У піст очищуємо душу і тіло. «КП» зібрала поради медиків і церкви

,

11057З 15 березня для православних християн розпочався Великий піст, який є одним із найсуворіших і найтриваліших у році. Триватиме він 48 днів аж до Великодня, який цього року відзначатимуть 2 травня. Сенс цього посту – в очищенні душі і тіла, відмові від мирського, щоб увійти в Великдень з чистими помислами. Люди здебільшого розуміють піст, як відмову від їжі тваринного походження. Утім піст має набагато глибше значення. Чому постити корисно, кому можна обмежити харчування, а кому цього робити не варто, які наслідки неправильного дотримання посту можуть бути, що не можна їсти у піст і що робити заборонено – дізнавалася «КП».

Піст повинен приносити радість і задоволення, а не проблеми зі здоров’ям. У цьому переконана 50-річна кропивничанка Ольга Голубовська. Жінка каже, тримає всі пости в році. Хоча визнає, що до церкви не ходить так часто, як хотіла б.

– Я завжди чекаю періоду посту. Мені зовсім не важко обмежити свій раціон. Хтось думає, що піст – це голодування. Ні, в цей період можна їсти дозволені страви і бути ситим. Але потім відчуваю легкість в тілі, стан здоров’я поліпшується, скидаю кілька зайвих кілограмів. Для мене піст – це не тільки обмеження в їжі. Намагаюся в цей період не сваритися, робити більше добрих справ, бути добрішою до людей, щоб мої думки були позитивними, – розповідає жінка.

Що про піст каже церква

Важливо розуміти, що піст – це не дієта, яка допоможе людині схуднути чи поліпшити стан свого здоров’я. Піст має набагато глибший зміст, а обмеження, які встановлює церква, покликані виховувати силу волі, самовдосконалення і прагнення стати кращим, наголошує єпископ Кропивницький і Голованівський Марк Православної церкви України.

11058– Церква пропонує обмежити себе у їжі, щоб більше присвятити себе духовному життю, молитвам, боротьбі з одержимістю чи залежністю від пороків, яких хочемо позбавитися. І їжа це найлегше, в чому можна себе обмежити. Сорок вісім днів посту – це час, коли треба більше молитися, робити більше добрих справ, відвідати рідних. Піст – це гарний і зручний час, щоб оновитися, стати кращим, наповнити життя іншим змістом. Але дотриманням посту не треба хизуватися, не треба засуджувати когось, хто не поститься чи робить це в інший спосіб, – пояснює панотець.

Разом із тим отець Марк висловлює і застереження: не всі люди можуть тримати піст із тими вимогами, які висуває церква.

– Піст не має завдати шкоди здоров’ю. Якщо людина відчуває, що від обмежень у їжі стан її здоров’я погіршився, вона може послабити піст. Обмеження, які встановлює церква, можна зробити в іншому, наприклад, кинути палити. Але важливо потім не повертатися до цієї шкідливої звички, у цьому полягає суть очищення. Не треба тримати піст вагітним жінкам. Вони виконують свою важливу місію, виношують нове життя, тож мають інше випробування, і цим подвигом очищують своє духовне життя. Не треба постувати людям, які важко працюють, подорожують, літнім людям, – зазначає священнослужитель.

У дні Великого посту зазвичай збільшується кількість прихожан у храмах, а служби ведуться про духовність, переосмислення життя, християнські чесноти. Утім, оскільки нині триває карантин, священнослужителі закликають зважати на загальну ситуацію, дотримуватися санітарних норм і не наражати ні себе, ні інших людей на небезпеку.

– Раджу всім прихожанам розпочинати піст без фанатизму, щоб він приніс належні плоди духовного очищення. Запрошую всіх до цієї подорожі, аби самовдосконалитися, відчути духовне зростання і позбутися поганих звичок і пороків. Запрошую всіх зустріти цей піст непоказово, радісними, але сповненими рішучості духовного очищення, – зазначив отець Марк.

Що радять медики

З точки зору медицини піст – корисне явище, переконана лікарка загальної практики сімейної медицини Кропивницького Центру первинної медико-санітарної допомоги Олена Бойко.

– Сьогодні люди ведуть малорухомий спосіб життя, але споживають багато калорій, які не витрачаються. Крім того, змінився склад їжі. Якщо раніше люди споживали більше білка, то сьогодні лідирують вуглеводи. Як наслідок – надлишок ваги, цукровий діабет, атеросклероз. Люди їдять більше їжі навіть на психологічному фоні, заїдають стрес, отримують емоції радості. Під час посту організм очищується. Тому як медик ставлюся до нього дуже позитивно, – каже лікарка.

11059Утім, Олена Бойко наголошує, варто звертати увагу на медичні застереження. Не впадати у крайнощі – входити у піст і виходити з нього треба поступово, не завдаючи стресу для організму, щоб уникнути загострення шлункових хвороб.

– Важливо пам’ятати, що десь до середи­ни посту в організмі людини починаєються активний процес спалювання жирів, внаслідок чого відбувається інтоксикація. Тому обов’язково треба пити багато води, щоб виводити токсини з організму. Як лікар не раджу постувати дітям, вагітним жінкам, літнім людям і людям, які мають хронічні хвороби, особливо цукровий діабет. Для них і так їхній спосіб життя – суцільний піст і харчові обмеження. Загалом же усім здоровим людям раджу дотримуватися обмежень у їжі не тільки в період посту, а постійно, не заїдати стреси, не їсти багато солодкого, – зауважує Олена Бойко.

В період посту лікарка радить збагатити свій раціон овочами і фруктами.

– Їжте рибу, гриби, гречку, рис, буряки, моркву, гарбуз. Замініть печиво на пророщі злаки і мікрозелень. Це так смачно, а користі від цього у сто разів більше. Вживайте мед і горіхи. Якщо треба відновити сили організму – зробіть пасту Амосова. Для цього треба перемолоти на м’ясорубці і змішати горіхи, мед, курагу і родзинки. Їсти по дві столові ложки в день. Пийте компоти, узвари без цук­ру. Такий раціон дозволить і схуднути, і очистити організм, – каже Олена Бойко.

Що можна їсти у Великий піст

Великий піст встановлює особливо суворі обмеження в їжі. Найсуворішим періодом посту є останній тиждень – Страсна седмиця.

Церква встановлює такі обмеження: у понеділок, середу і п’ятницю дотримуються сухоїдіння – можна їсти неварену їжу без масла (хліб, вода, сухофрукти, фрукти, горіхи, мед, сирі овочі); у вівторок і четвер – гаряча їжа без рослинної олії (каші, крупи, гриби, бобові, варені і тушковані овочі); в суботу і неділю – дозволена гаряча їжа з рослинною олією, можна пити вино.

Двічі за піст можна з’їсти рибу і морепродукти – на Благовіщення Пресвятої Богородиці (7 квітня) й у Вербну неділю (25 квітня).

Важливо знати, що такі суворі правила харчування в піст є обов’язковими тільки для ченців. Звичайним християнам можна пом’якшувати обмеження. Адже найголовніше в пості не відмова від їжі, а очищення душі.

Що не можна робити у Великий піст

Не можна гучно веселитися, влаштовувати гуляння і пишні застілля. Не можна лаятися і лихословити. Не варто ображати інших, сваритися, конфліктувати.

У Великий піст слід відмовитися від подружньої близькості й утримуватися від будь-яких грішних вчинків.

текст: Любов Попович

e-max.it: your social media marketing partner