Райкович закликав правоохоронців оперативно розслідувати руйнування перекриття у будинку.

– Я дуже прошу спрацювати якісно, винних треба знайти, розміри збитків визначити, до суду не через 3 роки, а оперативно скерувати справу, бо йдеться про ремонт не однієї квартири, – зауважив Райкович.

 

11077

 

текст: Наталка Маринець

фото: Ігор Демчук, із соцмережі

e-max.it: your social media marketing partner